Press "Enter" to skip to content

Yoksa FETÖ iktidarda mı?

Yoksa FETÖ iktidarda mı?

Bir parmağın sayısını geçmeyen hukuksuz rejim karşıtı yayın organlarından Cumhuriyet’e baskın. Gazetenin 15 yazar-çizer ve yöneticisi gözaltına alındı.

 

 

 

 

 

 

FETÖ ve her türlü terör örgütüne karşı yayın çizgisi olan Cumhuriyet’e FETÖ-PDY/PKK-KCK’ye yardım suçlamasıyla İstanbul Başsavcılığınca baskın düzenlendi.

Tüm engellemelere karşın iki gün önce, 29 Ekim’de Laik Cumhuriyet’in 93. yılını kutlayan Türkiye, bu sabah (31 Ekim 2016) adını Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu, laik Cumhuriyet’le özdeş ve adaş Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan baskın haberleriyle uyandı.

Hikmet Çetinkaya gözaltına alınırken.
Hikmet Çetinkaya gözaltına alınırken.

 

Çetinkaya kitap ve yazılarıyla FETÖ'yü açığa çıkarmıştı.
Çetinkaya kitap ve yazılarıyla FETÖ’yü açığa çıkarmıştı.

 

FETÖ'nün kırk yıllık serüveni.
FETÖ’nün kırk yıllık serüveni.

Başta kırk yıldır, terör örgütü Fetullah Gülen Cemaati’nin iç yüzünü yazı ve kitaplarıyla kamuoyuna duyuran Hikmet Çetinkaya olmak üzere, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Çizer Musa Kart, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Aydın Engin, Hakan Kara ve Cumhuriyet Kitap Eki Yönetmeni Turhan Günay gözaltına alındı. Sabuncu, “Paralel devlet yapılanması, PDY ve PKK ve KCK’ye üye olmamakla birlikte yardım etme” suçlamasıyla, Aydın Engin, “FETÖ-PKK’ye yardım”, Hakan Kara ise “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla gözaltına alındı. Evinde arama yapılan Orhan Erinç’in ileri yaş dolayısıyla gözaltına alınmadığı öğrenildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Can Dündar, Cumhuriyet'in eski Genel Yayın Yönetmeni, hakında yakalama emri çıkarıldı.
Can Dündar, Cumhuriyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni, hakkında yakalama emri çıkarıldı.

 

Can Dündar'dan açıklama.
Can Dündar’dan açıklama.

 

Polis gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın da evinde arama yaptı.

Haklarında gözaltı kararı bulunan gazetenin yazar-çizer ve yöneticileri şunlar: Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Akın Atalay, Önder Çelik, Bülent Utku, Bülent Yener, Mustafa Kemal Güngör, Eser Sevinç, Hakan Kara, Güray Öz, Kadri Gürsel, Müslüm Özışık, Turhan Günay, Nebil Özgentürk, Musa Kart ve Aydın Engin.

Turhan Günay ve Hakan Kara’nın evindeki bilgisayarlara el konularak Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

Beş gün boyunca savunman yok

Bu arada edinilen bilgilere göre gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.

 

Başsavcılıktan Basın Açıklaması.
Başsavcılıktan Basın Açıklaması.

 

Başsavcılık’tan Cumhuriyet Baskınına ilişkin Basın Açıklaması

 

Baskına ilişkin açıklamada bulunan İstanbul Başsavcılığı açıklamasında şunları söyledi:

“Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir.”

 

Yolda gelirken...
Yolda gelirken…

 

Başsavcılık baskın öncesi gizlilik kararı almış...
Başsavcılık baskın öncesi gizlilik kararı almış…

 

Başsavcılık bir gün önce de baskına ilişkin ‘yayın yasağı’ koymuş

Öte yandan, Başsavcılık daha baskını yapmadan davaya ilişkin yayın yasağı koymayı göz ardı etmemiş.

 

 

Cumhuriyet’ten kamuoyuna açıklama yaptı: Teslim olmayacağız

 

Orhan Erinç Cumhuriyet'in kamuoyuna açıklamasını okudu.
Orhan Erinç Cumhuriyet’in kamuoyuna açıklamasını okudu.

 

Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar ve yöneticilerinin sabah saatlerinde evlerinde yapılan arama sonrasında gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi’nin Vakıf Adına İmtiyaz Sahibi olan Orhan Erinç, basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma özgürlüklerine yapılan darbeye ilişkin açıklama yaptı.

 

Cumhuriyet’in açıklamasında şunlar dile getirildi:

 

Cumhuriyet'in açıklaması.
Cumhuriyet’in açıklaması.

 

“KAMUOYUNA

Cumhuriyet gazetesi gazetedir ve gazetecilik suç değildir.

Cumhuriyet Gazetesi 7 Mayıs 1924 tarihinde yayınlanan ilk sayısından itibaren ülkemizde her anlamda gerçek bir demokrasi kurulması için yayınını sürdürmüş, hiçbir hükümet ve hiçbir partinin gazetesi olmamıştır. Cumhuriyetin, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı “aydınlanma” yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösteren bir gazetedir. Gerçek budur ve bundan ibarettir.

Cumhuriyet gazetesi laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin vazgeçilmezliği ve insan haklarının korunması için gazetecilik çizgisinden hiç ödün vermemiştir. Demokrasinin savunuculuğunu yapan Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt bir gazetedir. Gücünü okurlarından alır. Cumhuriyet gazetesi hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak olan gazetecilik inancıyla yayın hayatını sürdürür ve sürdürecektir.

İleri sürülen suçlamalara yanıt vermeyi dahi doğru bulmuyoruz, zul sayarız.

 

Cumhuriyet FETÖ'yü onlarca yıldır teşhir ediyor.
Cumhuriyet FETÖ’yü onlarca yıldır teşhir ediyor.

 

Ancak bilinen bir gerçeği tekrarlayalım. Ülkemizde yıllarca Fetullah Gülen ve cemaat yapılanmasının Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu, temel amacının laikliği ortadan kaldırarak Türkiye Cumhuriyetini yıkmak ve ele geçirmek suretiyle İslam devleti kurma çabalarının önlenmesi için yaptığı yayınların halkın gerçekleri öğrenmesi amacıyla yapıldığını herkes bilir. Aksi inkar edilemez nitelikte bu yayınlarla kamuoyunu bilgilendiren Cumhuriyet gazetesi Vakıf ve Yönetiminin ve yazarlarının “FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine” “müzahir” oldukları ve “üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri” iddiasıyla soruşturma başlatılmış olmasını hayretle ve endişeyle karşılıyoruz.

 

Hep manşetten verdi FETÖ'yü.
Hep manşetten verdi FETÖ’yü.

 

Basın özgürlüğü, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hak ve özgürlükleri, evrensel hukuk ilkeleri korunmalıdır.

Terör örgütleri adına suç işlemek, 15 Temmuz darbe girişimini meşrulaştırma amacına yönelik yayın yapmak gibi inanılması ve kabul edilmesi güç iddialara dayalı yakalama/gözaltı/ el koyma işlemlerini kabul edilemez, hukuka aykırı işlemler olarak değerlendiriyoruz. Hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik işlemler kabul edilemez.

Basın suçları nedeniyle açılan soruşturmalar Cumhuriyet gazetesinin yayınları bakımından yadırganmayacak kadar alışılmıştır. Haberler nedeniyle yazar ve muhabirlerimizin Basın Savcılığına çağrılarak ifadelerine başvurulmaları da çok doğaldır.

FETÖ'cü savcılar yayın yasağı getirdi.
FETÖ’cü savcılar yayın yasağı getirdi.

 

Ancak bu kez Cumhuriyet Gazetesi Vakıf yöneticileri ve yazarları için uygulanan, sabah baskını şeklinde gerçekleşen yakalama/gözaltına alma/arama işlemleri söz konusudur.

İfadelerine başvurmak için çağrıldıklarında her zaman gelebilecek olan Vakıf Yöneticileri ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni başta olmak üzere gazetemiz yazarları hakkında uygulanan bu işlemleri, Cumhuriyet gazetesinin yayınına son verme girişiminin başlangıcı olarak görüyoruz. Böyle bir girişim hukuk güvenliğini, basın özgürlüğünü ortadan kaldırır.

Bu tür hukuki dayanağı bulunmadığı gibi inandırıcılığı da olmayan iddialarla Cumhuriyet Gazetesinin yayınına son vermek amacı basın özgürlüğüne ve halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına açıkça aykırıdır. Cumhuriyet gazetesi hakkında başlatılan operasyonlardan ve Cumhuriyet gazetesini susturma çabalarından derhal vazgeçilmelidir.

Cumhuriyet gazetesinin, gazetemizin yayınına son verme çabalarını şiddetle kınıyoruz.

Tam bir kesinlikle ifade edelim.

Cumhuriyet gazetesi hiçbir darbe döneminde, hiçbir güç tarafından nasıl teslim alınamadıysa, dün Fetullahçı savcı ve yargıçlarla ve onların emrindeki güçlerle nasıl mücadele ettiyse, bu gün de nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek güçtedir.
Mücadelemizin okurlarımızla ve dayanışmayla süreceğine inanıyoruz.

Cumhuriyet gazetesinin yöneticileri ve yazarları gözaltına alınmış olsa bile demokrasi ve özgürlük mücadelesini gazetemiz sonuna kadar sürdürecektir.

Cumhuriyet gazetesini yalnız bırakmayan tüm okurlarımıza, demokrasiye ve Türkiye’nin aydınlık geleceğine olan inançlarıyla tüm baskılara karşı direnen Cumhuriyet gazetesi ile dayanışma içinde bulunan herkese teşekkür ediyoruz.

 

CUMHURİYET”

 

 

 

 

 

 

Musa Kart: Durum karikatürlerimden de komik

 

Musa Kart: 'Karikatürlerimden daha komik'...
Musa Kart: ‘Karikatürlerimden daha komik’…

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı baskın kapsamında gözaltı kararı verilen Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart, gözaltına alınmak üzere Vatan Caddesi’ndeki emniyet müdürlüğüne gitmek için gazeteden ayrılırken “Bir karikatüristin gözaltına alınması geldiğimiz durumun vahametini gösteriyor. Durum karikatürlerimden de komik” yorumunda bulundu.

 

 

Olaya tepki ve destekler

 

Cumhuriyet’le yaşıt Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan hukuksuz baskınla ilgili, sivil toplum kuruluşları (STK), partiler, yurtdışı kuruluşlar ve yurttaşlarca tepki ve gazeteye destek iletileri yağdı.

 

Kılıçdaroğlu’ndan tepki: Birlikte mücadele edeceğiz

 

'Birlikte mücadele edeceğiz'
‘Birlikte mücadele edeceğiz’

 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesine başlatılan baskına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesini arayarak “Birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

 

Mahmut Tanal: Cumhuriyet Gazetesi’ne sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır

 

Cumhuriyet Gazetesi’ne destek için giden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Cumhuriyet Gazetesi’nin misyonu ve görevi kurulduğu günden bugüne kadar demokrasi, hukuk devleti, özgürlükleri savunmak oldu. Darbelere karşı çıktı. Laik, demokratik hukuk devletini savundu. Cumhuriyet Gazetesi’ne sahip çıkmak demokrasiye, hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkmaktır. Aslında siyasi iktidarın bir gizli gündemi var. Gün birlik ve dayanışma günüdür. Faşizme karşı omuz omuza vermenin günüdür. Herkesi Cumhuriyet Gazetesi’nin önüne dayanışmaya davet ediyorum” dedi.

Cumhuriyet'e destek.
Cumhuriyet’e destek.

