Fahri Başkonsolos Kenan Tan
Edmonton Fahri Başkonsolosu Kenan Tan ve topluma hizmetleri…
Bu söyleşimizde Edmonton Fahri Başkonsolosumuz Kenan Tan’ı size tanıtmak istiyoruz. Kendisi Edmonton Türk Derneği’nde uzun yıllar çalışmış, topluma önemli hizmetlerde bulunmuştur. Bu söyleşimizin kendisini tanımakta yararlı olacağına inanıyoruz.
– Bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
– Kenan Tan, 1965 Ünye Ordu doğumluyum. Ünye’de ilk ve orta öğretimimi bitirdikten sonra İstanbul’da İTÜ’nün makine bölümünü bitirdim. Türkiye’de bir süre Makine Mühendisi olarak çalıştıktan sonra 1990 yılında Kanada’ya göçmen olarak geldim. Kuşkusuz mesleğimi hemen yapamadım. Diplomamı kabul ettirmek bir on yılımı aldı. Kamyon şoförlüğü ve restoranlarda çalışmak da içinde olmak üzere çeşitli işler yaptım. Bu arada okula da gidiyordum. Daha sonra Edmonton NAIT (Northern Alberta Institute of Technology)’i bitirdim, mühendis yardımcılığı hakkını kazandım. Sonra okula devam ederek mühendisliğimi de aldım. 2001 yılından 2008 yılına kadar mühendis olarak çalıştım. Daha sonra mühendisliği bırakıp inşaat işlerine başladım.
– Bize biraz dernekten söz eder misiniz, ne gibi görevlerde bulundunuz?
– Dernekte ilk başlarda gönüllü olarak çalışıyordum. Daha sonra derneğin bina yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Sayın Efe Ergil Beyin başkanlığı döneminde Başkan Yardımcılığına seçildim. Efe Beyin rahatsızlığı dolayısıyla kısa bir süre onun yerine başkanlık görevini yüklendim. Efe Bey sağlığına kavuşunca ben başkan yardımcılığına geri döndüm, 2012’ye kadar görevime devam ettim. Fahri Başkonsolosluğu alınca bu görevi bıraktım.
– Fahri Başkonsoloslukta ne gibi deneyimler edindiniz? İnsanlarla nasıl bir iletişiminiz var?
– 1990’lardan beri burada insanlarımıza tercümelerde olsun, belge doldurmalarda olsun yardım etmeye çalışıyorum. Geldiğim dönemlerde bazı zorluklar çektim. Türkiye’ye dönmek istemedim. Kimseden pek yardım görmedim. Daha sonra durumumu düzeltince, ne için nereye başvurulur, bireysel, ailesel sorunlar nasıl çözülür diye, yeni gelen insanlara yardım edeceğime ilişkin kendi kendime söz verdim.
– Sizin bir de Gezici Konsolosluk girişiminiz var, ondan söz eder misiniz lütfen?
– Evet, onu Dernek olarak Büyükelçiliğimize biz önerdik; 2008’de başlattık bu girişimi. Hatta ilk başlarda masraflarını da Dernek karşıladı. Gezici Konsolosluk bu dört yıl içinde yaklaşık 1100 kişiye hizmet verdi.
– Gezici Konsolosluk ne gibi hizmetler verebiliyor?
– Gezici Konsolosluk pasaport çıkarmak, askerlik işlemleri, Türk vatandaşlığı işlemleri gibi yurttaşların devletle olan hemen her tür işlemleri hakkında hizmet veriyor. Yalnızca noterlik işlemi gerçekleştirilemiyor. Bildiğiniz gibi buradan kalkıp Toronto’ya gitmek ve orada bu işlemleri gerçekleştirmek vatandaşlarımıza çok pahalıya mal oluyordu. Sanırım bu hizmetlerle yaklaşık 800 bin dolar vatandaşımızın cebinde kalmış oldu. Tabii bunda Türkiye Cumhuriyeti devletimizin, Büyükelçiliğimizin büyük emekleri var.
– Edmonton’da Türk toplumu için birçok etkinlik ve hizmetlerde bulundunuz. Başka projeleriniz var mı, varsa nelerdir?
– Büyükelçiliğimizce bana Fahri Başkonsolosluğun bahşedilmesinden sonra uzun yıllardır toplum için bir sorun olan noterlik sorununu nasıl çözebilirim konusu beni meşgul etti. Bunun için Alberta Hükümetiyle konuştum. Kanunlarda bir ayrıcalık var dediler. Eğer bu dili konuşan biri yoksa şehirde ya da eyalette, avukat ya da noter gibi; toplumunun desteklemiş olduğu bir kişiye bu hakkı verebiliriz dediler. Bu başvuruyu yaparak toplum üyelerinin noterlik işlemlerini Türkçe olarak yerine getirme olanağı sağladım.
