Montreal Başkonsolosluğu hizmette
Türkiye – Kanada arasında ilişkiler geliştikçe iki ülke arasındaki temsilcilik düzeyinde de yeni gelişmelere tanık oluyoruz.
Kanada’nın birçok yöresinde fahri başkonsolosluklarla temsil edilen Türkiye, Ottava Büyükelçiliği’nden sonra Toronto Başkonsolosluğu’nun açılmasıyla yeni bir ivme kazanmıştı.
Türk toplumunun yaşamış oldukları yörelerde etkin duruma geçmesiyle daha da gelişen ilişkiler sonucu THY ilk önce Toronto’ya uçmaya başlamış, birkaç yıl sonra da Montreal uçuşları yine toplum üyelerinin ve yetkililerin yoğun çalışmaları sayesinde gerçekleştirilmişti.
Ardından Vankuver Başkonsolosluğu’nun açılmasıyla Kanada’nın batısında yaşayan yurttaşlar konsolosluk işlemleri için uzun bir yol kat etmekten kurtulmuş, hem zaman hem de parasal kaynaktan tasarruf etmeye başlamıştı.
Öte yandan Toronto’dan sonra en yoğun Türk toplumu üyesinin yaşadığı Kebek İli, özelinde Montreal’e bir Başkonsolosluk açılması gündeme gelmişti. Başarılı çalışan bir Fahri Başkonsolosluk vardı ancak yurttaşlar birçok işlemi yine Ottava’ya gidip yaptırmak durumunda kalıyordu.
İşte bu nedenle kararı daha önceden alınan Montreal Başkonsolosluğu geçtiğimiz yılın ilk aylarında ataması yapılarak kurulma işlemleri de başlatılmış oldu.
Bunun öyküsünü Montreal’e atanan ilk Başkonsolos (kendileri ‘Kurucu Başkonsolos’ diyorlar) Deniz Barkan Umruk’tan dinlemek istedik.
Biz sorduk Başkonsolos Deniz Barkan Umruk yanıtladı.
B.A.: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
– 2000 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladım. 18. görev yılım içerisindeyim. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. Yurtdışındaki ilk görev yerim Venezuela, Karakas oldu.
İkinci yurtdışı görev yerim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu. Lefkoşa Büyükelçiliğimizde dört sene Müsteşar olarak görev aldım. Bilahare Ankara’ya döndük. Tabii Lefkoşa’daki görev sürem uzun olunca Ankara’da Kıbrıs ilişkilerinden sorumlu dairede görev yaptım. O da hem zorlu hem keyifli bir görevdi. Kıbrıs’la ilgili her türlü siyasi konu ve Kıbrıs Müzakerelerinin takibi bizim sorumluluğumuzdaydı.
Ondan sonra Montreal’e ilk Başkonsolos olarak atandım. Biz buna Kurucu Başkonsolos diyoruz.
B.A.: Buradaki işlemlerle ilgili bilgi verebilir misiniz? Geldiğinizden beri neler yaptınız?
– Malûm, burada daha önceden bir Başkonsolosluğumuz yoktu. Fahri Başkonsolosluk dediğimiz bir temsilciliğimiz vardı.
Tabii, Kurucu Başkonsolos olmak farklı bir şey. Geldiğiniz anda burada işleyen herhangi bir misyon ile karşılaşmadan, sıfırdan her şeyi kendiniz hazırlamaya başlıyorsunuz; ve onu işler hale getirmeye çalışıyorsunuz.
Ben on üç Şubat (2017) günü göreve başladım. İlk yapmamız gereken Başkonsolosluğumuzu kurup faaliyete geçirmek. Bu tabii şunları içeriyor: Binanın bulunması, konsolosluk işlemleri için teknik altyapı kurulması, personel temin edilmesi ve gerekli düzenin burada oluşturulması.
Bizim buradaki Montreal Başkonsolosluğu’nun görev alanı Montreal şehrinin dışında, Gatineau hariç bütün Kebek eyaleti. Bunun yanı sıra, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Adası ve Newfoundland ve Labrador eyaletlerini kapsıyor. Bu saydığımız bölgeler daha önce Ottava Büyükelçiliğimizin görev alanındaydı. Biz burada faaliyete geçtiğimizden itibaren bu görevi Büyükelçiliğimizden devraldık.
Siz de hatırlayacaksınız, 13 Şubat’ta göreve başladığımızda 16 Nisan referandum (halkoylaması) konusunda Montreal’de sandık açılması talimatıyla geldik.
B.A.: Kuşkusuz ayağınızın tozuyla daha Başkonsolosluğa yer bulamadan oy işlemleri için çalışmak durumunda kaldınız…
– Evet, heyecanlı bir dönem oldu. Burada yaşayan vatandaşlarımızın kendi yaşadıkları kentte oy verme talepleri olduğunu biliyorduk. Biz de bu çerçevede hemen çalışmalara başladık; işte, şehirde oy verilecek yerin teknik ve güvenlik altyapısının oluşturulması, hazır hale getirilmesi… Tüm bunları tabii arka arkaya yoğun bir çalışmayla yerine getirdik. Oy verme işlemi çok güzel, sorunsuz, pürüzsüz bir şekilde oldu. Vatandaşlarımızdan da çok güzel tepkiler aldık.
Bunun yanında, konunun bir ilginç tarafı da; çok kısa sürede, göreve başladıktan iki ay sonra bulunduğunuz şehirde sandık açmanın başka bir örneği yok.
Tabii ondan sonra biraz önce bahsettiğim Başkonsolosluğun kurulması için bina, personel altyapı gereksinimleri için çalışmaları yürüttük.
Bu arada, yıllardır vatandaşlarımızın konsolosluk işlemlerinin Montreal’de olması talepleri olmuştu. Onu da bir an önce hayata geçirebilmek için, o çalışmalarımızı tempo içinde yürüttük. Ağustos 2017 itibarıyla bu işlemlere daha önce küçük bir büromuzda başladık.
Tabii bu hizmetlere başlayınca vatandaşlarımızın yoğun ilgisi dolayısıyla hizmetlerimizi daha etkin biçimde yerine getirebilmemiz için daha büyük bir yere çıkma ihtiyacı ortaya çıktı. Onu aramaya koyulduk. Ve Eylül ayı içerisinde şu anda içinde bulunduğumuz büroyu bulduk. Çok hızlı bir biçimde altyapısını kurup Ekim ayı içerisinde de burada hizmet vermeye başladık. Bizim bu ofisin adresini de çeşitli kanallarla duyurduk. Şu anda Pazartesi – Perşembe günleri 09.00’la 13.00 saatleri arasında konsolosluk işlemlerini yapıyoruz.
B.A.: Pazartesi, Perşembe derken iki gün değil…
– Hayır, Pazartesi’den Perşembeye, yani haftanın dört günü 09.00 – 13.00 saatleri arası konsolosluk hizmetleri veriyoruz. Bir tek Cuma günleri işlem almıyoruz.
B.A.: Yurttaşlara yönelik ne tür konsolosluk hizmetleri veriyoruz?
– Vatandaşlarımızın her türlü işlemlerini yapıyoruz. Şu anda eksik olan herhangi bir konsolosluk işlememiz yok.
B.A.: Vekâlet düzenleme de bunların içinde mi?
– Evet, tabii, dahil… Askerlik hizmetleri, nüfus işlemleri, diğer vatandaşlık hizmetleri, sicil kayıtları… Normal tüm Konsoloslukların yaptıkları işlemlerin hepsini yapıyoruz.
B.A.: İşlemleri yapmak için yurttaşlar neler yapmak durumunda? Nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?
– Vatandaşlarımız internet üzerinde https://www.konsolosluk.gov.tr/ adresinden randevu alarak işlem yapmaya geliyorlar. Aynı web sitesi üzerinde yaptıracakları işlemlerle ilgili yanlarında bulunması gereken belgelerle ilgili bilgi de veriliyor.
Ayrıca, diğer bir hizmet olarak, çağrı merkezi var; Kuzey Amerika’ya yönelik bir telefon numarası üzerinden yerine getiriliyor. Onun da numarası şu: +1 888 566 7656. Oradan da konsoloslukla ilgili her türlü soruya yanıt veriyoruz.
B.A.: Burada şunu sormak istiyoruz; bildiğiniz gibi bazı hizmetler posta aracılığıyla da yapılabiliyor. Ancak biraz önce vekâlet düzenlenmesi örneğini verdiğimiz gibi, yurttaşın kişisel olarak burada bulunmasını gerektiren başka hizmetler de var mı? Varsa nelerdir?
– Artık hizmetler o kadar farklı kalemler halinde veriliyor ki, bizim bu http://www.konsolosluk.gov.tr adresinde buraya gelmeden bilgisayar karşısında başvurusuyla ilgili birçok şeyi yapmasını sağlıyor. Zaten formların bir kısmını oradan doldurabiliyor. Gerekli belgeleri oradan bakıp temin edebiliyor. Ve şahsen gelmesi gereken aşamaya o sistem getiriyor.
Dolayısıyla oradan başlayarak, hem pratik hem de buraya kadar yorulmadan, zaten işin mantığı da bu, işlemlerin yarısını yapmış oluyor.
B.A.: Dediğiniz gibi hem zaman açısından hem de daha sağlıklı yerine getirilmesi bakımından en uygunu…
– Evet, vatandaşa zaman, enerji ve kaynak sağlamış oluyor. Sistem, boşuna uğraşmadan doğru yere yönlendirmiş oluyor.
B.A.: Biraz önce dile getirdiğiniz gibi görev alanınız Doğu Kanada; Kebek ve doğusunda kalan İller. Buralardan size başvuru oldu mu, siz göreve başladığınızdan bu yana? Bunu şunun için soruyorum, belki doğuda yaşayan yurttaşlarımız alışkanlıkla yine Ottava’ya başvuruyor olabilirler…
– Bildiğiniz gibi Kebek dışına çıkınca yurttaşlarımızın yoğunluğu daha düşük. Şu ana kadar henüz Kebek dışından bir başvuru olmadı. Eminim yakın gelecekte oralardan da vatandaşlarımız başvuracaktır. Onun dışında zaten o bölgelerden Ottava Büyükelçiliğimize başvuru olursa, Büyükelçiliğimiz bize yönlendirecektir.
B.A.: Başkonsolosluğumuz yurttaşlara yönelik konsolosluk işlemleri dışında ne tür etkinliklerde bulunuyor ya da bulunacak?
– İsterseniz şimdiye kadar konsolosluk işlemlerinin dışında neler yaptık, onlardan bahsedeyim.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Mayıs ayında Başkonsolosluğumuzun ilk kez ev sahipliğini yaptığı Barış Bahçesi’nin açılış yıldönümünü gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızdan ve Montreallilerden yoğun bir katılım oldu. Bu çerçevede Türkiye’den sanatçımız Melihat Gürses bir konser verdi.
Biz bu Barış Bahçesi etkinliğini her yıl daha da etken olarak düzenlemeyi düşünüyoruz. Eski Fahri Başkonsolosumuz Sayın Emin Battika’nın başlattığı bu güzel etkinliği kapsam ve katılım olarak daha da yükseltip devamını getirmek, hem ülkemiz hem de buradaki toplumumuz ve Montreal’deki tanıtımımız için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Onun dışında, Montreal’deki Sivil Havacılık Daimi Temsilciğimizle birlikte Cumhuriyet Bayramımızı kutladık; vatandaşlarımız ve Montreal’den yoğun katılımlar oldu.
Tabii Montreal hareketli bir şehir. Türkiye’den çeşitli heyetler de sık sık ziyaretlerde bulunuyorlar. Bizim göreve başladığımız çok kısa bir süre olmasına rağmen milletvekillerimiz, Türkiye Maarif Vakfı Heyeti, Yurtdışı Vatandaşlar ve Akraba Topluluklar Başkanlığında bir heyetimiz, Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız gibi çeşitli heyetlerimiz geldi. Bunların dışında uluslararası değişik toplantı ve etkinliklerimiz oldu. Geçtiğimiz bahar ayında UITP Toplu Taşımacılık ve Uluslararası Antidoping yıllık toplantıları gerçekleşti. Bu toplantılara resmi ve sivil düzeyde katılımlar oldu.
B.A.: Konsolosluk işlemleri dışında yapacağınız etkinliklerden söz edersek…
– Evet; bizim elbette öncelikle burada yaşayan vatandaşlarımıza konsolosluk hizmetleri vermek ama, bunun yanı sıra buradaki Türk toplumumuzun bir araya gelebileceği faaliyet ve projeleri geliştirmek. Burada toplumumuzu görünür hale getirerek Kanada’nın çokkültürlü yapısına getirdiği katkıları ön plana çıkaracak projeler oluşturmak. Bu da buradaki misyonumuzun diğer bir parçası.
Bir konsolosluk olarak buradaki derneklerimizi, münferiden vatandaşlarımızı, öğrencilerimizi, çalışan profesyonel vatandaşlarımızı, sanatçıları, akademisyenleri, hepsini çeşitli projelerle toplamak ve biraz daha buradaki Türk mevcudiyetini ön plana çıkarmak hedefini güdüyoruz.
Montreal şehri ve Kebek eyaletinde önemli bir Türk varlığı var. Bunun yanında Montreal’in, Kebek’in önemli bir ekonomik potansiyeli de var. Bu bölgenin en büyük şehri, Kuzey Amerika’nın önemli bir limanı; aynı zamanda bir eğitim, sanat ve kültür şehri. Birçok üniversite var. Ve bunlarda çok sayıda öğrencimiz var. Dolayısıyla bizim konsolosluğumuzun burada faaliyete geçmesi çerçevesinde görevimiz, ülkemiz, Montreal, Kebek eyaleti ve diğer çevremizle ticari, eğitimsel ve kültürel olarak bir köprü görevi görmek. Tabii bunlar ilerleyen süreçte, önümüzdeki seneler içinde, Başkonsolosluğumuzun müessesleşmesiyle gelişip ortaya çıkacak faaliyetler olacak.
B.A.: Burada bildiğiniz gibi Türkiye’den öğrenim için gelen bir genç kuşak da var. Bu konuda herhangi bir çalışmanız olacak mı?
– Elbette. Buraya gelen öğrencilerimizi iki ülke arasındaki her türlü işbirliğinin gelişmesi kapsamında önemli bir köprü olarak görüyoruz. Aynı zamanda bu başarılı öğrencilerimizin burada yerleşik toplumumuzun yeni kuşaklarına olumlu anlamda örnek teşkil edeceğini de düşünüyoruz. Bu çerçevede sık sık onlarla bir araya gelip hem tanışma hem de birlikte neler yapabileceğimize ilişkin projeler üretmeyi düşünüyoruz.
B.A.: Türkiye’den buraya gelip iş yapan ya da buradaki Türkiye kökenli iş çevreleriyle iletişiminiz oldu mu? Ya da herhangi bir proje geliştirilebilir mi? Bu konuda hem ülkemiz hem Kanada ve hem de buradaki toplumumuz açısından getirileri neler olabilir?
– Bildiğiniz gibi burada göreve başlamamız daha çok yeni. Ancak temaslar kurdukça her gün yeni birileriyle tanışıyoruz. Küçük çaplı ve büyük çaplı iş yapan iş adamlarımız var. Tabii dediğim gibi zaman içinde Türkiye’deki iş adamlarımızla, bizim kendi kurumlarımızla buradaki hem yerel iş çevrelerini hem de toplumumuz üyelerinden iş çevrelerini bir araya getireceğiz.
B.A.: Konsolosluk bünyesi içinde bir ticaret ataşeliği de olacak mı?
– Şu anda Kanada geneli için zaten Toronto’da bir ticaret ataşeliği kadromuz var. İş ilişkilerini oradan yapıyoruz. Şu anda böyle bir kadromuz yok bu anlamda. Ama ileride bizim görev alanımızda bulunan bölgeden heyetlerin gelip gitmesi ve potansiyelin yükselmesi bağlamında bu yeniden gözden geçirilebilir elbette.
B.A.: Bu bilgilendirici söyleşi için çok teşekkür ederiz…
Bizim Anadolu / 21 Şubat 2018
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…