Press "Enter" to skip to content

Geliri Yükselen Vatandaş Değil, Yandaş

Geliri Yükselen Vatandaş Değil, Yandaş

“Zengin ülkeler arasına girdik” diyen Cumhurbaşkanı hangi ülkede, Cumhur hangi ülkede yaşıyor?

 
 
 

 
 
 
Dahası; diyor ki Cumhurbaşkanı: “Zengin ülkeler arasına girdik”.

İyi de cumhurbaşkanı olarak R.T.Erdoğan nerede, cumhur olarak ben nerede yaşıyorum? Neden bu zenginlikten benim haberim yok…

Gerçi; “Zengin ülkeler arasına girdik” diyen Cumhurbaşkanı devamında; “Şimdi size bir müjde daha veriyorum; nitekim İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı olan OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı. Elbette sıkıntılarımız var. Türkiye, güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır..” diyerek sıkıntıda olunduğunu itiraf etti.

 

Allah Lillah aşkına soruyorum:

1- Bu yüksek gelirli ülkenin, bu yüksek gelirli kişileri kim?

2- Bu yüksek gelirli ülkenin var olan sıkıntılarını kimler çekiyor?

3- “Geçmiş dönemlerde, merkezin dışında tutulan, horlanan, aşağılanan ve özellikle inancı nedeniyle ötekileştirilen insanımızı merkeze çekeceğiz” söylemlerinle iktidara gelen sizler kimleri merkeze çektiniz?

a- Merkeze çekildi denen bu kesim ‘Dinden geçinircesine inancı bahane edilerek türbanlanan sözde ötekileştirilmiş kesim mi?

b- Yoksa, varsa-yoksa arsa-borsa mantığı çerçevesinde dar bir kesim mi?

c- Ülke geneli ekonomik zorluklar içindeki vatandaş değil de, yandaş kesim mi?

d- Merkeze aldığınız ‘Burjuvaziye seçenek’ yarattığınız İslam burjuvazisi kesim mi?

 

Bence burada geliri yükselenler yandaş ve yandaşların her kesimi.

 

Yani, Vatandaş değil yandaş.

Örneğin;

Şirketler:

Şirket kredileri yeniden yapılanıyor.

Sicil affı sayesinde pek çok kişi ve kuruluş itibarına tekrar kavuşacak. Ancak ihtiyaç duyulan acil önemli bir konu daha var. Yasal takibe düşmemiş ama şu anda kredilerini vadelerinde ödeyemeyen veya ödeyemeyecek olan işletmelerin yasal takip işlemlerine maruz kalmadan yeniden yapılandırma imkânlarına kavuşabilmesi…

 

Örneğin;

İlkelere aykırı kredi alanlar:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Darbe Komisyonu’na Bank Asya ile ilgili rapor sundu. Raporda, “Kredileri geri ödeyecek mali gücü olmayan eğitim kuruluşlarına bankacılık ilke ve teamüllerine uygun olmayacak şekilde kredi verildiği tespit edildi” denildi.

 

Örneğin;

‘İşkur’dan bazı işletmelere maaş desteği yapılması.

İşçi ve işverenin daha çok işletmenin bu imkândan yararlanması gerektiği yönündeki talepleri ardından, İşkur konuyu gündemine aldı.

 

Alınan duyumlara göre durum hiç iç açıcı değil:

“Hükümetin ekonomide durumun ‘2017’de’ daha da kötüleşmesi halinde, piyasa ekonomisine aykırı kararlar alması” yönünde duyumlar alınmaktadır. “Ekonomideki durumun kötüleşmesi halinde bu tür tehlikeli önlemleri gündeme getirme ihtimalinin piyasaları tedirgin ettiği açık…” diyenlere şu katkıyı vermek isterim; “Ekonomideki durumun kötüleşmesi, iktidarı pervasız acımasız önleme itebilir. Maaşları düşürmeye, emekli maaşları azaltmayı düşünebilir…”

Doğrudur; 2017 yılı zor geçeceğini tüm ülkenin bildiği. Uluslararası piyasalarda Türkiye en riskli ülkeler arasında sayılmaya devam ediyor. Son olarak, New York kentinde olan dünya çapında bilinen en büyük yatırım bankalarından Merril Lynch 2017 yılında en riskli üç ülke arasında, G. Afrika ve Brezilya ile birlikte Türkiye’yi de saydı. Resmen buralara yatırım yapmayın deniyor. Deniyor, çünkü; FED faiz artışlarının devam etmesi durumunda ülkemizde beklenen sermaye çıkışı. Ve de; Özel sektörün borçluluğu, yüksek cari açık, riski büyüten önemli unsurlar…

Tüm bunlar; emekliye ve çalışana 2 ayda bir maaş denirse şaşırmayın..

Yandaş burjuvanın keyfi keka; yediği önünde yemediği arkasında.

 

 

evesbere@gmail.com

 

Tüm Yazıları»

 

Şevket Çorbacıoğlu / Teknopolitikalar Platformu / Bizim Anadolu / 28 Aralık 2016

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...