Press "Enter" to skip to content

Paralel Yapı 2

Fetö, Menzil derken, şimdi de TÜGVA…

Gazeteci Metin Cihan’ın toplumsal paylaşım ortamından yayınladığı belgelere göre Türkiye’de devlet kadroları birer beşer liyakat sahibi olmayan kişilerin, dahası gizli gündemleri olan yapıların eline geçiyor.

TÜGVA’nın merkezini Erdoğan açmıştı.

Ortaya saçılan belgelere göre, yıllarca devlette yapılaşan Fetö’den sonra özellikle İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nda kadrolaştığı tartışılan Menzil tarikatından sonra, kurucuları arasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal Erdoğan’ın olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)’nın aralarında ordu, emniyet, yargının da olduğu devletin önemli organlarına kendi elemanlarını ve üyelerini yerleştirdiği savı Türkiye’yi çalkaladı.

TÜGVA Başkanı’nın önce bunların komplo olduğu yolunda yalanlaması, daha sonra bir yayında ‘adam sızdırmış’ diyerek doğrulamış olduğu belgelere göre subay, savcı, yargıç, polis müdürü, bekçi alımları da içinde olmak üzere bürokrasideki birçok yere TÜGVA’dan ya da TÜGVA’dan getirilen referanslarla yerleştirmelerde bulunduğu belirlendi.

Bilal Erdoğan: Kıskanıyorlar.

Bilal Erdoğan’ın ‘kıskanıyorlar’ diyerek suçlamaları yalanlamasına karşın eski bir TÜGVA yöneticisi ortaya çıkan belgelerin doğru olduğunu ve skandalın sadece bir kısmı olduğunu belirtti.

Eski yönetici Tamer Özsoy. ‘hepsi doğru’ dedi.

Tamer Özsoy: “Adalet Bakanlığı’nda 100’ün üzerinde TÜGVA’lı var, bekçi alımlarında da TÜGVA’nın çok ciddi bir rolü var.”

Tele 1’e konuşan Tamer Özsoy, TÜGVA’nın il binalarını belediyelerden ücretsiz olarak edindiğini, özellikle Adalet Bakanlığı’nda kadrolaştığını, bekçi alımlarında da ciddi bir etkisi olduğunu örneklerle anlattı. Özsoy “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi’nde çalışanların hepsi TÜGVA referanslarıyla oraya yerleşen kişilerdir dedi.

2018-2019 yılları arasında 17 ay boyunca TÜGVA Van İl Temsilcisi olarak görev yapan Tamer Özsoy, toplumsal paylaşım ortamında yaptığı paylaşımda şu görüşlere yer verdi: “Geçmişte Tügva’da yöneticilik yapmış biri olarak söylüyorum, ne yazık ki hepsi doğru. Vatan millet Sakarya diyerek neler yapılıyor neler. Bu daha bir kısmı. Genel merkezde kurulan şirketten haberiniz var mı?”

Önce ‘kumpas’, sonra ‘içeriden sızdırılmış’…

Özsoy şöyle devam etti: “Yönetici olduğumda şahit oldum. Paylaşılan belgelerin tamamı doğru”. “Üstelik bunlar da işin görünen kısmı” diyen Özsoy, “Hemen size bir örnek vereyim; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi’nde çalışanların hepsi TÜGVA referanslarıyla oraya yerleşen kişiler. Bunu kendim bire bir biliyorum. Tanıyorum yani oradakileri. Başkan Enes Eminoğlu, önce bu belgeler sahte dedi ama biraz önce katıldığı yayında ‘İçeriden sızdırılmış’ ifadesini kullandı. Açık bir şekilde AKP Genel Merkez ve onların yakınları üzerinden TÜGVA’ya ayrıcalık tanınıyor. Bir kesime çalışma, bir kesimi tatmin etme durumu var. Ben yönetici olduğumda kendim şahit oldum” diye konuştu.

İl temsilcilik binalarının da belediyelerden alındığını belirten Özsoy, şöyle devam etti: “Adalar’daki mevzu çok tartışıldı. TÜGVA Genel Merkezi binası nasıl yapıldı? O kadar para nasıl alındı? Bunları cevaplasınlar. Hemen örnek vereyim, bedelsiz olarak kiralanan Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep il temsilcilikleri var. Yurtları geçtim, buralar nasıl bedelsiz olarak alındı peki?”

Özsoy, TÜGVA’lıların devlette birçok yerde kadrolaştığından söz ederken özellikle Adalet Bakanlığı’na önem verildiğini dile getirdi: “Adalet Bakanlığı’nda 100’ün üzerinde, sadece benim tanıdığım TÜGVA’lı var. Bu isimler vakıf üzerinden buralara getirildiler. Emniyet’te ne kadar var bilmiyorum ama bekçi alımlarında da TÜGVA’nın çok ciddi bir rolü olduğunu biliyorum.”

