Mavi Art Grubu’nun 5. Sergisi Ottava’da
‘Anadolu’dan Renkler ve Ötesi’ Resim Sergisi 31 Mayıs – 3 Haziran günleri arasında açık kalacak.
Ottava’da 30 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında kentin önemli sanat galerilerinden Saint Brigid’s Centre for the Arts’da gerçekleşecek olan Mavi Art Grubu’nun ‘Anadolu’dan Renkler ve Ötesi’ sergisi öncesinde grubun üyelerinden Mustafa Çetin Bey’le Toronto’daki atölyesinde bir söyleşi yapma olanağı bulduk. Kendisine hem sergi hakkında, hem de Mavi Art Grubu hakkında sorular sorduk.
- Mustafa Bey, öncelikle bize Mavi Art Grubu’nun oluşma sürecinden biraz söz edebilir misiniz? Fikir kimden veya kimlerden çıktı?
– Ben daha önce İngiltere’de yaşıyordum, orada bir çok sanat gruplarının içinde yer aldım. Bunların en önemlisi tabii ki Turquaze Sanat Grubu’ydu. O zamanlar yabancı bir ülkede yaşamanın sıkıntılarını çok iyi biliyor, dayanışmanın gerekliliğine inanıyordum.
2001 Kanada’ya geldiğimde kimseyi tanımıyordum. Buradaki sanat ortamlarına girme girişimlerim vardı tabii ki. Rus sanatçılarının gruplarına katılmaya başladım, gittiğim bir kafede ‘burada bir galeri var, adı Gallery Hittite’ dediler. Telefonunu aldım aradım, galerinin sahibi Sarah Hanım, bir sergi olduğunu ve istediğim zaman gelebileceğimi söyledi. Ve böylece Sara Hanımla tanışmış oldum; ve o günden bu yana dostluğumuz devam etmektedir. Bu günlerde 30 yılını kutlayan Galeri Hitit yüzlerce sergiye ev sahipliği yapmış, sanat ve sanatçılara kucak açmıştır.
Mavi Art Grubu’na gelene kadar bir çok sergiler yaptık. Şu an bu grupta yer almayan bir çok sanatçı arkadaşımla yol arkadaşlığı yaptık. Bunların arasında Nuriye Kılınç, Ege Can, Sacide Sezer, Haysam Haytoğlu, sonradan adını Stinka Kiwidinok olarak değiştiren Nilay Kutlu çok hoş bir genç kız var. Bunun gibi ve Yüksel Hasan gibi arkadaşlarımızla Toronto’da sanat mücadelesi verdik. Bu mücadelede Sevim Hanım, Sara Bilge Çağlar, Ruhi Tuna, Vladimir Topal ve ben sürekli aktif bir yol izledik. Bu vesileyle arkadaşlarımı da anmak istedim; çok ciddi güzel anılarımız, sergilerimiz oldu.
2013’te, yine bir grup sergisi için toplandığımız bir günde, bir grup kurma fikri ve gruba bir isim arayışı ortaya çıktı. Sevim hanımın evinde yapılıyordu bu toplantı ve Sevim hanımın ‘craft’ bir ağacı vardı; mavi boncuklarla süslenmiş çok hoş bir şeydi. Derken gruba isim MAVİ olarak ortaya atıldı. Çoğunluk da kabul edince isim ortaya çıkmış oldu. Şu an için Mavi Art Grubu’nda beş Profesyonel sanatçı var. Grupta ben dahil olmak üzere Sara Bilge Çağlar, Vladimir Topal, Hülya Coşkun ve Sevim Önen bulunuyor. Diğer sanatçılarla her vesileyle çok uzun zamandan bu yana tanışıyor, yaptığı çalışmaları, kapasitelerini, yapabileceklerini ve hayallerini çok yakından biliyorduk.
- Bu birbirinden özel sanatçıların birlikte yapmayı hedefledikleri şeyler neler? Bize kısaca grubunuzun özgörevinden söz eder misiniz?
– Mavi Art Grup’un vizyonu, hedefleri vardır. Benim kendi kişisel inancım şudur ki, siz başkasına yardım ediyorsanız aslında kendinize yardım ediyorsunuzdur; bu benim felsefemdir.
Birlikte bir şeyleri başarmak için çıktığımız bu yolda grubun sınırlı oluşu, imkânlarının sınırlı oluşu sebebiyle bir çok sanatçıya uzak kalmış gibi bir imaj yaratılmak isteniyor sanırım. Eğer bizim geçmişten bugüne yaptığımız çalışmalara bakılacak olursa, yaşadığı ülkede uzaklarda yaşayan ve sanatla uğraşan tüm sanatçılarımızı kucaklayacak bir misyon içinde olduğumuz görülecektir. Ama tabii ki kriterlerimiz (ölçütlerimiz) vardır. Bunlar arasında en önemlisi kişinin aktif olarak sanat yaşamına devam etmesi, her yıl kişisel ve görüp sergilerinde yer alınması yaptığı işe inanması, projelerinin olması gerekmektedir. Mavi Art Grubu’nun üyeleri dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim görmüş olup çalışmalarında uluslararası etkileri yansıtmaktadırlar. Sanatçıların hemen hepsi bireysel çizgileriyle grubun geniş yelpazesi içinde yer alırken ortak kültürel geçmişlerinin izleri işlerinde yer yer gözlenmektedir.
Mavi Art Grubu’nun temel amaçları Toronto’da yaşayan ve çalışan, Türkçe konuşan sanatçıların çağdaş Türk kültür ve sanatını yurtdışında tanıtma, kendi çalışmalarını da Türkiye’ye yansıtmak amacıyla hazırlanacak düzeyli bir katalog çıkarmak ve Grup olarak sanatsal etkinliklere katılırken özel sergiler düzenlemek ve bunun yanı sıra kişisel etkinliklerde bulunacak sanatçılara Mavi Art Grup olarak destek olmak. Ayrıca kalıcı bir atölye bulup burada eğitim çalışmaları yaparken, burayı MAG dışında diğer sanatçılara da açmak. Yine bu mekânın çevresinde ilerde çağdaş Türk sanatının dünya sanat platformunda düzeyli bir yere getirilmesi yönünde çalışmalarda bulunmak.
- Mavi Art Grubu sanatçılarını ortak paydada birleştiren en önemli unsurlar sizce neler?
– En önemli unsur aynı kültürden geliyor oluşu, Türkçe konuşabilmeleri en önemlisi sanat yapmaya yürekten bağlı olmalarıdır.
- Sanırım bu Mavi Art Grubu’nun beşinci sergisi? Daha önceki sergilerinizde edindiğiniz gözlemler nelerdir? Sergilerinize gereken desteği aldığınızı düşünüyor musunuz?
– Mavi Art Grubu olarak Ottava’da gerçekleştirmeyi düşündüğümüz sergi grup olarak beşinci sergimiz. Daha önceki sergilerimizden edindiğimiz tecrübelerimiz halkımızın iş hayatlarının, yaşam standartlarını iyileştirmek için sarf ettikleri yoğun çabaların ve sosyo ekonomik hedeflerinin hayatlarında sanattan öncelik teşkil ediyor oluşu. Bu nedenle ilginin biraz zayıf olduğunu söylemek gerçekçi bir yaklaşım olur. Ama bizim hedefimiz Türkçe konuşan toplumumuza sergiler açmak, onların sanatçılarımızı tanımalarını sağlamanın dışında, Türk toplumunun ve Türkiye’de yaşayan sanatçıların Kanada’da görünen yüzü, konuşan dili, düşünen zekâsını temsil ediyor olmak gibi ciddi bir misyona da sahip olmak. Türk sanatının dünya sanat platformunda düzeyli bir yere getirilmesi yönünde çalışmalarda bulunuyoruz.
- Beşinci serginiz olan ‘Anadolu’dan Renkler ve Ötesi’ hakkında bize kısaca söz eder misiniz?
– 30 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında Ottava’daki sergimiz şehrin bilinen bir mekânında; Saint Brigid’s Centre For The Arts’ da gerçekleşecek. Bu serginin gerçekleşmesinde Ottava Büyükelçiliğimiz ve Toronto Başkonsolosluğumuzun desteği bizim için çok önemliydi. Kendileri bizlere masraflarımızı hafifletme konusunda yardımları olacağı sözünü verdikten sonra Mavi Art Grubu olarak Ottava’da sergi açma fikrimiz güçlendi. Buradan bize destek veren herkese teşekkür ediyorum.
- Serginize gelecek ziyaretçilerin serginizden hangi duygularla ayrılmasını temenni ediyorsunuz?
– Sergimize gelecek ziyaretçiler önce bizim misafirimizdir, bizim onur konuğumuzdur; güzel duygularla ayrılacaklarından hiç kuşkumuz yoktur.
- ‘Anadolu’dan Renkler ve Ötesi’ serginizi Ottava’nın dışında başka kentlerde de sergilemek adına projeler var mı?
– Anadolu’dan Renkler ve Ötesi sergisini tabii ki destek bulabilirsek Montreal, Quebec gibi Kanada’nın prestijli şehirlerinde de sergilemeyi arzu ediyoruz. Hatta Türkiye’de Ankara ve İstanbul’a da taşımak çok yararlı olabilir. Kendi kabuğunu kırabilen, kendi sınırlarını zorlayabilen bir çizgide gittiğimizi düşünüyorum. Biliyorsunuz ki her başarının arkasında size inanmış yol arkadaşlarınızın olması destek ve motivasyon açısından çok önemli.
- Son olarak neler eklemek istersiniz?
– Sanat ve sanatçıya destek olan Bizim Anadolu Gazetesi’ne sonsuz teşekkürlerimi sunar, gazetemizin başarılarının devamını dilerim.
Mavi Art Grubu üyeleri kimler?
Sara Bilge Çağlar
İstanbul doğumlu olan Sara B. Çağlar Masterini State University of New York’ta tamamlamıştır. Sanat çalışmaları dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenen Çağlar, 1978’den bu yana Toronto’da yaşamaktadır, ayrıca 30 yıldır Galeri Hitit’in sahibidir.
Sevim Önen
İzmir doğumlu olan Sevim Önen, Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Fakültesi’nde eğitim görmüştür. 1960 Kanada’ya gelen Sevim Önen, 1979’da York Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar okumuştur. T Grubu’nun kurucuları arasında yer alan Sevim Önen, on yıl kadar grupla birlikte sergilere katılmıştır. Ayrıca Ankara kitaplığının kurucuları arasında ve yönetim kurulunda görev yapan Önen, halen sanat yaşamını Toronto’da sürdürmektedir.
Mustafa Çetin
Konya doğumlu Mustafa Çetin, 1975 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ailesiyle birlikte Kıbrıs’a göç ettiler. 1992’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 1995’te İngiltere/Londra’ya giden Mustafa Çetin, 1995-2000 Londra’da Turkuaz Art Group’un kurucuları arasında yer aldı, 2000 yılında da University of East London’da yüksek lisansını tamamladı. 2001’de Kanada’ya gelen Çetin, 2007 Kanada’da Türkçe yayın yapan Turkuaz TV’de Bir Yudum Sanat programını yapmış, Türk sanatının tanıtılmasında büyük emekleri geçmiştir. Çetin ayrıca birçok özel serginin de sanat yönetmenliğini yapmış, önderlik etmiştir. Bunlardan bazıları sırasıyla 2007’de Passion Of Colours, 2013’te Toronto’da Beş Türk Sanatçı, 2013’te kurulan Mavi Art Grubu’nun kurucu ve yürütücü üyelerindendir. Halen sanat yaşamını Toronto’da sürdürmektedir.
Vladimir Topal*
Gaga, Moldavya doğumlu olan Vladimir Topal, 1996’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1997’de İngiltere’ye sanat eğitimindeki yenilikleri görmek için gitmiştir. 1998’de Kanada’ya gelen Topal, 2013’te Türkiye’ye geri dönerek 1997’de yarım bıraktığı yüksek lisans programını tamamlamıştır.
* Açıklama
Vladimir Bey bir ileti göndererek kendisiyle ilgili eksik ve/ya da yanlış bilgileri şöyle düzeltti:
Moldova, Gagauz Eri (Gagauz Yeri) doğumlu, Gagauz ressam Vladimir Topal, 1996’da İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 1996’de Yüksel Lisans programını kazandı, ancak bu arada sanatsal bakışını geliştirme ve gezi amaçlı 1997 yılında İngiltere’ye gitti. 1998’de Kanada’ya gelen Vladimir Topal sanat yaşamını burada sürdürdü. Kendi halkı Gagauz Eri (Gagauz Yeri) ve Türkiye devleti ile bağını yitirmeyen ressam Vladimir Topal, 2012 -2014 yılları arasında Türkiye’ye dönüp burada Yüksek Lisans’ını tamamladı. Moldova, Gagauz Eri’nde bilinen bir sanatçı olan Vladimir Topal, Mavi Art Grubu üyesi olarak Kanada’da çeşitli sergilere katıldı ve burada Türk toplumuna hizmet etmeye devam etti.
Bizden kaynaklanmayan eksiklik ya da yanlışlık için özür diler, bilgiler için teşekkür ederiz. Bizim Anadolu
Hülya Coşkun
Hülya Coşkun sanat çalışmalarına Hacettepe’de başlamış ve daha sonra Konya Selçuk Üniversitesi’nde Resim bölümünden mezun olmuştur. Coşkun 1994 – 95 yıllarında sanat çalışmalarına Kuveyt’te devam etmiştir.
Türkiye’de sanat öğretmenliği de yapan Coşkun, 2001’de Moskova yüksek lisans programını tamamlamıştır. Moskova’da kişisel sergi açan Hülya Coşkun, daha sonra sanat çalışmalarına Ankara’da devam etmiştir. 2005 – 2007’te Çin’de Shanghai kentinde kişisel ve grup sergileri, 2009’da Filipinler’de yeni bir kişisel sergisi gerçekleştirmiş, 2015’te ise Toronto’da Art Square Galeri’de bir grup sergisine katılmıştır. Hülya Coşkun 2016’da Mavi Art Grubu’na katıldı. Halen sanat yaşamına Toronto’da devam etmektedir.
Merve Sancak / Bizim Anadolu / 20 Mayıs 2016
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…