‘Kahraman’ savcı Ermenistan’a kaçtı
Haklarında yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiği tespit edildi.
Artvin Valisi Kemal Cirit, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında «örgüt kurma» savıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirdi.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in tutuklanmak üzere haklarında «yakalama kararı» verilmesi yönündeki istemini onayladı.
Başsavcılığın istemini değerlendiren mahkeme, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, «Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak» ve «Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs» suçlarından dolayı tutuklanmaları için «yakalama kararı» çıkardı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), başta Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz olmak üzere 17-25 Aralık savcılarıyla ilgili önce görevden uzaklaştırma daha sonra da meslekten ihraç kararı vermişti. HSYK Başmüfettişliğince haklarında soruşturma yapılan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in dosyaları Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Aydıner, Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği isteminde ‘şüphelilere atılı suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller oluşması, şüphelilerin dosya içerisine yansıyan eylem ve davranışlarından, delilleri yok etme ve gizleme, değiştirme hususunda kuvvetli şüphenin bulunması’ gerekçesiyle haklarında tutuklanma amaçlı yakalama emri düzenlenmesi istedi. Mahkeme, dosyayı inceliyor.
Eski savcı Zekeriya Öz ile Celal Kara Ermenistan’a böyle kaçtı:
Önce Gürcistan, sonra Ermenistan
Bu arada eski Savcı Celal Kara ve Zekeriya Öz’ün dün gece Gürcistan’a geçiş yaptığı ve konu hakkında Gürcü polisine bilgi verildiği öğrenildi. Artvin Valisi Kemal Cirit de Kara ve Öz’ün Gürcistan’a gittiklerini doğruladı.
Cirit, cıvıltı (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, «Zekeriya Ali Öz saat 03.46 ve Celal Kara 04.19’da ilimiz Sarp Sınır Kapısı’ndan Batum’a çıkış yapmışlardır. Detaylı açıklamamız bilahare yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur» dedi.
Artvin Valisi Kemal Cirit son yaptığı açıklamada ise eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirdi.
Cirit, toplumsal paylaşım ortamlarında ve basında yer alan haberler dolayısıyla ve şeffaf yönetim anlayışları gereği Öz ile Kara’nın Sarp Sınır Kapısından çıkışlarıyla ilgili tespitlerini saatleriyle daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
Buna göre Öz’ün dün saat 03.46, Kara’nın da 04.19 itibarıyla haklarında herhangi bir yakalama kararı verilmemişken ve yurtdışı çıkışlarıyla ilgili sınırlama yokken, çok saatler önce Sarp Sınır Kapısı’ndan yurtdışına çıktıklarının belirlendiğini dile getiren Cirit, «Sarp Sınır Kapısı, ülkemizde karayolu anlamında en yoğun kullanılan kapıdır. Sezonunda günlük 25-30 bin civarında geçişler olur. Adli işlemlerin yanı sıra konuyla ilgili idari işlemler de tarafımızdan başlatılmış ve araştırmalarımız devam etmektedir» diye konuştu.
Vali Cirit, «Söz konusu şahısların Gürcistan üzerinden Ermenistan’a çıkış yaptıkları tespit edilmiştir» ifadesini kullandı.
«Yanlarında kadın da var»
Vali Kemal Cirit, savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın, ayrı araçlarla mı yoksa aynı araçla mı Sarp Sınır Kapısı’na geldiklerini henüz bilmediklerini söyledi.
Cirit, «Zekeriya Öz’ün yanında, kendi soyadını taşıyan bir hanımefendi de var. Ama bu konuyu bilemeyiz. Kendisine yurtdışına çıkarken eşlik etmiş. Celal Kara ise yalnız çıktı» dedi.
Vali Cirit, yanında kimliği olan ve yargısal anlamda sorunu olmayan her Türk yurttaşının Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış yapabildiğini belirterek, «Oldukça yoğun çalışan bir kapıyız ve bu kapıda zaman zaman aranan şahısları yakalamaktayız. Bir kısmını basınla paylaşıyoruz. Konuyla ilgili adli soruşturmayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. İdari anlamda da biz her konuya bakarız. Buradan geçen normal vatandaşımız olduğu zaman da bakarız. İdari yönden sizlerle paylaşabileceğim bir durum söz konusu değil. Sabah saatlerinde Sarp’ta bir denetleme ve incelemede bulundum. Oradaki uygulamaları bir kez daha yerinde görerek uyarılarımızı da yaptık» dedi.
Savı Öz ve diğer savcıların aranması 17/25 Aralık 2013 soruşturmalarıyla ilgili
Savcı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, işadamı Reza Zarrab ve bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında 17 Aralık soruşturmasını yürütmüşlerdi. Soruşturma yürürken Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı’na atanmış daha sonra da görevden uzaklaştırılmış ve meslekten ihraç edilmişti.
Celal Kara ise yine soruşturma yürüttüğü sırada İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından önce bir önlem olarak görevden uzaklaştırıldı daha sonra da meslekten ihraç edildi.
Zekeriya Öz’ü kamuoyu nasıl tanıdı?
12 Haziran 2007’de başlayan Ergenekon soruşturması kapsamında; aralarında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve TSK’de görev yapan üst düzey komutanlarla ÇYDD Genel Başkanı Türkân Saylan ve bazı ünlü gazetecilerin de yer aldığı kişiler hakkında «darbecilik» suçlamasıyla dava açan Zekeriya Öz’e, «darbe» teşebbüsünden yakalama fezlekesi çıkarıldı.
Ergenekon iddianamesinde neler vardı?
Zekeriya Öz tarafından hazırlanan Ergenekon iddianamesi ile Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan yakalama fezlekesindeki suçlamalar, birbiriyle benzerlik gösteriyor.
Öz, Ergenekon soruşturması kapsamında hazırladığı iddianamede, «Ergenekon terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik ettiği gibi, cebir şiddet kullanmak sureti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya teşebbüste bulunduğu, amaçlarına ulaşmak için kontrolü altında bulunan medya ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkede kaos ve iç çatışma ortamı oluşturmaya çalıştıkları, oluşacak gerginlik ortamından faydalanarak, görevde bulunan hükmetleri çalışamaz hale getirip, nihai olarak ordu içerisinde kendilerine destek vereceklerini umdukları askeri şahısların yardımı ile yönetimi değiştirmek amacıyla hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri…» ifadelerini kullanmıştı.
«Cebir ve Şiddet…»
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise Öz hakkında çıkardığı yakalama fezlekesinde, «Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak», «Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs» ifadelerini kullandı.
Sayılarla Ergenekon
Ergenekon davasında yargılanan sanıkların ve savunmanların yaptığı ortak çalışma sonucunda, Kasım 2012’de açıkladıkları yazanakta yer verilen sayılar şöyle:
100 binden fazla telefon izlendi.
60 bin telefon dinlendi.
3 bin kişi hakkında takip yapıldı.
1360 kişi ifade verdi. 588 kişi tutuklandı.
7 sanık ifadesini veremeden öldü.
7 sanık kansere yakalandı.
Onlarca sanık çeşitli hastalıklardan ötürü tedavi görmek zorunda kaldı.
19 iddianamenin toplam sayfa sayısı 17 bini aştı.
Davanın ek klasör arşivi 5 terabit büyüklüğüne ulaştı. Bu, 9 milyon sayfa belge demek.
Davada 44 gizli tanık vardı.
600’ü aşkın duruşma yapıldı. Bu, Türk Yargı Sistemi’nde yaklaşık 150 yıllık ağır ceza yargılamasına denk geliyor.
***
Cemaat Zekeriya Öz’ü böyle savundu
Haklarında yakalama kararı çıkan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın, bu karardan kısa süre önce Gürcistan üzerinden Ermenistan’a firar ettiği savlarına Cemaat’ten ilginç savunma geldi.
Cemaat yazarlarından olan Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör İhsan Yılmaz, Zekeriya ÖZ’ün kaçmadığını, «hicret» ettiğini savundu.
Öz’ün firar ettiğine ilişkin savların basında yer alması üzerine birçok cıvıltı (Twitter) kullanıcısı Cemaat’e «hicret» göndermesinde bulunmuştu.
Cıvıltı (Twitter) üzerinden savcıların durumuna ilişkin yorum yapan İhsan Yılmaz, «zulümden kaçmak, fikirlerim önemsiz demek değil. Önümüzde Hicret örneği var zaten; inananlar için çözüm kolay» diye yazdı.
Peygamberin bu hali de örnektir
Peygamberin de hicret ettiğini aktaran İhsan Yılmaz’a bir izleyicisinin «Peygamber göç etmeseydi İslam bitecekti. Zekeriya Öz kaçarsa haklılık bitecek. Farklı» diye yanıt vermesi üzerine İhsan Yılmaz, «Allah bir peygamber daha yollayamazdı diyorsun yani 🙂 Peygamber örnek olmak için gönderildi; bu hali de örnektir» yanıtını verdi.
İşte o cıvıltılar:
Hakkında yakalama kararı olan bir diğer eski savcı Mehmet Yüzgeç ise hâlâ bulunamadı.
Bizim Anadolu / 11 Ağustos 2015
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun: