Timur Selçuk da bu dünyadan göçtü
Ünlü sanatçı Timur Selçuk kalp krizi sonucu yaşama gözlerini kapadı.
2 Temmuz 1945’te İstanbul’da doğan Timur Selçuk, ünlü Türk sanat müziği besteci ve yorumcusu Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğluydu. Beş yaşında piyano çalmaya başlayan Selçuk, ilk dinletisini yedi yaşında verdi. Timur Selçuk Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne devam etti.
Daha sonra Fransa’ya giden Timur Selçuk. Ecole Normale de Musique de Paris’de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünü bitirdi ve 1975’te Türkiye’ye döndü. “Sen Neredesin”, “Beyaz Güvercin”, “Ayrılanlar İçin” ya da “İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları bu dönemde müzikseverlerce çok sevildi. “1 Mayıs Marşı”nı yazıp besteleyen Selçuk yabancı parçalara Türkçe söz yazıldığı ve aranjmanlara yöneldiği bir dönemde Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden ezgilediği parçalara ses verdi. 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurdu, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalıştı, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yaptı. Daha sonra Uğur Mumcu’nun “Sakıncalı Piyadesi”nin müziklerini yapan Timur Selçuk, ayrıca “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedreddin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, “Rumuz Goncagül” ve “Galilei-Galileo” gibi oyunların müziklerini yaptı. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkâri’de Bir Mevsim” gibi filmlerin de müziklerini yapan Timur Selçuk’a 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi.
Timur Selçuk, bugün (7 Kasım 2020) saat 14.00’te Zincirlikuyu gömütlüğünde toprağa verilecek.
Timur Selçuk için kim ne dedi?
Cumhuriyet gazetesi yazarı Zeynep Oral: Ülkemin en dürüst, en namuslu, en alçak gönüllü sanatçılarından biriydi. Aydındı, arkadaşımdı, yaşıtımdı, gençliğimdi. Fransız “chanson”lardan alaturkanın klasiklerine, devrimci marşlardan tiyatro ve sahne müziklerine, Doğu-Batı sentezine uzanan yelpazede yaşamımızı zenginleştirdi. Sevgili Timur Selçuk, olduğun insan için, savunduğun değerler için, belleğimizdeki bütün o güzel şarkılar için sana teşekkür ediyorum ve iyi ki varsın diyorum.
Timur Selçuk ‘1 Mayıs Marşı’nı yazıp ezgilemiş ve kurmuş olduğu 1 Mayıs Korosu’na da söyletmişti:
İstanbul Büyükkent Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Zihnimize kazılı birçok beste ile hep hatırlayacağımız müzisyen Timur Selçuk’a Allah’tan rahmet diliyorum; yakınları, sevenleri ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim.
Ünlü tiyatro oyuncusu Orhan Aydın: Ben 50 yıllık bir dostumu, ağabeyimi yitirdim. Onlarca tiyatro oyunu şarkısını, insanlık asla unutulamayacak çok önemli bir değerini kaybetti… Timur Selçuk… Seni asla unutmayacağım canımın canı… Asla.
Nilüfer: Şarkılarını seslendirdiğim için şanslıyım, 1960-70 yıllarından itibaren ona çok hayrandım. Radyoda hep onun şarkılarının çalınmasını beklerdim. İspanyol Meyhanesi, Ayrılanlar İçin, Beyaz Güvercin, Caddeden Sokaklara gibi sayamayacağım birçok şarkısına bayılırdım. Sonraki yıllarda ne kadar şanslıyım ki onun şarkılarını albümümde söyleme fırsatı yakaladım. İspanyol Meyhanesi ve Ayrılanlar için şarkılarını söyledim. Gerçekten büyük bir sanatçıydı. Pop müziğinin başlangıcında pop müziğine yön verenlerden biriydi. O dönemde Paris’te yaptığı çalışmalar ve kayıtlarla pop müziğine yepyeni bir nefes ve kalite getiren büyük bir sanatçıydı. Çok genç yaşta kaybettik, çok üzgünüm.
Gülsin Onay: Chopin’i severdi
Çok yönlü, inanılmaz yaratıcı, büyük bir müzisyeni kaybettik, çok üzgünüm, Allah rahmet eylesin.. Chopin’i de severdi, “Mazurka”larını çaldığını söylemişti…
Gülsin Onay’dan Timur Selçuk için Chopin’den Nocturne:
Chopin Nocturne..
Timur Selçuk anısına.. pic.twitter.com/hqa3FU5mls— Gulsin Onay (@gulsinonay) 6 Kasım 2020
Bizim Anadolu / 7 Kasım 2020
Şu yazı ve haberler de ilginizi çekebilir: