Press "Enter" to skip to content

Montreal’de Türk Sineması’na Saygı

Montreal’de Türk Sineması’na Saygı

Bu yıl kırkıncı yılını kutlayan ve önceki yıllara göre oldukça önemli bir sarsıntı geçiren Montreal Dünya Filmleri Festivali Türk sinemasını ağırlıyor.

 

 

 

 

Türk Sineması’na Saygı Bölümü’nde şu filmler var:

 

Çırak
Çırak

Çırak / Emre Konuk

86 dk. Türkçe, İngilizce altyazı

Orta yaştaki Alim Yakub ustanın yanında on beş yıldır çıraklık yapmaktadır. Günlerini rutin bir şekilde geçiren Alim, artık bu rutin yaşamdan sıkılmıştır. Alim’in yaşamı, takıntıları yüzünden değişecektir. LPG’li araçların güvenliği olmadığına ilişkin izlediği bir haberden sonra evini, dükkânının yakınına taşımaya karar vermesi, onun için dönüm noktası olur.
“İz (Reç)” ve “Halam Geldi” filmlerinin görüntü yönetmenliğini üstlenen Emre Konuk’un yönetmen koltuğuna oturduğu ilk filmi Çırak’ın oyuncu kadrosunda Hakan Atalay, Çiğdem Selışık Onat, Tuğrul Çetiner, Levent Öktem, Sencar Sağdıç, Beran Soysal ve Nilüfer Açıkalın gibi adlar yer alıyor.

 

 

 

 

Son Kuşlar / Bedir Afşin

90 dk. Türkçe, İngilizce altyazı

Bekir, İstanbul’da kendi işyerini işleten bir esnaftır. Ancak kent yaşamı pek çok insan gibi onu da bunaltmıştır. Çalışma temposuna ara vermek için tatile memleketine gitmeye karar verir. Tek arzusu ava çıkarak rahatlamaktır. Ancak köyüne vardığında dönemin av mevsimi olmadığına ilişkin köydekiler onu uyarır. Dahası, onlara göre bu mevsimde av yapmak uğursuzluk demektir.

Son Kuşlar
Son Kuşlar

 

Yönetmenliğini Bedir Afşin’in üstlendiği filmin senaryosunda Afşin’in yanı sıra Bünyamin Duranoğlu’nun da imzası var. Oyuncu kadrosunda ise Şahverdi Ali Eren, Fatma Öney, Senar Sağdıç ve Ergül Coşkun yer alıyor.

 

Gelin / Ö. Lütfi Akad

93 dk. Türkçe Fr. altyazı

Usta yönetmen Ömer Lütfi Akad’ın 1973 yapımı unutulmayan filmi Gelin, yıllar sonra hâlâ anlam ve önemini yitirmeyen Türk sinemasının yapı taşlarından biri olan yapım, yönetmenin Türkiye’nin iç göç sorununu ele aldığı Gelin-Düğün-Diyet üçlemesinin ilk filmi.

 

Rüzgârda Salınan Nilüfer
Rüzgârda Salınan Nilüfer

 

Rüzgârda Salınan Nilüfer / Seren Yüce (yarışma)

108 dk. Türkçe İng. Altyazı

Orta yaşlarına varmış olan Handan ve Korhan çifti İstanbul’un varsıl semtlerinden birinde sıradan bir yaşam sürmektedirler. Handan kendine oyalamak için sürekli uğraşlar bulurken, Korhan’dan da her seferinde destek beklemektedir. Korhan ise yıllar içinde Handan’ın heveslerinin hiçbir yere varmadığını görmüş, bu hevesleri çok ciddiye almamayı öğrenmiştir. Kocasından umduğu desteği bulamayan Handan içindeki boşluğu doldurmak için yazar arkadaşı Şermin’e özenir ve yazarlığa niyet eder. Handan’ın bu arzusu kıskançlığa dönüşerek iki aile arasındaki dengeyi bozmaya başlar.

 

Koza / Nuri Bilge Ceylan

20 dk. Sözsüz.

Kasaba
Kasaba

 

Kasaba / Nuri Bilge Ceylan

85 dk. Türkçe, İng. Altyazı

1970’li yılların tipik bir Anadolu kasabasında geçen film, üç kuşağı bünyesinde barındıran ve doğayla iç içe yaşayan bir ailenin yaşamını çocukların gözünden anlatıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kümes
Kümes

 

Kümes / Ufuk Bayraktar

87 dk. Türkçe, İng. Altyazı

Saniye, kocası Süleyman, çocukları Hikmet, Yılmaz, Mehmet ve Asiye ile birlikte 1950’lerde dağ yamacına kurulmuş birkaç haneli bir köyde yaşamaktadırlar. Ancak ailenin derme çatma evlerindeki huzurlu yaşamı Saniye’nin vereme yakalanmasıyla derinden sarsılır. Saniye öleceğine o kadar inanır ki kendisinden sonra çocuklarına ve kocasına bakması için Sülayman’ı kısır bir kadınla evlenmeye ikna eder. Ama tedavi süreci başarılı geçer ve Saniye altı ay sonra evine sağlıklı bir kadın olarak geri döner. Bu ev artık iki kadının yuvası olacaktır…

