Montreal, Türk filmleriyle şölen yaşayacak
Montreal Türk Filmleri Festivali önemli filmleri ve ünlü konuklarıyla 8. yılını kutluyor.
8. yılında Montreal, Türk filmleriyle sinema şöleni yaşayacak
Bu yıl sekizincisi 13-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Montreal Türk Filmleri Şenliği Montreallilere ustaların ve yeni yeteneklerin yapıtlarından geniş bir yelpazede bir şölen yaşatacak. Açılış ve kapanış da içinde olmak üzere tüm film gösterimleri ünlü festivaller sineması Cinéma du Parc’ta gerçekleştirilecek.
Montrealli sinemaseverler, bir yandan genç oyuncular Hande Doğandemir ve Şükrü Özyıldız’ın başrollerini paylaştığı Her Şey Aşktan’da bir aşk öyküsüne tanık olacak, öte yandan Türkân Şoray’ın son filmi ve kızı Yağmur Ünal’ın da başrollerinde oynadığı ‘Uzaklarda Arama’ filmiyle komedi-drama-imkânsız aşk öyküleriyle kâh hüzünlenecek, kâh gülecek. Montrealliler bu arada bir kadının yeniden yaşama katılma mücadelesini anlatan Çağan Irmak’ın filmi ‘Nadide Hayat’ta ünlü oyuncular Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler’i izleme olanağını da bulacak.
Açılış filmi bir dönem filmi olan ve 52. Antalya Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni’yle En İyi Müzik ödüllerine layık görülen Özcan Alper’in son filmi ‘Rüzgârın Hatıraları’nın gösterileceği 8. Montreal Türk Filmleri Festivali‘ne Yetkin Dikinciler ve Her Şey Aşktan filminin yönetmeni Andaç Haznedaroğlu da katılacak.
Özcan Alper’in Rüzgârın Hatıraları‘nda 1940’larda yaşanan Ressam ve Gazeteci Aram’ın öyküsünü ekrana taşıdığı filmde Onur Saylak, Rus oyuncu Sofya Khandamirova ve Mustafa Uğurlu başrolleri paylaşıyor. Ünlü oyuncu Tuba Büyüküstün ise gerçek yaşamda eşi olan Onur Saylak’ın annesi rolünü üstleniyor.
Belgesel ve kısa filmlerin de önemli bir biçimde yer alacağı 8. Montreal Türk Filmleri Festivali’nde Ahıska Türkleri 70 Yıl Sonra Yurtlarında filmiyle Sovyet döneminde yurtlarından sürülen Ahıska Türklerinin acıklı öyküsü gözler önüne serilirken, köyden kente göçün etkilerini anlatan ‘Daha Güzel Bir Hayat’ filmi ve Karadeniz insanının yetenek ve özgün yaşamlarının işlendiği ‘Sıradışı İnsanlar’ sinema izleyicisini güncel yaşam içinde göz ardı edilen değerlere dikkat çekecek. Belgesel filmler bölümünde öne çıkan bir başka film de ortak bir çalışmanın ürünü olan ve 2009-2010 yıllarında yaşanan Tekel İşçileri Direnişi.
Kısa filmler kuşağında ise, Guneh / Günah, Denizatı, Çevirmen, Babaannemin Caz Tutkusu gibi filmler izleyicilerin ilgisine sunuluyor.
Kapanış filmi yine sinemaseverlerin çok sevecekleri bir film; Venedik Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’ne layık görülen ve bu yıl Türkiye’nin Oscar Adayı olan Sivas. Sivas‘ta büyük bir rol yeteneğine sahip olan küçük oyuncu Doğan İzci sinemaseverlerin gönlünü kazanmış durumda.
Ödüller Kapanış Gecesinde
Lousnak, Laura-Julie Perreault ve Marielle Nitoslawska gibi Kanada/Kebek’in önemli müzik, sinema ve basın dünyasından oluşan Seçiciler Kurulu, üç dalda verilecek olan 8. Montreal Türk Filmleri Ödülleri’ni 15 Mayıs akşamı Festivalin kapanış galasında açıklayacak.
Şenlik izlencesi
13-15 Mayıs tarihleri arasında Cinéma du Parc’ta yer alacak 8. Montreal Türk Filmleri Festivali sinemaseverlere tam bir şölen yaşatacak.
Festival izlencesi şöyle:
13 Mayıs, Cuma, Açılış Galası 19.00’dan itibaren sanatçıların katılımıyla.
21.00 Rüzgârın Hatıraları 126 dk
“Rüzgârın Hatıraları” filmi II. Dünya Savaşı yıllarında, çevirmen ve ressam olan Aram’ın siyasal nedenlerle yaşamını kurtarmak için İstanbul’dan kaçışını konu alıyor. Karadeniz’de Sovyet – Gürcistan sınırındaki bir orman köyünde sıkışıp kalan Aram için bu kaçış, çocukluğuna ilişkin kayıp bir zamanın izlerini aramaya dönüşüyor.
14 Mayıs, Cumartesi
15.00 – Sıradışı İnsanlar 45 dk
Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan Karadenizliler gelenekleriyle, kendine özgü yaşam biçimleriyle ve yaşama ilişkin buldukları pratik çözümlerle bazan düşündürürler, bazan da güldürürler. Olanaksızı gerçekleştirmek, kendini aşan bir sıradışı zekâyı gerektirir. Kıvrak zekâ ve inatçılık yaratıcılıkla birleşince, ister istemez yöre insanını sıradışı işler yapar hale getiriyor.
Tekel İşçileri Direnişi 80 dk
Aralık 2009’da, Tekel tütün fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası, ülke çapında binlerce işçi Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda direnişe başladı. Direnişçiler ağır polis müdahalesi sonrası kamplarını Ankara’nın merkezindeki Türk-İş Genel Müdürlüğü önüne taşıdı ve 17 Aralık 2009 – 3 Mart 2010 tarihleri arasında direnişlerine devam ettiler.
17.20 – Kurban 4.04 dk
12 Eylül 1980 günü, Türk Silahlı Kuvvetleri yaşanan siyasal istikrarsızlık ve ekonomik bunalım yüzünden oluşan kaos ortamını neden göstererek yönetime el koymuştur.
Uzaklarda Arama – 112 dk
Film Türkiye’de yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenmiş, ancak karakterler ve yaşananlar hayal ürünü. Film, şehir merkezindeki pavyonun yakınlardaki küçük bir kasabaya taşınma emrinin çıkmasıyla başlayan olaylar zincirini gülmeceyle ele alır. Bu karmaşık ortam içinde kasabalının da tanık olacağı tutkulu ve olanaksız bir aşk yaşanır. Birbirinden çok farklı insanların dünyalarının kesişmesinden doğan trajikomik bu öyküyü 9 yaşındaki Yusuf’tan dinleriz.
19.30 – Sonuç 4.44 dk – Nadide Hayat 114 dk – Sanatçı Yetkin Dikinciler’in katılımıyla.
Nadide, evlilik yaşamını, üniversite eğitimi ve iş yaşamına tercih ederek 50 yaşına gelmiştir. Eşini yitirdiğinde, kendisini haftada bir gün ziyarete gelen kızı ve torunu ile, iş yaşamına yeni başlamış, eve neredeyse gelmeyen oğlunu beklerken bulur! Yalnız ve orta yaşlılar için öngörülen dikiş kursundan, koroya; gezilerden kabul günlerine hiçbir etkinlikte aradığı mutluluğu bulamaz! Ta ki…
15 Mayıs, Pazar
15.00 – Denizatı 16 dk – Daha Güzel Bir Hayat 59 dk – Ahıskalı Türkler 70 yıl sonra yurtlarında 47 dk
Denizatı
Yeni bir eve taşınarak aynı zamanda yeni bir hayata başlangıç yapmak isteyen Erkan’a, bu anlamda en büyük desteği yakın arkadaşı Ömriye verir.
Daha Güzel Bir Hayat
Karadeniz’in küçük dağ köyleri, köyden kente göçün yarattığı kötü sonuçların en derin yaşandığı yerlerden. Yıllar önce insanlar geçimin zor olduğu, geleneksel üretimin para etmediği bu yoksul köylerden, büyük ve yabancı şehrin ışıltısına doğru yola çıktı; “daha güzel bir hayat” özlemiyle gurbete göçtü. Kalan köylüler ise, her geçen yıl yaşlandı, yalnızlaştı… Göçenler, zamanla büyüyen ve kalabalıklaşan şehirlerde sıkıştı. Önceleri güzel olan şehir, giderek bir yabancıya dönüştü. Geride bırakılan köyler ise unutuluyor ve kayboluyor.
Ahıska Türkleri 70 Yıl Sonra Vatanda
İkinci Dünya Savaşı sırasında, 14 Kasım 1944’te, SSCB Genel Sekreterliği, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Ahıska bölgesinde yaşayan 86 000 kişinin sürülmesini öngören kararı imzaladı. Bu insanlar yük vagonlarına dolduruldular ve Orta Asya’ya sürüldüler.
17.15 – Babaannemin Caz Tutkusu 10.44 – Her Şey Aşktan – 104.20 dk – Yönetmen Andaç Haznedaroğlu katılımıyla.
Babaannemin Caz Tutkusu
Şair Özdemir Asaf bir şiirinde yalnızlığı “müziğin bile seni dinlemesidir” mısrasıyla tanımlıyor. Sanki bu filmin son sahnesini izlemiş gibi.
Her Şey Aşktan
Pelin İstanbul’da yaşayan, 26 yaşlarında, orta halli bir ailenin küçük kızıdır. Lüks bir AVM’de satış sorumlusudur. Varlıklı insanların pahalı yaşamları arasında, bir süre sonra o şık kıyafetlere, kolay tüketen insanlara özenir. Moda dergileri, diyet listeleri, alışveriş siteleri Pelin’in yaşamını çevrelemiştir. Ancak bir gün yaşamı tepetaklak olur, nişanlısının onu aldattığını öğrenir ve yüklü bir düğün borcuyla kalakalır.
Kapanış Galası 17.30
19.20 Çevirmen 22.00 – Sivas 97 dk.
Çevirmen
Küçük bir sınır kasabasında mülteci hayatı yaşarken, hiç beklemediği bir güce sahip olmanın ağırlığını deneyimlemek durumunda kalan Suriye’li Yusuf’un hikâyesi.
Sivas
11 yaşındaki Aslan’ın yaşadığı küçük köydeki tek gündeliği okula gitmek ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten ibarettir; en büyük derdiyse aynı sınıfta okuduğu Ayşe’ye olan aşkıdır. Bir gün yaşadıkları yerde bir hayli gözde olan köpek dövüşlerinden birine denk gelen Aslan, burada dövüşü kaybeden ve yaralanıp yere yığılan Sivas adında terk edilmiş kangal köpeğiyle karşılaşır.
Geniş bilgi için Festival sayfası incelenebilir:
http://festivaldufilmturc.org
Bizim Anadolu / 8 Mayıs 2016
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun.