Şık ve Sabuncu bırakıldı
Cumhuriyet gazetesi davasında mahkeme kurulu gazeteci sanıklar Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’yu bıraktı, Akın Atalay’ın ise tutukluluğuna devam dedi. Yargı Kurulu bir sonraki duruşmayı 16 Mart 2018’e erteledi.
Mahkeme başkanı, Ahmet Şık’ın bırakılma kararını açıklarken, Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın’ın önceki günkü yazısında söz ettiği Şık’ın annesi Fatma Şık’ı anımsattı, “Ahmet Şık’ın annesi ermişmiş, onu üzmeyelim” dedi. Oturum Başkanı, Murat Sabuncu ile ilgili bırakılma kararını verirken de, “Boğazı görmek istiyormuş, görsün” derken, tutukluluğa devam kararı verdiği Akın Atalay’a yönelik, “Gemiyi en son kaptanlar terk eder” dedi.

Şık: “Sevinçli değilim!”
Tutukluluk konumu kaldırılan gazeteci Ahmet Şık, 434 günün ardından yaptığı ilk açıklamada, “Şunun altını çok net olarak çiziyorum, ben hiçbir şekilde sevinçli değilim” dedi.
Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutukluluk durumunun devamına dikkat çeken Şık, “Bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek, çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek, işte biz o gün sevineceğiz” diye konuştu.

Ahmet Şık şunları söyledi:
“Hakikate inanan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunun altını çok net olarak çiziyorum, ben hiçbir şekilde sevinçli değilim. Akın Atalay bu komplonun son tutuklusu olarak içerideyken sizin de sevinmenizi istemiyorum. Öfkeli olmanızı tercih ediyorum, çünkü öfke bizi ayakta tutacak.
Umudumuzu öfkemizle bileyeceğiz, bunu yapmaz isek saçma sapan şeylere sevinmeye devam edeceğiz. Ben 6 yıl önce yine bir Mart ayında içeriden çıkmıştım, bugün yine bir Mart ayı. O günden bugüne değişen tek şey faşizmin ortaklarından birinin eksilmesidir. Ama bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek, çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikate inanan herkes bilsin ki bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek, işte biz o gün sevineceğiz.”
“Bağımsız gazetecilik hedefimize devam”
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu bırakılmasının ardından yaptığı konuşmada, Akın Atalay’ın tutukluluğuna gönderme yaptı. Sabuncu, “En kısa zamanda onu da yanımıza alıp bağımsız gazetecilik hedefimize olduğunca devam etmek istiyoruz” dedi.

Murat Sabuncu açıklamasında şöyle dedi:
“Düşünce ve fikir özgürlüğü yüzünden cezaevinde sadece biz yoktuk. Hâlâ gazeteciler, avukatlar, milletvekilleri, hak savunucuları cezaevinde. Biz dışarı çıktık diye Türkiye’nin problemleri düzelmedi. Bizim gazete olarak gazeteciler olarak görevimiz bu hak mücadelesinde daha evvel yaptığımız gibi korkusuzca bu işi yapmaya devam etmek. Herkes şunu unutmasın, biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde dışarıdayız
İçeride arkadaşımız Akın Atalay’ı bıraktık. Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi bağımsız bir şekilde gazetecilik yapsın diye yıllardır emek veren bir arkadaşımız. Umuyorum en kısa zamanda onu da yanımıza alacağız. Bugün bu saatler 10 Mart, Akın Atalay’ın doğum günü. En kısa zamanda onu da yanımıza alıp bağımsız gazetecilik hedefimize olduğunca devam etmek istiyoruz.”

Akın Atalay hakkında tartışmalı gerekçe
Öte yandan Yargı Kurulu Akın Atalay hakkındaki tutukluluk konumunun devamına “kaçma şüphesi” gerekçesiyle oy çokluğuyla karar verdi. Yargı Kurulunun tüm kanıtların toplanmasını belirtmesine karşın kendiliğinden gelip teslim olduktan sonra tutuklanan Akın Atalay hakkında bırakılma kararı vermemesi tepki topladı.
Bizim Anadolu / 11 Mart 2018
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…