Toronto’da bulunan Ankara Kitaplığı’nın düzenlemiş olduğu bir etkinlikte gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer F. Özen kitaplarını imzaladı.
Kar ve tipili bir güne rastlayan 20 Kasım 2022, Pazar günü Ankara Kitaplığı önemli bir etkinliğe imza attı ve ilgili toplum üyelerini bir araya getirdi.
Bu kez Ankara Kitaplığı’nın konuğu Montreal’den katılan Bizim Anadolu Genel Yayın Yönetmeni Ömer F. Özen’di ve Özen, karlı ve soğuk havaya karşın kitapseverlerle bir araya geldi.
Toronto’da önemli ekinsel bir özgörevi yerine getiren Ankara Kitaplığı, tam bir imece yöntemiyle gönüllülerden oluşturduğu birliktelikle sıcak bir hava oluşturdu.
Kitap tanıtım ve imza gününde Ömer F. Özen’in Sevgi Bitti mi?, Şimdi İstanbul’da Olmak Vardı ve Kanada’nın İçinden misiniz? adlı kitapları tanıtıldı ve kitapseverler bu kitapları imzalı edindi.
Ömer F. Özen dil, sözcük ve özekinsel bağlamında yazar sorumluluğuna dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:
“Sevgili dostlar hoş geldiniz!
Bu soğuk, karlı kış günü sıcak yuvanızdan kalkıp geldiğiniz için sağolun, var olun!
Size kitaplarımdan bir iki örnek okumadan önce biraz ozanların, yazarların ya da anlatıcıların özgörevlerinden söz etmek istiyorum.
Akademik ve teknik bilgiler içeren yapıtlar bizim konumuz dışı elbette. Gerçi onlarda da bilgi verirken sözcükler yaşatılır. Ancak benim sözünü ettiğim konu daha çok toplumsal ve ekinsel yaşamın sürekliliğini belirleyen şiirler, anlatı, öykü ya da roman gibi yapıtlar.
Örneğin Dede Korkut öyküleri, Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig’i ya da özellikle günümüzde Yaşar Kemal’in İnce Memed ve diğer yapıtları öyküyü anlatırken dili de yaşatırlar; sözcükler gelişir, kavramdan kavrama uzar. Bunlar toplumun ekinsel gelişimindeki birikimlerdir.
Dolayısıyla ozanlar, yazarlar, meddah gibi öykü anlatıcıları birer söz işçisidirler; kuyumcu titizliğiyle işlerler sözcükleri.
Kitapların bir görevi de budur. Çağdan çağa bilgi verirken, yaşamı öykülerken toplumların ekinsel gelişimlerini de varsıllaştırırlar.
Arada bilinçli ya da değil sözcük yaratır ve önerirler. Bu sözcükleri okurken bazan ayrımına varmadan sözcük dağarcığınıza alırsınız.
Örneğin Aziz Nesin yapıtlarında çok öztürkçe sözcük kullanmıştır ve öylesine ustalıkla o sözcükleri yerleştirmiştir ki, siz o sözcüğün bir önerme olduğunun ayrımında bile olmazsınız; o sözcük hep vardı gibi gelir size.
Buradan şuna gelmek istiyorum; kitaplarımda belki alışılmışın dışında yeni sözcüklerle karşılaşabilirsiniz. Bizler duyulsun, kullanılsın diye yazı ve şiirlerimizde kullanırız. Bu tür çabalar o toplumun gelişim düzeyini gösterir ve dil işlendikçe kavram varsıllığını da edinmiş oluruz.
Bugünkü internet ortamında dile pek önem vermeyenler oluyor; ‘şimdi kurallarla uğraşamam, ivedi olarak bilgi veriyorum’ diye geçiştirenler dile de en büyük kötülüğü yapıyorlar. Çünkü böyle böyle yanlış kullanımlar yaygınlaşıyor.
Şiir kitabım bir ilk kitap olduğu için biraz kendimden, gelişim çizgimden söz etmemin iyi olacağını düşündüm. Sevgi Bitti mi? kitabımın önsözünü okumak o nedenle yararlı olabilir.
Kanada’nın İçinden misiniz? bir Kanada Türkleri tarihi olmasa da, benim kalemimden çıkmış bazı yaşanmışlıklar ve söyleşiler dizisidir.
Şimdi İstanbul’da Olmak Vardı ise Cumhuriyet gazetesinde yazmış olduğum yazılardan seçmelerdir. Bu yazılarda da genelde bilgi verilirken, birer sohbet yazılarıdır aynı zamanda.”
Yaptığı konuşmadan sonra kitaplarından örnekler okuyan Ömer F. Özen, bir şiirini de görüntülü olarak radyo yapımcısı ve sunucusu Birol Kaya’nın sesinden kitapseverlere dinletti.
Ömer F. Özen, Ankara Kitaplığı’ndaki etkinlikte daha sonra konuklarla dil üzerine söyleşisine devam etti.
Fotoğraflar: Bizim Anadolu, Ankara Kitaplığı, Birgi Ülgenalp
Ömer F. Özen’in konuşmasını şu bağlantıdan izleyebilirsiniz:
Radyo yapımcısı ve sunucusu Birol Kaya’nın seslendirdiği Ömer F. Özen’in ‘Polisin Kızı’ adlı şiirini şuradan dinleyebilirsiniz:
Bizim Anadolu / 27 Kasım 2022