Press "Enter" to skip to content

Koalisyon görüşmeleri bitti, erken seçime ışık

Koalisyon görüşmeleri bitti, erken seçime ışık

Emekli büyükelçi ve eski CHP milletvekili Onur Öymen geçici Başbakan Davutoğlu’nun görüşmelerden sonra yapmış olduğu ‘tek ihtimal seçim’ yorumlamasını değerlendirdi.

x

x

Onur Öymen
Onur Öymen
Öymen şöyle dedi:

AKP ile CHP arasında yaklaşık bir aydan beri süren koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu kendilerine koalisyon değil sadece kısa süreli seçim hükumeti önerildiğini söyledi. Bu koşullarda ve Türkiye’nin gündeminin acil çözüm gerektiren sorunlarla dolu olduğu bir dönemde görüşmelerin nasıl olup da bu kadar uzun sürdüğünün ve haftalar boyunca halka umut aşılanmaya çalışıldığının gerekçesini anlamak zor.

Sayın Davutoğlu en güçlü seçeneğin, hatta tek seçeneğin erken seçim olduğunu söyledi. AKP’nin, dış politika ve eğitim politikası gibi şimdiye kadar başarısızlığı kanıtlanmış alanlardaki tutumunu değiştirmeye niyetli olmadığı, aynı çizgiyi sürdürmesine destek olacak seçim hükumeti ortağı aradığı görülüyor. Eğer Sayın Bahçeli’yle yapacağı görüşmede beklenmedik bir sonuç çıkmazsa Türkiye’nin sonbahar aylarında, muhtemelen bir AKP azınlık hükumetiyle seçime gideceği anlaşılıyor.

Yeni seçimin farklı ve siyasi dengeleri değiştirecek bir sonuç vermeyeceğini düşünenler çoğunlukta. Oysa, başta güvenlik, dış politika, ekonomi ve eğitim olmak üzere Türkiye’nin temel konularda yeni, gerçekçi ve sonuç verici yaklaşımları hayata geçirecek yeni bir hükumete ihtiyacı var.

İlkeleri ve programıyla bu görevi üstlenebilecek partilerin başında Cumhuriyetimizin kurucu partisi CHP geliyor. Ne yazık ki, CHP son seçimde bekleneni veremedi. İktidarın oylarında önemli bir düşüş yaşanırken kendi oylarının oranında da düşme yaşanmasını engelleyemedi. Çağdaş demokrasilerde hem iktidarın hem de ana muhalefetin oylarında düşüş yaşandığının örneği çok değildir.

7 Haziran seçimlerinden hemen sonra koalisyon arayışı sürecine girilmesi CHP’ye seçim değerlendirmesi, başarısızlığının nedenlerinin araştırılması ve öz eleştiri yapılması fırsatını vermedi. Koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandığına göre bu değerlendirmelerin ve öz eleştirilerin yapılmasının zamanıdır. Nerede hata yaptık sorusuna cevap aranmadan yeni seçimlere hazırlanmak partinin başarı şansını olumsuz etkileyebilir.

Şimdiden görünen odur ki, partinin temel yaklaşımlarda değişiklik yapılması, partiye yeni bir yön verilmesi girişimleri partiye güç kazandırmamıştır ve oylarını yükseltmesine yardımcı olmamıştır. Tam tersine, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi, son milletvekili seçiminde de partinin geleneksel tabanının azımsanmayacak bir bölümünün Partiye desteğini azaltmış, hedef alınan bazı kesimlerden de beklenen destek gelmemiştir.

Bu durumda, erken seçimlere aynı politikalar, aynı söylemler, aynı kadrolarla gidilmesinin son seçimlere nazaran daha başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olması beklenmemelidir. Oysa bu seçimlerde köklü ve bir demokratik değişimin sağlanamaması ülkemizin geleceğini, halkımızın huzur ve güvenliğini ve Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki itibarını olumsuz yönde etkileyecektir.

Ortaya çıkan tablo Türk siyasetinde köklü değişikliklere gereksinme olduğunu ortaya koymaktadır. Bu değişime öncülük yapacak olan parti CHP’dir. Bu koşullarda Sayın Genel Başkanın görevden ayrılarak partinin yeni kadrolar ve yeni söylemlerle taze bir başlangıç yapmasının yolunu açması Türk demokrasisine büyük bir hizmet olacak ve siyasi tarihimize takdirle karşılanacak bir tavır olarak geçecektir.

 

 

Onur Öymen / Bizim Anadolu / 14 Ağustos 2015

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...