Kanada’da 2015’te bunları yaşadık
Kanada’da 2015 yılında toplumun günleri yoğun geçti.
Yeni Büyükelçi Ünal’dan hızlı başlangıç
2014’ün son aylarında Ottava’ya gelip görevine başlayan Büyükelçi Selçuk Ünal ayağının tozuyla ülkenin doğusundan batısına Türk toplumunu ve Kanada’yı tanımaya çalışıyor.
Montreal Türk Filmleri Şenliği TRT Türk’teydi
Montreal Türk Filmleri Şenliği’nin 7. yıl çalışmalarına başladığı duyulmaya başlamasının ardından başvuruların da yoğunlaştığını bildiren düzenleme kurulu başkanı Ömer Özen, TRT Türk kanalında şenliğe ilişkin bilgiler verdi.
Montreal’de Türkiye kökenli işkadınları örgütleniyor
Montreal’de ‘Association of Turkish Businesswomen’ adıyla Türkiye kökenli iş kadınlarını çatısı altına alan bir dernek kuruldu. Başkanlığını Semiha Yeşim Karacova’nın yaptığı derneğin diğer yönetim kurulu üyeleri şu kişilerden oluştu: Başkan Yardımcıları Canan Çelik, Çağla Sarman; Sayman Deniz Veral, Kurul üyeleri Aytaç Erciyes, Gonca Soyen, Tina Farshadgohar; Danışmanlar Emanuel Leylem, Gerard Emin Battika.
Konsolosluk yazılımının yeni sürümü kullanılmaya başladı
Türkiye’nin Ottava Büyükelçiği’nden edinilen bilgilere göre, Konsolosluk Otomasyonu Projesi (KOP) çerçevesinde kullanımına başlanan yazılım ile e-Devlet tasarısı içinde elektronik ağ ile birbirine bağlanan ve iş süreçlerinde uyum çalışmalarını tamamlayan kamu kurumlarına ait pek çok işlem artık çevrimiçi bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek.
Kanada I. Dünya Savaşı’nda Türkleri ‘esir’ almış
Tarihçi Işıl Acehan’ın araştırmaları sonucu ortaya çıkardığı gerçeklere göre, Kanada hükümeti I. Dünya Savaşı’nda o zamanki anayurtları Osmanlı’dan 10 bin kilometre uzaklıkta ‘tehlikeli görülen’ Müslüman Türk kökenli yurttaşlarını esir olarak tutuklayıp toplama kamplarına göndermiş. Neden tutuklandıklarını bile anlamayan Türklerin çoğunluğu bugün Bingöl’e bağlı Kiğılı ilçesinden Kanada’ya göç etmişler.
Tarihçi Işıl Acehan araştırmalarında ortaya çıkarmış olduğu gerçeklerle ilgili şunları anlatıyor:
I. Dünya Savaşı elbette geride pek çok kayıp ve acı hatıra bırakmıştır. Savaşa dair bugüne kadar pek çok şey yazılıp çizilse de, insan hikâyeleri açısından halen karanlıkta kalan pek çok yönü vardır. Savaşın ilk yıllarında yaşanan acı olaylardan biri de, İngiltere’nin dominyonu Kanada’da bulunan Türk işçilerin esir alınarak toplama kamplarında tutsak edilmesidir. Bu acı olayın sessiz şahitleri, Kanada’nın Ontario Eyaleti’ne bağlı Brantford kentinde 1873 yılında kurulan Mount Hope Şehir Mezarlığı’nda “Turkish Plot” (Türk Bölümü) diye adlandırılan bir bölümde yatmaktadır. Bu mezarlar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan, özellikle Kiğı’dan Kanada’ya 1900’lü yılların başında, burada bulunan dökümhanelerde işçilik etmek üzere göç edip, daha sonra hayatlarını kaybeden Osmanlı tebaası Müslümanlara aittir.
Yeniyıl Balosu Federasyon Vakfı’na gelir getirdi
Balkan Türkleri Derneği’nin girişimiyle 31 Aralık 2014 gecesi Toronto Raj Banquet Hall’da düzenlenen geleneksel Yılbaşı Balosu Federasyon yıllık giderleri için fon artırma yarattı. Federasyon Vakfı Başkanı İsmail Vataner’in açıklamasına göre yaklaşık olarak sekiz bin dolar gelir elde edildi. Toplanan fon Federasyon’un yıllık elektrik, su ve ısıtma giderleri için kullanılacak. 300 davetlinin katıldığı gecede Toronto’da yaşayan ünlü sanatçı-piyanist Nişaniko gecede konukları coşturdu.
Montreal’de düzenlenen Kadın Günü Kutlamasında birlik iletileri verildi
Montreal Türk Kadınlar Derneği’nce düzenlenen Dünya Kadınlar Günü’nde kadının değeri ve mücadelesi anlatıldı. Açılışta konuşan Başkan Rabiye Sağ Şeşen, şunları söyledi: “Nedir Kadın? Kadın demek, ayrıcalık demek, emek demek, vefa, sabır, namus, sadakat, huzur ve en önemlisi öğretmen demek, Ana demek…”
Bekir Erdinç Londra’dan ödülle döndü
Geçtiğimiz sayılarda kendisini ve yapıtlarını tanıttığımız Ottavalı arkadaşımız Bekir Erdinç “Emine’nin Masumiyeti” (Innocence of Emine) adlı kitabıyla katıldığı 2014 Londra Kitap Festivali’nde Onur ödülüne layık görüldü. Ocak ayı sonunda yapılan ödül töreni için Londra’ya giden Bekir Erdinç festivalde yaptığı konuşmada kitabını bütün dünyada erkek egemenliği altında yaşayan kadınlara adadığını söyledi.