 

Cumhuriyet’e yapılan baskına TGC’den sert tepki: Basın özgürlüğüne darbe

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Cumhuriyet Gazetesi’ne bu sabah başlatılan baskına tepki gösterdi. TGC’den yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Gazetesi’ne, yöneticilerine, yazarlarına, çalışanlarına yönelik operasyon kabul edilemez. Bu operasyon basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbedir. Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonu protesto ediyoruz” denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Cumhuriyet Gazetesi’ne, yöneticilerine, yazarlarına, çalışanlarına yönelik operasyon kabul edilemez. Bu operasyon basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbedir. Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonu protesto ediyoruz.

İktidara yakın olmayan her medya kuruluşunu ‘FETÖ ile bağlantısı var’ diye suçlayarak operasyonlar yapılması kamu vicdanını yaralamaktadır.
Başbakanın ‘OHAL’i devlete ilan ettik, Millete değil’ demesine rağmen çıkarılan kararnameler ile yine medya kuruluşları ve gazeteciler OHAL’in mağduru haline getirilmiştir.

Kapatılan yayın organı sayısı 170 oldu

29 Ekim tarihinde yayınlanan kararname ile Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, JİNHA, Azadiya Welat ve Evrensel Kültür’ün de aralarında olduğu 10 gazete, ile iki haber ajansı ve üç dergi kapatılmıştır.

Medyanın da karşı çıktığı ve başarısız olmasında önemli rol oynadığı 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından çok sesli medya için özgürlüklerin geliştirilmesi beklenirken, kapatılan gazete, dergi, tv ve ajans sayısı 170’e ulaşmıştır.

 

Polis geldi.
Polis geldi.

 

105 gazeteci cezaevinde tutuklu

Sürekli ve sarı basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 777’ye çıkmıştır. Şu anda cezaevinde 105 gazeteci tutuklu bulunmaktadır.

15 Temmuz’dan sonra kapatılan yayın organları nedeniyle 2500’ün üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo ortaya çıkmıştır.

Bu nedenlerle iktidara ve muhalefet partilerine; demokrasinin yeniden yeşertilmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve medyaya yönelik baskıların son bulması için bir kez daha çağrı yapıyoruz.”

TOMA'lar Cumhuriyet Gazetesi'nin bulunduğu sokağa yerleştirildi.
TOMA’lar Cumhuriyet Gazetesi’nin bulunduğu sokağa yerleştirildi.

 

STK’lerden eylem çağrısı

 

CHP Gençlik Kolları, Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Birleşik Haziran Hareketi ve Fikir Kulüpleri Federasyonu baskına tepki göstererek destek çağrısı yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi’nden yapılan açıklamada “Cumhuriyet gazetesine dönük operasyonu protesto etmek için gazetenin Ankara bürosu önünde 15.00’te buluşuyoruz. Başkanlık için herkes susturulmaya çalışılıyor, ülke ateşe atılıyor. Saltanata izin vermeyelim” denildi.
Cumhuriyet okurlarıysa, gazetenin Şişli’deki binası önünde saat 12.00’de toplanma çağrısı yaptı.

Fikir Kulüpleri Federeasyonu’ndan yapılan destek çağrısı şöyle oldu:

Saray’a Karşı, #Cumhuriyet’i Savunuyoruz! Bugün saat 12.00 – İstanbul Cumhuriyet Gazetesi Önü #KeskinKalemlerKaranlığıYırtacak
CHP Gençli Kolları’ndan yapılan çağrıda “Özgür basına ve Demokrasiye sahip çıkıyoruz bugün 13:00’da Cumhuriyet Gazetesi’nde buluşuyoruz. #CumhuriyetYalnızDeğildir” denildi” denildi.

 

 

Demirtaş baskına tepki gösterdi.
Demirtaş baskına tepki gösterdi.

 

HDP’den yapılan açıklamada “Dün gece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, bu sabah Cumhuriyet Gazetesi. Sustukça sıra sana gelecek. SUSMA!

 

Basın Konseyi'nden tepki.
Basın Konseyi’nden tepki.

 

Basın Konseyi’nden Cumhuriyet’e baskına ilişkin açıklama

 

Basın Konseyi’nce yapılan açıklamada, “Yargı aracılığı ile Cumhuriyet gazetesine karşı girişilen hukuk dışı, ölçüsüz kararlar siyasi niteliktedir. Amacın, gazetenin yayınlarını denetleme, sindirme, hatta kayyım atayarak bitirmeye yönelik olduğu endişesi içindeyiz” denildi.

 

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklama şöyle:

 

“93 yaşına giren Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan olaylar, akılla hukukla, siyasetle izah edilemeyecek bir noktaya gelmiştir. Asla tasvip etmediğimiz darbe girişiminden sonra KHK’larla üç aydır yönetilen Türkiye’de, TBMM de by-pass edilerek en temel insan hakları olan ifade ve basın özgürlüğü, adil yargılanma gibi haklar, sıkıyönetim ve tahkikat komisyonları dönemlerinde bile böylesine kısıtlanmamıştır. Geçmişi Cumhuriyetimizle eş değer olan Cumhuriyet gazetesinin, yöneticileri hakkında, kamuoyunu tatmin edici olmayan gerekçelerle başlatılan iddia ve soruşturmaların çok kuvvetli kanıtlara dayalı olmasının gerekliliği açıktır.

 

Yargı aracılığı ile Cumhuriyet gazetesine karşı girişilen hukuk dışı, ölçüsüz kararlar siyasi niteliktedir. Amacın, gazetenin yayınlarını denetleme, sindirme, hatta kayyım atayarak bitirmeye yönelik olduğu endişesi içindeyiz. Vakıflara ilişkin çekişmeler, basın özgürlüğüne müdahale için gerekçe yapılamaz. Ülkemizin çok değerli yazarları, çizerleri ve yöneticileri, terör örgütleriyle ilişkilendirilerek ya da vakıf uzlaşmazlığı gibi nedenler gösterilerek gözaltına alınmıştır.

 

Özel hukuk kuralları içinde çözülecek meseleye, ceza hukuku kuralları uygulanamaz. Yalnızca Cumhuriyet gazetesine değil, diğer kapatılan çok sayıda basın organlarına karşı yapılan bu müdahaleler kabul edilemez. Belirtilen gerekçeler ve kararlar, bütün yurttaşlarımız, basınımız ve kurumlarımız için ağır ve açık bir tehdit oluşturmaktadır.

 

Basın Konseyi olarak, tutuklu ve gözaltında olan gazetecilerin serbest bırakılmalarını, yayını durdurulan medya organlarının yeniden açılmasını istiyoruz. Gazeteciliğin suç olmadığını bir kez daha yineliyoruz.”

TÜSİAD'dan açıklama.
TÜSİAD’dan açıklama.

 

TÜSİAD ise Cumhuriyet Gazetesine yapılan hukuksuz baskınla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Basın dünyasının terörle bu denli yoğun olarak ilişkilendirilmesi, üzerinde durulması gereken kamusal bir sorundur. Bu sorun medya kurumlarının çoğulcu demokraside yüklenmesi gereken görevi zayıflatmaktadır. Bunun son halkası ise basın tarihimizin en köklü kuruluşlarından biri olan Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik bugün başlatılan operasyon olmuştur.

Çok sesli toplum, korunması ve geliştirilmesi gereken siyasi ve ekonomik bir güç kaynağıdır. Bu zorlu dönemde gerek iç istikrar gerekse uluslararası rekabet gücü açısından medya dâhil tüm özgürlük alanları ulusal çıkarlarımız açısından esastır.”

 

Numan Kurtulmuş gerçekleri gözardı etti.
Numan Kurtulmuş gerçekleri gözardı etti.

 

Hükümetten yanlış bilgi

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Operasyon Cumhuriyet yazarlarına değil, tüzel kişiliğe; hukuki süreci takip edeceğiz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet gazetesine yönelik başlatılan baskın ve gözaltılarla ilgili olarak “Şimdi şöyle düzeltelim; Cumhuriyet’in yazar kadrosuna yönelik değil Yenigün yayıncılık ve Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetimi yani tüzel kişiliğe yönelik 18.08.2016’da başlatılan bir soruşturmadır” dedi.

