Press "Enter" to skip to content

Erkan Oğur ve İsmail H. Demircioğlu Kanada’da

Erkan Oğur ve İsmail H. Demircioğlu Kanada’da

Anadolu’dan sesler getirecek olan iki ünlü sanatçı, Erkan Oğur ve İsmail H. Demircioğlu, 1 Nisan’da Toronto’da 2 Nisan’da ise Montreal’de dinleti verecek.

 

 

 

 

 

 

 

Şimdiye kadar Türkiye’de olduğu kadar dünyanın değişik ülkelerinde de uygarlığın beşiği Anadolu’nun seslerini duyuran ikili, bu kez Toronto ve Montréal’de yine gönüllerden gönüllere sevgi taşıyacak.

 

Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu.

 

 

 

Erkan Oğur.
Erkan Oğur.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu Kimdir?

1954 yılında Ankara’da doğan Erkan Oğur çocukluğunu Elazığ’da geçirdi. Müziğe 4 yaşından itibaren keman, bağlama, flüt ve cümbüş çalarak başladı. 1976’da perdesiz gitarı geliştiren Oğur, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ile başladığı üniversite yaşamına Münih Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nde okuyarak devam etti. Müzisyen olmaya karar verdikten sonra eğitim görmek amacıyla Türkiye’ye döndü. İstanbul Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi bölümünü bitirdi. Çalışmalarında ağırlıklı olarak kopuz ya da dede bağlama, ud, e-bow, perdesiz gitar, klasik gitar, elektro gitarı ve sesini kullandı. Bunlar dışında birçok çalgıyı da albümlerinde başarılı bir biçimde kullanan Erkan Oğur, en son Telvin Trio ile birlikte çıkardığı iki albümlük Telvin’de doğaçlama caz denemeleri yaptı. Fretless albümü çıktığı yıl Avrupa’da yılın yaratıcı albümü seçildi. Albüm, Bir Ömürlük Misafir adıyla Türkiye’de yayınlandı. Erkan Oğur, perdesiz gitar ve perdesiz bağlamayı geliştiren kişi olarak dünya müzik literatüründe yerini aldı.
Müzik yaşamı boyunca pek çok müzisyene ilham kaynağı olan Erkan Oğur, “İnsanın, salt yaşantısı ve yapıp ettiklerinin doğayla uyumlu olduğu müddetçe başarıya erişme şansı vardır” diyerek yaşamdaki duruşu hakkında da ipucu veriyor.

 

Sanatçının albümleri şunlardan oluşuyor:

İstanbul’da Bir Amerikalı (Robert Johnson ve İlkin Deniz ile birlikte) (1982) (Çekirdek Sanat Evi Kayıtları), Müzikte Anadolu Mistisizmi (Aziz Şenol Filiz ile birlikte) (1982) (Çekirdek Sanat Evi Kayıtları), Perdesiz Gitarda Arayışlar (Çekirdek Sanat Evi Kayıtları) (1983), Sis (1989) (Film Müziği)
The Other Side Of Turkey (1991), Fretless (1994), Bir Ömürlük Misafir (1996), Eşkıya (1997) (Film Müziği), Propaganda (1999) (Film Müziği), Gülün Kokusu Vardı (İsmail Hakkı Demircioğlu ile birlikte) (1998), Hiç (Okan Murat Öztürk ile birlikte) (1999), Anadolu Beşik (İsmail Hakkı Demircioğlu ile birlikte) (2000), Fuad (Djivan Gasparyan ile birlikte) (2001), Yazı Tura (albüm) (2004) (Film Müziği), Telvin (albüm) (İlkin Deniz, Turgut Alp Bekoğlu ile birlikte – Telvin Trio) (2006)
The Istanbul Connection (2007), Erkan Oğur/Lizeta Kalimeri – Lonely Land (2008), Mommo (Kız Kardeşim) Film Müzikleri (2009), Kadim (2010) (Belgesel Müziği), Dönmez Yol (2012), Telvin – Turne Belgeseli (2012), Açlığa Doymak (2012) (Film Müziği), Dokunmak (2014) (Derya Türkân, İlkin Deniz ile birlikte).