Toronto Üniversitesi’nde Ermeni Sorunu konuşuldu
Ermeni yalanlarını çürütmek üzere Türk Dernekleri Federasyonu ve ‘Türkik Birlik’ tarafından 27 Şubat’ta Toronto düzenlenen etkinlik Ermeni kökenli dinleyicilerce protesto edilerek sabote edilmek istendi. Yaşanan olayları bilimsel olarak belgelere dayanarak anlatan konuşmacıları Ermeni eylemciler terör estirerek engellemeye çalıştı. Emperyalist yalanı boşa çıkarmak amacıyla akademik mesleğini ve yaşamını tarihsel gerçekler uğruna araştırmalara ayıran Amerikalı tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy etkinlikte belgelerle soykırımın yalan olduğunu ve Anadolu’daki Ermenilerin Osmanlı’ya ihanet ettiğini anlattı.
Toronto’da Çanakkale Utkusunun 100. yılı
Ankara Kitaplığı Yönetim Kurulu Başkanı Birol Uzunmehmetoğlu’nun uzun araştırmalar sonucunda hazırladığı “Çanakkale Savaşı’nın Kanada’da Bıraktığı İzler” etkinlik 18 Mart günü gerçekleştirildi. Şehitler için saygı duruşuyla başlayan etkinliği yoğun ilgi dolayısıyla bazı izleyiciler ayakta izledi.
Toronto’da Kadın Festivali düzenlendi
Project North 44 adlı Türkiye’den göç eden kadınların oluşturduğu kuruluş 1 Mart Pazar günü Ryerson Üniversitesi’nde kadın festivali düzenledi. Yapılan açıklamada Project North 44’ün, Toronto’da bir grup gönüllünün Kanada’ya yerleşmiş Türkiye kökenli kadınlara yönelik istihdam, haklar ve uyum sağlama konularında yardımcı olmak amacıyla oluşturulan bir kuruluş olduğu, bu doğrultuda çeşitli kamu kuruluşları ve STK’lerle işbirliği yaparak toplumsal sanat çalışmaları, beceri ve gelişim kursları, açık oturumlar gibi etkinlikleri olacağına dikkat çekildi.
Toronto’da kadın yürüyüşü
Her yıl Toronto Üniversitesi öğrenci ve öğretim görevlilerinin düzenlediği geleneksel kadın yürüyüşüne bu yıl Project North 44 oluşumu öncülüğünde çok sayıda Türk de katıldı. Bloor Street’te başlayan yürüyüş Dundas Street’te bitti.
21. yaşımızı dostlarla kutladık
Bizim Anadolu gazetesi 21. yaşını 28 Şubat’ta Arëm Lokantası’nda düzenlemiş olduğu geceyle, emekçileri ve dostlarıyla birlikte kutladı. 21 yıldır Kanada’da Atatürkçülerin tek sesi, insan haklarından yana, çoğulculuğu savunan yayınlarıyla ve düzenlemiş olduğu kültür ve sanat etkinlikleriyle toplum yaşamını varsıllaştıran Bizim Anadolu gazetesi, tüm zorluklara karşın ödün vermez meslek ahlakıyla özgünlüğünü korumayı sürdürürken, toplum çıkarlarına öncelik verdiğini her zaman kanıtlamış olarak yayınına devam etmektedir. Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Özen yapmış olduğu konuşmada konuklara ve okurlara teşekkür etti.
Toronto’da yeni bir yıldız
Toronto’da yaşayan caz şarkıcısı Zeynep Özbilen Zee adlı albümünü 5 Mart’ta Lula Lounge adlı caz barda bir konserle tanıttı. Latin ve Karayip ritmleri çalan büyük bir orkestra eşliğinde yeni albümünden parçalara yer veren Zeynep Özbilen izleyicilerin beğenisini aldı.
Ponpon Kız Ceyda başarıdan başarıya koşuyor
Montreal Türk toplumu üyelerinden Süleymanoğlu ailesinden Ceyda (15) daha dört yaşındayken taşındığı Alberta’da başarılara imza atıyor. Kate Chegwin Ortaöğretim kurumunda deneyim kazanan güzel Ceyda, daha sonra Edmonton Power Cheer All-Star Amigo takımına hak kazanıyor. All-Star Amigo takımlarının okul takımlarına benzemediğini söyleyen Ponpon Kız Ceyda, yetkin kalmak için daha çok zaman ayırmak, daha çok çalışma yapmak ve koreografiye önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Orlando, Florida’da, Kaliforniya Üniversitesi yarışmalarına katılan Ceyda, hedefinin Dünya Amigo Takımları Yarışmalarında kendini göstermek olduğunu büyük bir heyecanla belirtiyor.
Montreal’de İlkyaz (Nevruz) Kutlaması
Savalan Kültür Topluluğu 22 Mart’ta düzenlemiş olduğu tüm Asya ve Ortadoğu toplumlarınca Nevruz olarak bilinen ve toprağın uyanışı, yeniden doğuşu simgeleyen İlkyaz Bayramı kutlamalarında değişik toplum üyeleri bir araya geldi, birlik ve dayanışma iletileri verdi. Leyli Hakani’nin başkanlığında Rıza Nofar, Ata Tagizade, Samed Musavi, Behruz Faruki, Araz Halkoyunları Topluluğu, Rahim Akbari, Büşra Sekkat, Şehruz Mirzaalizade ve diğer gönüllüler gecenin güzel geçmesi için canla başla çaba gösterdiler.
Kanada’da Cumhuriyet Halk Partisi Derneği Kuruldu
7 Haziran Türkiye Genel Seçimleri yaklaşırken CHP’yi Kanada’daki Türk toplumu içinde örgütleyebilmek amacıyla kurulan dernek 1 Mart Pazar günü Kanada Türk Dernekleri Federasyonu merkezinde bir basına açıklaması yaptı. Dernek Başkanlığını Halil Sivri, 2. Başkanlığını Hasan Taşkıran, yazmanlığını Şahin Salim ve Başkan yardımcılarını da Yemliha Yumuşak, Kemal Uzunöz, Mehmet Türk, Sedat Çelik, Ergün Ataselim’in oluşturduğu bildirildi.
Kanada Türkleri oylarını kullandı
29, 30 ve 31 Mayıs günleri 10.00-19.00 saatleri arasında Türkiye’nin Ottava Büyükelçiliği ve Toronto Başkonsolosluğu’nda yurttaşlar 7 Haziran’da Türkiye’de gerçekleştirilen Genel Seçimler için oy kullanıldı. İlk kez geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının genel seçimlere ilgisi daha fazla oldu.
Kanada’daki seçim sonuçları YSK verilerine göre şöyle oldu:
Ottava
Açılan sandık sayısı: 18
Oy kullanan seçmen sayısı: 1.757
Toplam sandık sayısı: 18
Açılan sandıklardaki kayıtlı seçmen sayısı: 1.757
Geçerli oy sayısı: 1.730
Yurtdışı kayıtlı seçmen sayısı: 11.616
Seçime katılma oranı: % 15.13
Geçersiz oy sayısı: 27
Toronto
Açılan sandık sayısı: 12
Oy kullanan seçmen sayısı: 3.460
Toplam sandık sayısı: 12
Açılan sandıklardaki kayıtlı seçmen sayısı: 3.460
Geçerli oy sayısı: 3.431
Yurtdışı kayıtlı seçmen sayısı: 10.757
Seçime katılma oranı: % 32.17
Geçersiz oy sayısı: 29
7. Montreal Türk Filmleri Festivali dolu dolu geçti
Orhan Tekeoğlu’nun ‘Öyle Sevdim ki Seni’ adlı filmiyle açılış yapan 7. Montreal Türk Filmleri Festivali, Beşiktaş’ın çArşı taraftar grubunun halkın yaşam alanlarının daraltılmasına karşı duruşunun öyküsünü, bunun yanında uzun süre ayrı kalan bir anne-kızın yeniden yakınlaşmasını konu alan ve Eyşan Özhim, Uğur Polat, Altan Erkekli gibi ünlü oyuncuların yer aldığı Aydın Bulut’un ‘Benimle Oynar mısın?’ filmiyle devam etti.
Ali Düşenkalkar ve Arda Kural’ın başrollerini paylaştığı Serdar Temizkan’ın ‘Kutsal Bir Gün’, Semir Aslanyürek’in Yılmaz Güney’e adadığı epik bir yol öyküsünü anlatan ‘Lal’ filminin de gösterildiği, herhangi bir kamu kurumundan destek almadan yedi yıldan beri bağımsız bir anlayışla Türk sinemasını Montreal’de tanıtan Montreal Türk Filmleri Festivali’nin izlencesinde, Cengiz Dağcı’nın ‘Korkunç Yıllar’ romanından uyarlanan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Türklerinin yurt ve yaşam kavgasını anlatan, Murat Yıldırım ve Selma Ergeç’in başrollerini paylaştığı Burak Can Arlıel’in ‘Kırımlı’ filmi de vardı.
Kapanışını Kürşat – Gerçek Alnıaçık ve Nazlıcan Tuncalı’nın paylaştığı bir 12 Eylül dönemi filmi olan Mahur Özmen’in ‘Beni Sen Anlat’ filmiyle yapan Montreal Türk Filmleri Festivali yedinci yılını da büyük bir coşkuyla geride bıraktı.
Festivalde İzleyici Ödülü çArşı taraftar grubunun öyküsünü anlatan Aydın Bulut’un ‘Benimle Oynar mısın?’ adlı yapıtına gitti.
En İyi Kısa Film Ödülü’nü Şevket Onur Cihan’ın filmi ‘Temiz’in kazandığı 7. Montreal Türk Filmleri Festivali’nde, En İyi Belgesel Ödülü’nü düşün ve eylem adamlığının yanında konu üzerine akademik geçmişi olmayan, ancak mimarlıkta önemli yapıtlara imza atan Nail V. Çakırhan’ın yaşamının konu edildiği Kurtuluş Özgen’in ‘Nail V.’ adlı filmi aldı.
Carassauga Festivali’nde 10. Yıl!
Mississauga’da 30 yıldır düzenlenen Çok Kültürlülük Festivali’ne son 10 yıldır Türk Kültür ve Folklor Derneği büyük özverilerle katılmaya devam ediyor. Türkiye tanıtımının yapıldığı bu Kuzey Amerika’nın en çok ilgi gören 40 değişik kökenli toplumunun 28 bölümde kendi kültürünü tanıttığı bu çok önemli şenliğe Türkiye Cumhuriyeti Devletinin TKFD’ye bu yıl da maddi ve manevi desteği olmadı. Edinilen bilgilere göre aynı biçimde son on yıldır Türk adı altındaki Cemaat destekli festivallere onlarca bedava bilet yağdıran Türk Hava Yolları’nın Toronto bölümü yetkililerinin daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da herhangi bir desteği olmadı. 22, 23 ve 24 Mayıs günlerinde gerçekleştirilen Festival’deki Türkiye bölümünü yaklaşık 25 bin kişi ziyaret ederken, TKFD, her yaştan gönüllüleriyle ziyaretçilerle ilgilenip Türkiye’yi tanıttı.
Festivalin ilk günü ünlü ziyaretçilerle dolu geçti. Çeşitli partilerin milletvekillerinin yanı sıra Mississauga’nın yeni Belediye Başkanı Bonnie Crombie de Türkiye bölümünü ziyaret edenler arasındaydı. Belediye Başkanı Bonnie Crombie düzenlenen bir törenle TKFD’nin on yıldır Festivale katılımından dolayı Başkan Celal Uçar’a bir Teşekkür Belgesi verdi.
Kanada’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı
Türk Kültür ve Folklor Derneği Makedonya Kültür Merkezi’nde Çok Kültürlü Çocuk Şenliğini ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uluslararası çocuk şenliği olarak 18 Nisan Cumartesi günü kutladı. Kutlamaya Azerbaycan, Kore, Makedonya, Hindistan, Türkmen, Çin, Pakistan, Kanada ve Türk Halkoyunları ve grupları katıldılar. Sahne dans ve oyunların yanı sıra kutlamaya katılan yaklaşık 1500 civarında çocuk ve ailelerine ücretsiz yiyecek ve içecek dağıtıldı.
Montreal Türk Kültür Merkezi’nin düzenlemiş olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 25 Nisan, C.tesi günü George Vanier Ortaöğretim Okulu’nda kutlandı. Çocukların okul şarkıları, küçük oyunlar ve halkoyunları oynadığı kutlamada çekilişler yapıldı, çocuklara armağanlar dağıtıldı. İlhami Aykın ve Tuğba Aykın’ın sahne düzenlemelerini yaptığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na Türkiye’nin Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal da katılarak bir konuşma yaptı, çocuklara bayrak dağıttı.
Turquebec Kültür ve Dostluk Derneği’nin düzenlemiş olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Pierrefond’da gerçekleştirildi. Açış konuşmasını Başkan Gökhan Kurtoğlu’nun yapmış olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamasına Türkiye’nin Uluslararası Sivilhavacılık Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Fahri Başkonsolos Emin Battika da katıldı. Büyükelçi Erciyes yaptığı konuşmada yurtdışında yetişen yeni kuşakların değerlerine sahip çıktığını görmekten hoşnut olduğunu belirtti, Türk toplumunun birlik ve beraberliği ancak böyle sağlayacağını söyledi. Öğretmen Fatma Yıldız ve Aslı Odyakmaz’ın gözetimi altında güne hazırlanan çocuklar şarkılar söylediler, halkoyunları oynadılar.
Ermeni ve Türkler aynı müzikle duygulandı
1915 olaylarının 100. yıldönümünde Ermeni ve Türk toplumu Ottava’da karşı karşıyaydı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan trajedilerden biri olan ve Osmanlı Ermenilerinin savaşın gereği olarak yerlerinin değiştirilmesinin 100. yıldönümü özellikle Batı dünyasında Ermeni lobisinin hazırlamış olduğu sözde soykırım propagandalarıyla gündemde tutulurken, Kanada’da yaşayan Türk ve Ermeni toplumu üyeleri de 24 Nisan günü Ottava Parlamentosu önünde karşı karşıya geldi. Toronto ve özellikle Montreal’den yüz otobüsle gelen Ermeni toplumu üyelerinin çalmış olduğu müzikle Türk toplumu üyeleri halay çekiyor, Türk toplumu üyelerinin çalmış olduğu Sarı Gelin türküsüne Ermeni toplumu üyeleri eşlik ediyordu.
Montreal Türk Kültür Merkezine taciz
İki hafta içinde iki kez tacize uğrayan Montreal Türk Kültür Merkezi, Türk toplumunu ve merkezin haftasonu okuluna çocuklarını gönderen ebeveynleri endişeye düşürdü. Güvenlik kameralarından alınan görüntülere göre 17 Mayıs’ta gece saat 02.40 sıralarında iki kişi Montreal Türk Kültür Merkezi’ne gelip camlara ‘Hiçbir zaman unutmuyoruz, Hiçbir özür yok: Ermeni halkı için onarım ve adalet’ yazan etiketler yapıştırıp kaçtı. Polis olayla ilgili bilgi toplarken soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.
Anadolu Halkoyuncuları ve Ezgi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun gösterisi muhteşemdi
Toronto’da kuruldukları 34 yıldan beri yıllık müzik ve halkoyunları gösterilerini hiç aksatmadan seyirciye sunan azimli ve disiplinli bir topluluk Ezgi Türkü ve Anadolu Halkoyuncuları. Topluluk 2015 yılı çalışmalarını 9 mayıs gecesi Toronto’da George Ignatieff Tiyatrosu’nda 300 civarında seyirciye sundu.
Kadın Derneği’nden Dayanışma Pazarı
Montreal Türk Kadınlar Derneği özellikle kadın girişimcilerin ürünlerini sergilemek ve dayanışma amacıyla 30 Mayıs’ta bir ‘Dayanışma Pazarı’ (kermes) düzenledi. St-Michel Toplum Merkezi’nde düzenlenen ‘Dayanışma Pazarı’nda giysilerden özel çikolata ürünlerine, takılardan çini üzerine sanatsal işle-melere dek değişik ürünlerini sergileyen kadınlar, bu tür dayanışma pa-zarlarının sık yapılmasının kadın toplum üyelerine cesaret vereceği ve iş ve toplum yaşamında kendilerine güven duymalarına yardımcı olabileceğini belirttiler.
Pelin Yazar Cañez Kişisel Sergisi E.K.Voland Sanat Galerisi’ndeydi
Sanatsal çalışmalarını Montreal’de sürdüren Ressam Pelin Yazar Cañez’in kişisel sergisi ‘Benim Adım Bahar’ 21-24 ve 28-31 Mayıs tarihleri arasında E.K.Voland Sanat Galerisi’nde yer aldı.
Ankara Kitaplığı, kır gezisiyle yaza merhaba dedi
Geleneksel Ankara Kitaplığı kır gezisi 7 Haziran, Pazar günü Toronto Serena Gundy Park’ta gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı ‘Yaza Merhaba’ kır gezisinde lahmacun, simit, salata gibi yiyecekler ve hafif içecekler Ankara Kitaplığı yararına satışa sunuldu. Kır gezisi, ip atlamalar, çuval yarışları ve top oyunlarıyla renklenirken Kitaplık, elinde bulunan fazla kitapları da okuma sevgisi yaratmak amacıyla katılımcılara ucuz bir ücretle sundu.
Barış Bahçesi 15 yaşında
Montreal’de Botanik Bahçesi içinde açılan Türk Barış Bahçesi’nin 15. yılı kutlandı.
Türkiye’nin Montreal Fahri Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğini yaptığı etkinlikte, önemli iletiler verildi. Açılış konuşmasını Fahri Başkonsolos Emin Battika’nın yaptığı Türk Barış Bahçesi etkinliklerine daha önce Türk toplumuyla sık bir araya gelen ancak seçildiğinden beri Montreal Belediye Başkanı Denis Coderre yine katılmazken, Belediyeyi Villeray-Saint-Michel-Parc-Extention Belediye Başkanı Anie Samson temsil etti. Etkinliğe ayrıca Türkiye’nin Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal, Federal Parlamento Yeni Demokrat Parti üyesi Maria Mourani, Kebek Göçmenlik Bakanı Kathleen Weil, eski Kebek Başbakanı Bernard Landry, Türkiye’nin USHÖ Daimi Temsilcisi B.elçi Çağatay Erciyes, Kebek Kültür Bakanlığı Siyasi Ataşesi Madeleine Sultan, Botanik Bahçesi yetkilileri, değişik ülke diplomatları ve kalabalık bir yurttaş topluluğu katıldı. Yapılan konuşmalarda Türk toplumunun Montreal kültür yaşamına önemli katkıları dile getirildi ve çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ ilkesini özümseyen toplum üyelerinin yaşadıkları topluma uyum sağladıklarının altı çizildi.
Ottava’da Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü kutlandı
Azerbaycan Cumhruriyeti’nin kuruluş yıldönümü 28 Mayıs’ta Ottava’da kutlandı. Azerbaycan’ın Ottava Temsilcisi İşgüder Ramil Hüseyinli başkanlığında düzenlenen kutlama izlencesine değişik ülkelerin diplomatlarının yanı sıra Kanada milletvekilleri ve hükümetinden üyeler katıldı. Konuşmasında Azerbaycan hakkında bilgiler veren Ramil Hüseyinli konuklara kutlamaya katıldıkları için teşekkür etti.
Montreal’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı
Montreal Türk Kültür Merkezi’nin düzenlemiş olduğu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 23 Mayıs’ta Jarry Parkı’nda Büyükelçi Selçuk Ünal, Sivilhavacılık Temsilcisi Büyükelçi Çağatay Erciyes, Fahri Başkonsolos Emin Battika, Yeni Demokrat Partisi Milletvekili Maria Mourani, THY Montreal Genel Müdürü Osman Şahan ve kalabalık bir topluluğun katılımıyla kutlandı.
Yasin Erdem’e Kamerun’dan ödül
Afrika ülkelerinden Kamerun’a yapmış olduğu sağlık hizmeti donanımları bağışlarıyla ülkenin gündemine oturan Montreal Türk toplumu üyelerinden iş adamı Yasin Erdem, ülkenin en büyük nişanıyla onurlandırıldı. 12 Haziran’da kent merkezindeki Hyatt Oteli’nde gerçekleştirilen gecede Kamerun hakkında bilgiler verilirken, Kanada-Kamerun Ticaret Odası Başkanlığı görevini de sürdüren Yasin Erdem, işadamlarını yatırım yapmak için Kamerun’a davet etti.
THY Montreal’de yoğun bir çalışma içinde…
Geçen yıl Montreal’e uçmaya başlayan Türk Hava Yolları, özellikle yılbaşından bu yana kente atanan Genel Yönetici Osman Şahan’ın gelmesiyle önemli bir ivme kazandı. Bir yandan Montreal yönetim biriminin yapılanması için yoğun çaba gösteren Osman Şahan, bir yandan da tanıtım ve pazarlama konusunda gözardı edilemez bir yol kat etti.
Montreal İran toplumundan Toplumsal Sorumluluk kutlaması
Montreal İran toplumu, ilkini geçen yıl düzenlemiş olduğu ve toplumsal yararlılık gösteren kişileri ödüllendirdiği bir etkinliğe imza attı. Khosro Shemiranie başkanlığında Montreal’de Farsça yayınlanan Hafteh (Hafta) dergisinin düzenlemiş olduğu ve Montreal İran toplumundan yaklaşık yüz kişinin oy verdiği seçmelerde on kişi ve oluşum çeşitli ödüller almaya hak kazandı.
Geceye müziğiyle damga vuran Niyaz Müzik Topluluğu ve kurucusu dünyaca ünlü, aynı zamanda Türkiye dostu Azam Ali, Farsça, Türkçe, Dari ve Hintçe söylediği ezgilerle konuklara unutulmaz bir şölen yaşattı. Bir başka sürpriz ise, bizim yakından tanıdığımız usta kanun sanatçısı Didem Başar’ın da Niyaz Müzik Topluluğu içinde olup parmaklardan gönüllere uzanan müziğiyle geceye ayrı bir tat katmasıydı.
Festival Orientalys Eski Liman’da gerçekleştirildi
Türk toplumunun yer almadığı bu yılki Doğu’ya özgü kültürel yaşamı yansıtan Orientalys Festivali 23-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dans, halkoyunları, özgün mutfak tanıtımı ve gösterileriyle Ortadoğu, Yakındoğu, Asya kültürlerinin yer aldığı Orientalys‘te dört günlük bir şenlik yaşandı.
Constantinople, Altın Kapı’nın ardından değişik esintiler getirdi
Doğu ve Batı kültürlerini değişik bir tatla harmanlayan Constantinople müzik topluluğu Haziran başında Sherbrooke caddesi üzerindeki Bourgie salonunda bir kez daha Doğu’nun kapısını araladı. İran kökenli Kiya ve Ziya Tabassian kardeşlerin birlikte kurmuş olduğu Constantinople, Montreal müzik-sanat çevrelerinde saygın bir yere sahip olmasının yanında, uluslararası üne de sahip olmaya başladı.
Türkiye’den ünlü kemençe sanatçısı Neva Özgen ve ses sanatçısı Yaprak Sayar’ın konuk sanatçı olarak katıldığı, değerli kanun sanatçımız Didem Başar’ın da yer aldığı Constantinople’un ‘La Porte d’or’ adını verdiği özgün dinletide, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminden yapıtlarla Montreal müzikseverlerine hiçbir yerde rastlayamayacakları değişik tatlar tattırıldı.
Türk filmleri Montreal Dünya Filmleri Festivali yarışmasındaydı
Bu yıl şenlikte 86 ülke filmleriyle temsil edildi. Montreal Türk Filmleri Festivali’nin yıllardır göstermiş olduğu çaba sonuçlarını verdi ve 31 ülkeden 26 filmin yarışacağı Ana Yarışmada 2 de Türk filmi vardı. Mehmet Eryılmaz’ın ‘Misafir’ adlı filmin başrollerini Zümrüt Erkin, Tamer Levent, Ayten Uncuoğlu ve Hale Akınlı paylaşıyor. Saklı, Selim Evci’nin üçüncü uzun filmi. Saklı’da İlhan Şeşen, Settar Tanrıöğen ve Türkü Turan başrolleri paylaştı.
27 Ağustos – 7 Eylül arasında gerçekleştirilecek Montreal Dünya Filmleri Festivali, İranlı yönetmen Macit Macidi’nin İslam elçisi Muhammed’in doğumundan 13 yaşına kadar olan dönemini anlattığı ‘Muhammed’ adlı filmle açılışını yaptı.
Yarışma dışı gösterilen Türk filmleri ise şunlardı: Bakur, Çalsın Sazlar, Çekmeceler, Çevirmen, Eksik, Nuh’un Ardında.
Öte yandan başrollerinde Nebahat Çehre’nin de olduğu Azerbaycan filmi Kanlı Ocak‘ın da gösterildiği festivalde, Kırgızistan’dan çağdaş bir Habil-Kabil öyküsünü işleyen ‘Gök Kubbenin Altında’ filmi yer aldı. Bu arada daha önce yarışma bölümünde gösterileceği duyurulan ‘Rüzgârın Hatıraları’nı, bazı teknik anlaşmazlıklar dolayısıyla Özcan Alper son anda festivalden çekme kararı aldı.
Misafir’e iki ödül birden
Festival sonunda Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (Fipresci) ödülünü alan Mehmet Eryılmaz’ın Misafir adlı yapıtı ayrıca Seçiciler Kurulu Büyük Ödülü’ne de layık görüldü.
THY Montreal bürosunu açtı
Geçen yıl uçuşlarına başlayan Türk Hava Yolları, sadece Dorval Pierre E. Trudeau Havaalanı’ndan vermiş olduğu hizmetleri Montreal’den de sürdürmek amacıyla kent merkezinde bir büro açtı. Çeşitli ülke diplomatları, Montreal’de bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Genel Sekreteri Fang Liu ve üye ülke temsilcilerinin katıldığı açılış töreninde Türkiye’nin Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal da hazır bulundu.
Türkiye’nin Vankuver Başkonsolosluğu çok yakında
Daha önce kararı alınan T. C. Vankuver Başkonsolosluğu’nun yakında açılacağı bildirildi.
Türkiye’nin Vankuver Başkonsolosluğu’na atanan ve yer belirleme çalışmalarına başlayan Anıl Bora İnan Batı Kanada’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının yönetimsel sorunlarına önemli ölçüde çözüm üretmeye çalışacak.
Yazar Zeynep Oral Kebek’te
Tanınmış yazar ve gazeteci, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Oral, 81. Uluslararası PEN Kurultayı’na katılmak için Kebek kentine geldi. Gazeteci-Yazar daha sonra Toronto’ya geçerek Ankara Kitaplığı’nın konuğu olarak bir söyleşide bulundu.
Kanada’da İkinci Trudeau Dönemi
Kanada seçimini yaptı. Şimdiye dek açılan sandık sonuçlarına ve resmi olmayan sonuçlara göre 189 milletvekilliğiyle Kanada Liberal Partisi önümüzdeki dört yıl için Kanada’yı yönetmeye hak kazandı.
Montreal’de Piazzolla’ya saygı dinletisi
Theatre Maisonneuve’de gerçekleşen ünlü Arjantinli bandoneon ustası, besteci ve Tango Nuevo’nun kurucusu Astor Pantaleón Piazzolla olağaüstü bir dinleti-gösteriyle anıldı.
Arjantin tangosuna devrim getiren ve dünya müziğini etkileyen Astor Piazzolla, Gershwin, Stravinsky ve Falla ile birlikte 20. yüzyılın en büyük bestecilerinden sayılıyor.
Yapıtları dünyanın başlıca senfoni, oda orkestraları, klasik ve çağdaş bale gösterilerinde seslendirilen Piazzolla’ya adanan 30 Ekim’deki dinleti-gösteride ünlü maestronun bandoneon, piyano, keman, kontrbas ve elektronik gitardan oluşan geleneksel beşli öğretisinden geçmiş oluşumla yine bir bandoneon ustası ve besteci Uruguaylı Néstor Vaz bir dinleti sundu.
İrem Bekter tangolarıyla izleyicileri mest etti
Latin Amerika esintilerini Montreal’e taşıyan ünlü sanatçı İrem Bekter’in de konuk sanatçı olduğu dinleti-gösteride, sanatçı « Ché Tango Ché », « Oblivion » et « Maria de Buenos Aires » gibi ezgilerini seslendirdi.
Kanada’da Cumhuriyet’in 92. yılı kutlandı
Kanada Türk toplumu ülkenin doğusundan batısına Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. yılını kutladı.
Ottava, Toronto ve Vankuver gibi kentlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunun yasalaştırılarak kamuoyuna açıklandığı gün olan 29 Ekim’de belediye ve il meclisleri önünde bayrak çekme törenleri yapılırken, akşamında temsilcilikler gibi resmi kurumlarda kutlamalar düzenlendi.
Türk toplumu ise bölgelerinde değişik eğlencelerle Cumhuriyetin 92. yılını kutladılar.
Ottava Türk toplumu Türk Kanada Kültür Derneği’nin 24 Ekim’de düzenlemiş olduğu ve müziklerini İlhami – Kezban Aykın’ın sunduğu eğlenceli bir geceyle Cumhuriyeti kutlarken, 30 Ekim’de Toronto’da etkinlik gösteren Türk Kültür ve Folklor Derneği bir kutlama gecesine imza attı. Geceyi ünlü sanatçı Zeynep Özbilen müziğiyle şenlendirdi.
Montreal’de ise Turquebec Kültür ve Dostluk Derneği’nin 3 Kasım’da düzenlemiş olduğu kutlama gecesinde Baba Zula müzik topluluğu sahnede yer aldı.
Mustafa Çetin Sergisi Toplum Müzesi’nde
Montgomery’sInn Community Museum’da Mustafa Çetin Sergisi.
Sanatsal çalışmalarını Toronto’da sürdüren ressam Mustafa Çetin son kişisel sergisini Kanada’nın saygın sanat müzelerinden Montgomery’sInn Toplum Müzesi’nde açtı. Ressam Mustafa Çetin’in son yapıtlarını sanatseverlerin izlenimlerine sunmuş olduğu sergi 3 – 30 Kasım tarihleri arasındaydı.
Atatürk her an yüreğimizde
Ulu Önder Atatürk, aramızdan ayrılışının 77. yılında Kanada’da anıldı.
Yurtta olduğu gibi yurtdışı temsilciliklerde de aramızdan ayrılışının 77. yılında anılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, resmi anmaların dışında toplumca da direnç ve dayanışma günü olarak anıldı.
Ottava ve Toronto’da çocuklar ve gençlerin değişik şiir ve konuşmalarla andığı Ulu Önder Atatürk, Montreal’de de geniş katılımlı bir etkinlikle anıldı.
Montreal’de Bizim Anadolu Gazetesi, Turquebec Kültür ve Dostluk Derneği ve Montreal Türk Kadınlar Derneği işbirliğince düzenlenen Atatürk’ü Anma Günü’nde, açış konuşmasını Turquebec Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Gökhan Kurtoğlu yaptı.
Sunuculuğunu Nursel Özyavuz’un yaptığı Atatürk’ü Anma Günü’nde, çocuklar şiir okurken, Montreal Azerbaycan Türk toplumu üyelerinden gazeteci Leyli Hakani Hafta Dergisi‘nde yayınlamış olduğu Atatürk’e ilişkin yazı ve şiirlerden örnekler verdi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Günü’nde gazetemiz yazarlarından Duygu Özmekik, Montreal Türk Kadınlar Derneği Başkanı Rabiye Şeşen ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özen de birer konuşma yaptılar. Etkinlik sonunda çekilişle Atatürk’ün Söylev kitabı armağan edildi, belgesel film gösterildi.
Pelin Yazar Türkiye’ye döndü
‘Her yapıt insan olmak yolunda bir serüven…’
Şikago, Montreal derken on yedi yıllık serüvenden sonra Ressam Pelin Yazar Türkiye’ye döndü. Sanatsal çalışmalarını bundan böyle özellikle Türkiye’de sürdürecek olan Pelin Yazar’la dönüş öncesi Montreal’de söyleştik. Kısa bir söyleşi yaptığımız Pelin Yazar ‘Neden dönüyorsunuz’ sorusuna şu yanıtı verdi: “İstanbul özlemim ağır bastığı için, İstanbul’a geri dönüyorum. Buradan, Kebek’ten çok güzel şeyler öğrendim. Çok güzel anılarla dönüyorum”.
Trudeau ilk Suriyeli sığınmacıları karşıladı
Genel Seçimlerde vermiş olduğu sözlerden biri olan Suriyeli sığınmacılar konusunda düğmeye basılmasının ardından Kanada’nın yeni Başbakanı Justin Trudeau, Uluslararası Toronto Pearson Havaalanında ilk aileyi resmi olarak karşıladı.
Fetocular Kanada’da karargâh mı kuruyorlar?
‘Paralel Devlet’e karşı yürütülen operasyonlar devam ederken, firar eden Fetocuların birer ikişer Kanada’ya gelmekte olduğu savunuluyor.
Aydınlık Gazetesi’nin bildirdiğine göre firardaki ‘FETÖ/PDY’ (Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) olarak adlandırılan Fetocu kadroların merkezi Kanada.
Öne sürülen savlar şöyle: F tipi örgüte yapılan operasyonlar tepelere tırmandı çözülmeler başladı. Örgüt yönetimi ise panikte. Deşifre olan kritik kadroların yurtdışına çıkarılmaya devam edileceği öğrenildi; Kanada’da yeni bir merkez oluşturuluyor.
Oryal Tanır ve kitabı ‘Falcon’s Arrow’
Arkadaşımız Ayşenil Suadiyeli Oryal Tanır’la ilk kitabı ‘Falcon’s Arrow’ hakkında konuştu.
Suadiyeli şunları yazdı: Montrealli Türklerin çok yakından tanıdığı, uzun yıllar Turquebec Kültür ve Dostluk Derneği’nin başkanlığını yapan Dr. Oryal Tanır’dan söz edeceğim. Kendisini yıllar önce de köşemize konuk etmiştik, ama bu kez sohbet konumuz farklı. Oryal bir kitap yazmış, adı “Falcon’s Arrow”. Tarihi bir kurgu öyküden oluşan roman Selçukluların daha Anadolu’ya girmeden önce devlet olma çabaları bir zamanında geçiyor. Hem tarihteki gerçek olayları yansıtıyor hem de kurgu bir öyküsü var. Turquebec’in duayen Başkanı, sevgili kibar arkadaşım Oryal’la kitabı hakkında konuştuk. Çok ilginç, okuması çok zevkli bir kitap, herkese tavsiye ediyorum, hatta kesinlikle almalısınız diyorum. Hem sürprizlerle dolu bir öykünün içinde Selçuklular devri dönemlerinde dolanarak, çok keyifli vakit geçirirsiniz, hem de Kuzey Amerika’da kitabı yayınlanan bir Türk vatandaşımıza destek olursunuz.
Çille, bir dostluk ve dayanışma gecesi
Montreal’de Çille Gecesi dostluk, özlem dolu bir şenlikle geçti.
Yılın son günlerinden etkinlikler birbirini izledi. Montreal’de etkinlik gösteren Savalan Ekinsel Topluluğu (Savalan Cultural Group)’nun 19 Aralık’ta düzenlemiş olduğu Çille Gecesi ilgili bir kalabalıkla dostluk ve dayanışmanın güzel bir örneğini verdi.
Başkanlığını gazeteci-eğitimci Leyli Hakani (Leili Khaghani)’nin yaptığı Savalan Ekinsel Topluluğu Türkçe okulu, Azerbaycan Halkoyunları gibi etkinliklerin dışında toplumları bir araya getirmek için Nevruz ve Çille gibi değişik etkinlikler de düzenliyor.
19 Aralık Cumartesi akşamı Pointe-Claire’de düzenlen Çille Gecesi’ne Montreal’de yerleşik İran ve Anadolu Türkleri bir arada katılırken, Kebek Kültür Bakanlığı Siyasi Ataşesi Madeleine Sultan, eşi Georges Najjar, Montreallilerin yakından tanıdığı tanınmış ut ustası ve besteci, Montreal Türk Sanat Müziği Korosu yöneticisi İsmail Fencioğlu, Montreal Türk Kadınları Derneği Başkanı Rabiye Sağ Şeşen, eşi İsmail Şeşen ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özen de katıldı.
Dünya Azerbaycanlılar Günü Ottava’da kutlandı
Azerbaycanlılarca 31 Aralık’ın bir dayanışma günü olarak belirlenen ve Azerbaycan Türkçesi’nde ‘Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəylik Günü’ olarak tanımlanan bu önemli gün Ottava’da 20 Aralık’ta kutlandı. 20 Aralık Pazar akşamı Ottava Belediye yerleşkesinde gerçekleştirilen kutlama gecesinde konuşma yapan Azerbaycan Büyükelçiliği İşgüderi Ramil Hüseynli Dünya Azerbaycanlılar Günü’nün önemine değindi, birlik iletisi verdi ve katılan konuklara teşekkürlerini sundu.
Ottava’daki Dünya Azerbaycanlılar Günü kutlamasında Ottava Karabağ İlkokulu öğrencileri ve Toronto Azerbaycan Türk Okulu öğrencileri gösteriler sundu. Öğrencilerin sunumundan sonra sahneye Toronto’da etkinlik gösteren Tebriz Müzik ve Gösteri Topluluğu halkoyunları ve türkülerle geceyi şenlendirdi. Geceye Ottava, Toronto ve Montreal Azerbaycan toplumu üyeleri katılırken, özel konuklar arasında Türkiye’nin Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Müsteşar Turan Çetiner, Kebek Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Mesud Aliev ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özen de bulundu.
Bizim Anadolu / 03 Ocak 2016
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…