Sorulan bir soruya yönelik Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmanın 18 Ağustos’ta başladığını, vakıf yönetimine ilişkin olduğunu söyledi. Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel ve çizer Musa Kart gibi vakıf yönetimiyle hiçbir ilişkisi bulunmayan kişilerin de gözaltına alınmasını gözardı eden Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Cumhuriyet’in yazar kadrosuna yönelik değil Yenigün yayıncılık ve Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetimi yani tüzel kişiliğe yönelik 18.08.2016’da başlatılan bir soruşturmadır. 30 Ekim tarihiyle itibariyle ise yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı verilmiştir. Şimdi soruşturması öncesinden başlatılmış bir dosya var, devam eden bir süreç var. Bizim siyaset olarak bu süreçle ilgili yorum yapmamız mümkün değil. Sonucu en yakın zamanda göreceğiz” dedi.

 

MHP'den açıklama.
MHP’den açıklama.

 

MHP’den Cumhuriyet’e baskına tepki

 

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Cumhuriyet Gazetesinin yazar ve yöneticilerine yönelik operasyona ilişkin, “FETÖ yapılanması ile uzun yıllardır mücadele ettiğini bildiğimiz isimlerin, FETÖ operasyonu adı altında gözaltına alınması, olsa olsa soruşturmaları sulandırmak olur” dedi.

 

Ahmet Şık: AKP mafyadır.
Ahmet Şık: AKP mafyadır.

 

Ahmet Şık: AKP bir siyasi parti değil, mafyadır

 

Cumhuriyet Gazetesi’ne giderek destekte bulunan yazar Ahmet Şık şunları söyledi: “Eğer gerçekten bir suç örgütü aranıyorsa başbakanlığı basıp arama yapsınlar. Recep Tayyip Erdoğan’dan başlamak lazım. FETÖ’nün suç ortağı, ona çanak tutan O’dur. Hepsinin soruşturulması gerekiyor. AKP bir siyasi parti değil, mafyadır. Bütün mevzu AKP’li olmayanların susturulması üzerinden gidiyor. Bu ülkede rejim çok değişti. 2 gün önce Cumhuriyetin 93. doğum gününü kutladık. Artık yıkılmış bir rejimin doğum gününü kutlamak manasız. Gazetenin adına bile tahammül edemiyorlar. Türkiye’de ırkçılık temelli bir milliyetçilik, diktatörlük kuruluyor. AKP bir mafyadır. Kitaplara filmlere konu olan söz konusu suçların hepsini AKP yapıyor.”

 

IPI'den tepki.
IPI’den tepki.

 

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)’nden tepki

 

Dünyanın en köklü gazetecilik örgütlerinden olan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik baskını sert bir dille kınadı. Cumhuriyet köşe yazarı ve yayın danışmanı Kadri Gürsel’in aynı zamanda IPI Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu anımsatan IPI, “eleştirel yayın yapan son medya kuruluşlarından birinin yetkililerce susturulmaya çalışıldığını” kaydetti.

 

Cumhuriyet'e destek bütün gece sürdü.
Cumhuriyet’e destek bütün gece sürdü.

 

Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar Cumhuriyet Gazetesi önünde bütün gece nöbet tutarak desteklerini gösterdiler.

 

Sanatçılar Girişimi yarın Cumhuriyet Gazetesi'ne destek için eylem yapacak.
Sanatçılar Girişimi yarın Cumhuriyet Gazetesi’ne destek için eylem yapacak.

 

Cumhuriyet için nöbette...
Cumhuriyet için nöbette…

 

 

Cumhuriyet Gazetesi yarınki baskısında şu manşeti kullanacak:

Cumhuriyet'in yarınki ilk sayfası böyle olacak.
Cumhuriyet’in yarınki ilk sayfası böyle olacak.

 

 

 

 

Bizim Anadolu / 31 Ekim 2016

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...