 

İsmail Hakkı Demircioğlu.
İsmail Hakkı Demircioğlu.

İsmail Hakkı Demircioğlu
Türk Halk Müziği’nin usta adı İsmail Hakkı Demircioğlu 1957 yılında Rize / Pazar’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Pazar’da yapan Demircioğlu, 1980’de İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Temel Bilimler Bölümü’ne girdi, 1984’te bitirdi. Sanatçı, 1984 – 1986 yılları arasında Ruhi Ayangil’in Türk Müziği Orkestra ve Korosu’nda çalıştı. Demircioğlu, 1987’de Timur Selçuk ve Sarper Özsan’ın çalıştırdığı dönemde Ruhi Su Dostlar Korosu’nda çalışmalara katıldı.

İsmail Hakkı Demircioğlu 1998’den sonra Erkan Oğur’la çalışmaya başladı, bugüne dek birçok albüm hazırladı.

Bu dönemde “Türkülerimiz” ve “Sırdaş Türküsü” adlı iki albüm çıkaran Demircioğlu, 1998’de Erkan Oğur’la birlikte “Gülün Kokusu Vardı” ve 2000’de “Anadolu Beşik” adlı albümlere imza attı. “Anadolu Beşik” albümünde ağırlıklı olarak Doğu bölgesinin tınıları egemendir. Kul Hüseyin’in pek bilinmeyen nefes’i “Zamanede Bir Hal”, Pir Sultan Abdal’dan “Karşıda Görünen Ne Güzel Yayla” Erkan Oğur’un yanık sesine pek yaraşan Elazığ yöresi türküsü “Bir Şuh-i Sitemkâr”, “Kul Ahmet’ten “Seher Yeli” gibi örneklerle, albüm geçmişi bugüne taşıyor.

Demircioğlu, çalışmalarında ve yaşamında önemli bir yere sahip olan türküleri var eden Anadolu insanı için şunları söylüyor: “Bu kadar güzel türküleri var etmiş olan Anadolu insanının gelecekte memleketimizi daha güzel, mutlu günlere taşıyacağına eminim. Türkülerin nasıl oluştuklarını, melodik, sözel, makamsal ritimsel, bölgesel çeşitliliğini, estetik yapılarının derin ve etkileyiciliğini düşündükçe Anadolu insanına hayretim ve saygım artıyor.”

İsmail Hakkı Demircioğlu, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde olduğu gibi yurtdışında da dinletilerini sürdürüyor.

Sanatçının albümleri : 1986 Sırdaş Türküsü, 1998 Gülün Kokusu Vardı (Erkan Oğur’la birlikte), 2000 Anadolu Beşik (Erkan Oğur’la birlikte), 2003 Nasibolsa…

 

1 Nisan’da Toronto, 2 Nisan’da Montreal’de

1 Nisan’da Toronto’da Ağahan Müzesinde dinleti sunacak olan ikili, 2 Nisan’da ise Montreal’de Güzel Sanatlar Müzesi’nin Gösteri Salonun’da Anadolu’dan Sesler Dinletisine çıkacak.

1 Nisan Toronto Dinletisinin başlama saati: 20.30.
Bilgi ve bilet için:
https://www.agakhanmuseum.org/performing-arts/event/erkan-ogur-and-ismail-hakki-demircioglu

 

Montreal dinletisi

1379A adresindeki Musée des Beaux-Arts’ın Auditorium’unda saat 18.00’de gerçekleştirilecek.

Biletler Café Gitana, Efes Pastanesi ve Marché İstanbul’dan edinilebildiği gibi, internet üzerinden de şu adresten edinilebiliyor:
http://www.brownpapertickets.com/event/2519043

 

Bilgi: Bizim Anadolu 1-514-593-8698

 

Bizim Anadolu / 09 Mart 2016

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...