Press "Enter" to skip to content

Uçak Bileti Alırken Dikkat!

Uçak Bileti Alırken Dikkat!

Uzun bir aranın ardından yeniden yazıyor olmak büyük keyif.

 

 

 

 

 

 

Uzun bir aranın ardından yeniden yazıyor olmak büyük keyif. Bu seferki yazım direk olarak Türk hukuku ile ilgili olmasa bile oldukça önemli bir ihtiyaca karşılık vereceğini düşünüyorum. Hepimizin bir şekilde sıklıkla Türkiye’ye seyahat ettiği nazara alınınca; ben de dahil bir çok kişinin başına gelen bir sorundan bahsetmek ve uyarmak istiyorum.

 

Herkesin malumu, direk uçuşların oldukça pahalı olması nedeniyle Türkiye’ye seyahat için genellikle aktarmalı uçuşlar tercih ediliyor. Ancak; eğer uçuşunuzun “operated” yani başka bir havayolu ile ortaklaşa gerçekleştirileceği bilgisi var ise, iki havayolu şirketinin birbirini tanıyıp tanımadığı konusu çok önemli. Diyelim ki; X havayolu şirketinin resmi internet sitesinden aktarmalı bir uçuş satın alıyorsunuz; ve bunu Toronto – Munich, Munich – Ankara olduğunu varsayalım. Uçuşumun ilk kısmı Toronto – Munich (operated by Air Canada), ikinci kısmı Munich-Ankara (operated by Sun Express) olarak gerçekleşsin. Bu durumda Air Canada havayollarının Sun Express ile bir anlaşması olmadığı ve bu nedenle Munich’te çıkış yaparak bavulumuzu teslim almamız ve sonra tekrar Munich/Almanya’dan giriş ile check-in ve bavul teslimi yapılması gerekiyor. Havayolları bilet satışı yaparken bu uyarıyı koymadıklarından, durumdan bavulumuzu teslim etmek için bankoya gittiğimizde haberdar oluyoruz. Bu noktada iki sorun var; birincisi Schengen vizeniz yoksa Almanya’dan çıkış yapabilmeniz mümkün değil; ikincisi ise Schengen vizeniz olsa bile aktarmalı diğer uçuşu kaçırma ihtimaliniz var. Maalesef havaalanında da son dakikada pek kimse konuya çözüm getirmeye yanaşmadığından heyecanla başladığınız yolculuğunuz daha ilk dakikadan kâbusa dönüşme ihtimali bulunmakta. Son zamanlarda ben de dahil, bir çok kişinin başına söz konusu durum gelerek mağdur olanların sayısı oldukça fazla. Bu durumla karşılaşmamak için birkaç önerim olacak.

 

İlk olarak; eğer aktarmalı uçuyorsanız uçak biletinizi satın almadan önce “operated” yani uçuşunuzun başka bir havayolu ile gerçekleşip gerçekleştirilmediğine dikkat edin. Eğer böyle bir durum var ise; her ne kadar ekstra bir iş gibi gelse de; mümkünse havayolunuzu arayarak ya da mail ile bagajınızın transfer olacağından ve bagaj hakkınızdan emin olun.

 

Seyahatinizin sonuna kadar mutlaka ama mutlaka bagaj kuponlarınızı ve uçuş kartınızı dikkatle saklamaya özen gösterin. Zira, özellikle aktarmalı uçuşlarda bavul kaybı oldukça sık yaşanan bir problem ve eğer bagaj kuponunuzu ibraz edemezseniz hak iddia edebilme imkânınızı maalesef kaybetmiş oluyorsunuz.

 

Bagajınızın kaybolma ihtimalinin önüne geçebilmek için bagajınızın üzerine asabileceğiniz adınız soyadınız ve adresiniz olan “bagaj tag”lerinden kullanın. Yapılan araştırmalara göre bagaj kayıplarının çoğu sahibinin doğru şekilde tespit edilememesi nedeniyle gerçekleşiyor.

 

Diyelim ki uçuşunuz gerçekleşti ve varış noktanızda hiç istenmeyen şekilde bavulunuzun kayıp olduğunu öğrendiniz. Derhal ilk bagaj kuponunuzla birlikte havaalanında müracaatta bulunun. Ardından sizi aramalarını beklemek yerine günlük olarak arayarak bavulunuzun durumu takip edin.

 

Hasarlı ya da kayıp bagajlarla ilgili olarak IATA Anlaşması hükümleri ile Varşova ve Montreal Konvansiyonu uyarınca yolcu hakları belirlenmiştir. Birçok ayrıntısı olmasına rağmen en az bilinen; sadece teslim edilmeyen ya da hasarlı bavul için değil, bavulun geç teslim edilmesi nedeniyle de tazminat isteme hakkınız bulunmaktadır. Bunun için bavulunuzun teslim edilmediği sürede yapmanız gereken, zorunlu harcamalara dair belge ve faturalarınızı özenle saklayıp 7 gün içerisinde başvuruda bulunmanız.

 

Son olarak en önemli konu, ister hasarlı, ister kayıp, ister geç teslim edilmiş olsun, havayolları şirketleri başvuruya ilk cevaplarında genellikle bazı bahaneler öne sürerek ödeme yapmak istememektedirler. Hem ödeme yapmaları hem de ödeme yapılmasını istediğiniz miktar konusunda eğer uygun bulmuyorsanız kesinlikli razı olmayarak ısrarcı olun. Ancak unutmamak gerekir ki, gecikme halinde bavulunuzun sadece teslim edilmediği süreçte yaptığınız zorunlu giderleri isteyebilmeniz mümkün. Bu nedenle lüks ya da zorunlu olarak nitelendirilemeyecek harcamalar yapmaktan kaçınmanız sizin için faydalı olacaktır.

 

 

av.mervebahadir@gmail.com

 

 

Tüm Yazıları»

 

Begüm Merve Ertuğrul / Bizim Anadolu / 15 Ocak 2020

 

Şu yazı ve haberlerle de ilgilenebilirsiniz:

 

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...