Savlar vahim!

İl Özel İdaresi’nde TÜGVA temsilcisi

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, TÜGVA Niğde İl Temsilcisi Burak Yaşar hakkında açıklama yaptı.

Erhan Adem yaptığı açıklamada, Yaşar’ın siyasi bağlantılarını kullanarak işe alındığını öne sürdü ve şöyle devam etti: “Burak Yaşar üç sene önce TÜGVA’da göreve geldi. Daha sonra sözleşmeli personel olarak Niğde İl Özel İdaresi’nde inşaat mühendisi olarak işe başladı. Şimdi imza yetkisine de sahip. İş arkadaşlarıyla konuştuğumuzda çok fazla işe gitmediğini, mesai yapmadığını öğrendik. TÜGVA’lı yöneticilerin siyasilerin isteğiyle işe yerleştirildiğinin en somut örneklerinden birisi de Burak Yaşar’dır. Hem İl Özel İdaresi’nde hem de TÜGVA’da görevine devam ediyor. Biz işinde başarılı olan, siyasete bakılmaksızın liyakat sahibi insanların işe yerleştirilmesini istiyoruz” dedi.

Belgelerde adları olanlardan açıklamalar

TÜGVA listesinde yer alan ve bir avukat olan M.K., “Herkes referans istiyor, sadece ben istemedim ki. Şu anki tüm hâkim, savcılar ve sınava girmiş avukatların hepsi referans istiyor” dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) ilişkin “kadrolaşma” listesinde kamu kurumlarına yerleştirilmek isteyenler ve referans verenler tek tek ortaya çıkıyor.

Türk basınında yer alan haberlere göre bazı listelerde yer alan 78 kişiden 2’sinin kaymakam olduğu, bazılarının yargıç, savcı, polis ve asker olarak atandığı anlaşılıyor. Telefonla ulaşılan kişiler söz konusu görüşmelere girdiklerini doğrularken, referans ve torpil savlarını kabul etmiyorlar.

Örneğin Cumhuriyet gazetesine konuşan M.K. adlı bir avukat şunları söyledi: “Başvurmuş olduğumuz sınavda aradığımız referanslardan biri TÜGVA’dan olabilir. Herkes referans istiyor, sadece ben istemedim ki. Eşten, dosttan referans olmalarını istedim. Onlar da belgelerde ismi geçen kişiden istemiş olabilir. Ama mülakatı geçemedim. Şu anki tüm hâkim, savcılar ve sınava girmiş avukatların hepsi referans istiyor. Keşke referans istemeden olsaydı.”

Avukat M.K’ye referans olduğu savlanan Siirt TÜGVA Teşkilat Koordinatörü Eşref Olgaç ise savları yalanlayarak, “Bize referans olma talebi her zaman gelir. Ama biz vakıf olarak kimsenin hakkını yemedik, yemeyiz de” dedi.

Bir süreliğine TÜGVA’nın yurtlarında kaldığını belirten avukat A. K, torpil savlarını yalanlayarak mülakatı geçemediğini söyledi. A.K. şöyle devam etti: “Referanslık talebi ise şöyle: Benim illa ki referans olsun ya da olmasın gibi bir talebim olmadı. Referans farklı bir durumdur. Mahmut Kaçar ve TÜGVA ile ilgili bir talebimi hatırlamıyorum. Şöyle olmuş olabilir: Urfa’dan tanıdığımız bir milletvekili var mı, şeklinde bir bilgi verilmiş olabilir. Üzerinden 4-5 yıl geçti, tam olarak hatırlamıyorum. Ben zaten mülakatı geçemedim. Yurtlarında kaldığım için de bilgilerim TÜGVA’da kayıtlıdır.”

Kaymakam da var

Kadrolaşma listesi”nde adı geçen Ramazan Taşkın Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde, Berker Çırak ise Aladağ ilçesinde kaymakam olarak görev yapıyorlar.

Yandaştan ‘terör izi’ (!)

Öte yandan TÜGVA belgelerini ortaya çıkaran gazeteci Metin Cihan hakkında hemen yandaş yayınlarda karalama kampanyası başlatıldı; ne hırsızlığı, ne PKK’liliği, ne DHKPC’liliği ne de Fetöcülüğü kaldı.

Yandaştan hemen karalama…

Bizim Anadolu / 17 Ekim 2021

Şu haber ve yazılarla da ilgilenebilirsiniz:

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...