 

 

 

 

Vesikalı Yarim
Vesikalı Yarim

 

Vesikalı Yarim / Ö. Lütfi Akad

88 dk. Türkçe Fr. Altyazı

Film, manav Halil’le pavyon şarkıcısı Sabiha’nın aşk öyküsünü doğal ve çarpıcı diyaloglarla anlatır. Dönemin diğer Türk filmlerine göre karakterler ve olaylar gerçeğe daha yakındır. Film, Türkân Şoray’ın 1958’de başladığı sinema yaşamında 1967 yılında çevirdiği Ana filminden sonra ikinci büyük ödül aldığı filmdir ve oyuncunun gelecekte hem Türk sinemasının en iyi oyuncularından biri olacağının, hem de geniş hayran kitlesine sahip bir yıldız olacağının işaretlerini taşır.

Gösterim: Cinema Imperial / 30 Ağustos, 17.30

 

Sılfîtazi / Çıplak / Zekeriya Aydoğan

47 dk. Belgesel, Kürtçe, İng. Altyazı

Film ölmekte olan arkadaşının isteği üzerine ebe Aso’nun ölü yıkayıcı olmasını anlatıyor.

Gösterim: Theatre Outremont / 30 Ağustos, 14.00

 

Toz
Toz

 

Toz / Gözde Kural (İlk yapıtlar yarışması)

120 dk. Türkçe, İngilizce, Dari, Fr. Altyazı

Afganistan’da çekilen filmde, İstanbul’da doğup büyümüş Afgan kökenli Azra’nın annesinin vasiyetini yerine getirmek için bu ülkeye yolculuğunu anlatıyor. Bir savaş ortamı yaşayan ülkede Azra ailesine ilişkin bilmediği öyküler edinecektir.

Gösterim: Cinema Imperial / 1 Eylül, 16.30

 

Çember (Hevêrk) / Rûken Tekeş (kısa)

14 dk. Kürtçe, Türkçe, Arapça; İngilizce Altyazı

Rûken Tekeş’in filmi Çember, yedi yaşındaki Ezidi Kürt kökenli bir kızın okul ortamında yaşadığı trajediyi anlatıyor. Film 69. Cannes Film Festivali’nin kısa film bölümünde izleyici ödülü almıştı.

Gösterim: Theatre Outremont / 1 Eylül, 21.00

 

Yemekteydik ve Karar Verdim
Yemekteydik ve Karar Verdim

 

 

Yemekteydik ve Karar Verdim / Görkem Yeltan (İlk yapıtlar yarışması)

İlk Yapıtlar Yarışması’ndaki bir diğer Türk filmi ise Yemekteydik ve Karar Verdim.

Yönetmenliğini 2. Montreal Türk Filmleri Şenliği’nde gösterilen Uzak İhtimal’den tanıdığımız aynı zamanda yazar olan Görkem Yeltan’ın yaptığı Yemekteydik ve Karar Verdim’de otoriter bir baba ve ailesinin serüvenleri konu ediliyor.

Yemekteydik ve Karar Verdim
Yemekteydik ve Karar Verdim

 

Filmin Konusu

Rıza Gürsoy, geleneksel Kurban Bayramı yemeği için dört bir yandaki aile bireylerini evine çağırır. Aile babasının günden güne huysuzlaştığından yakınan kızlar, damatlar ve ailenin diğer üyeleri bayram sofrası için bir araya gelir. Ancak bu toplanma aile bireylerinin eteklerindeki taşları da yerlere dökecektir…

Yönetmenliğini Görkem Yeltan’ın üstlendiği, senaryosunu Burcu Aktaş, Yalçın Akyıldız, Nilüfer Uğur Dalay ve Görkem Yeltan’ın birlikte kaleme aldıkları Yemekteydik ve Karar Verdim’in yapımcılığını Yeditepe Film yapmış.

Gösterim: Cinema Imperial / 2 Eylül, 11.30

Yönetmen Görkem Yeltan ve filmden sanatçıların katılımıyla…

 

 

 

 

Diğer filmler için önceki yayınımızı izleyiniz:

Montreal’de üç Türk filmi yarışıyor

 

Bu arada, büyük karışıklıkların yaşandığı festivalde kapıda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için önceden ve yeniden izlence akışını denetlemeniz yerinde olur:

Festival des films du monde / Montreal World Film Festival

 

 

Kültür Bakanlığından ekip
Kültür Bakanlığından ekip İmperail Sineması önünde.
Kültür Bakanlığından ekip İmperial Sineması önünde.

 

 

Öte yandan, Türk Sineması’na Saygı bölümü çerçevesinde aralarında Altyazı Sinema Dergisi yazarının da bulunduğu bir ekip Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı desteğinde Montreal’e geldi. Söz konusu ekip film gösterimleri ve sonrasında izleyicilere bilgilendirmede bulunuyor.

 

 

Bizim Anadolu / 30 Ağustos 2016

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...