Bu arada Alberta Üniversite’sinde bir Türk Araştırma/İnceleme Merkezi kurma girişimimiz var. Bu da yakında gerçekleşecek. Bu konuda Büyükelçiliğimizle birlikte çalışıyoruz. Onların da büyük çabaları var. Alberta Üniversitesi’nde kuracağımız bu bölümde Türk tarihi, siyasi bilimler ve dili konusunda araştırma, inceleme yapma olanağı bulacak insanlar. Ve bu burada toplum için olduğu kadar Kanada ve Alberta toplumu için de çok verimli ve aydınlatıcı bir merkez olacak. Bir başka projem de, özellikle Türkiye’den işadamlarının gelip burada yatırım yapması. Bu sayede hem buradaki topluma katkısı olacak, hem de Alberta’da geniş topluma Türkiye’nin olumlu yönde tanıtımına büyük bir katkısı olacaktır.
– Sizin Fahri Başkonsolos olmanızdan sonra burada Türk toplumu için yapmış olduğunuz en büyük hizmet gördüğümüz kadarıyla noterlik işleminin kolaylaştırılması. Bununla ilgili biraz daha geniş bilgi verebilir misiniz?
– Bildiğiniz gibi Gezici Konsolosluk bile geldiğinde bu işlemi yerine getiremiyor. Onun dışında bu noterlik işlemlerinin burada Kanada, Alberta yasalarına göre de yerine getirilemiyor, çünkü buradaki noterler de haklı olarak Türkçe olan belgelere imza atmak istemiyorlar; anlamını bilmek istiyorlar. Bu da en küçük belgenin bile İngilizce’ye çevrilmesi demek oluyor ki, bu, toplum üyeleri için büyük bir maddi yük. Bunun yanında bir de zaman zorunu var. Vatandaşlarımız ya şehir dışında çalışıyor ya da inşaatlarda çalışıyor ve her zaman mesai saatleri içinde bu tür işlemleri yapma olanakları bulunmuyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızla iletişimde olup onların ve benim zamanımı birleştirip bu hizmetleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu işlemlerde de vatandaşın en az 100 dolar gibi bir kârı oluyor.
– Biliyoruz ki toplum üyelerini bu tür işlemlerini haftasonu da çalışarak yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Bir anlamda ailenizin zamanından çalmıyor musunuz?
– Haklısınız, ancak bildiğiniz gibi bizim vatandaşlarımız her zaman mesai saatleri içinde bu işlemler için gelemiyorlar. Bu nedenle, bazan akşamları saat 5.00’ten sonra bazan da haftasonu bu hizmetleri vermek durumunda kalıyoruz. Çünkü bir biçimde bu hizmetlerin verilmesi gerekiyor. Eşim ve çocuğum da sağolsunlar, bu konuda fedakârlık ederek bana yardımcı oluyorlar Ama onlara da başka biçimde zaman ayırarak bu eksikliği gidermeye çaba gösteriyorum.
– Biliyorsunuz Vankuver’de bir Başkonsolosluk açıldı. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?
– Evet, Anıl İnan Bey gelip görevine başladı. Başkonsolosluk henüz tam olarak göreve başlamış değil. Tam olarak göreve başladığında biz de Alberta bölgesi olarak Vankuver’e bağlanacağız. Vatandaşın devletle ilgili işlemlerinin çoğunu burada yapabiliyoruz ancak, askerlik ve pasaport işlemleri gibi hizmetleri başkonsolosluklarının yapması gerekiyor. Bu anlamda Vankuver Başkonsolosluğunun açılması çok güzel oldu, çünkü burada yaşayan vatandaşlarımızın Toronto’ya gitmesine gerek kalmayacak. Sayın Anıl İnan Beyle sürekli iletişim içindeyiz. Sanırım Mart ayı sonunda yine bir Gezici Konsolosluk hizmeti vereceğiz. Büyük bir olasılıkla da bu yılın sonuna doğru Vankuver Başkonsolosluğu tam olarak hizmete girecek.
– Gördüğümüz kadarıyla topluma önemli ölçüde hizmet vermeye istekli bir kişiliğiniz var. Kuşkusuz bu hizmetlerden memnun olanlar olduğu gibi memnun olmayanlar da olabiliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
– Elimizden geldiğince herkese hizmetlerimizi en iyi biçim vermeye çalışıyoruz. Tabii ki bu arada çeşitli hatalar olabilir. Bir ailem var, bir işim var; zaten bu işim de Fahri Başkonsolosluğu yapmama olanak sağlayan bir iş. Fahri Başkonsolosluk da gönüllü bir iş bilindiği gibi. Kesinlikle devletten herhangi bir biçimde para almıyorsunuz. Gerektiğinde Ottava’ya gittiğinizde olsun başka biçimde olsun tüm harcamaları, uçak ücretleri gibi, cebinizden yapmak zorundasınız. Buna Türkiye’ye toplantılara gitmek de dahil… Beni ve hizmetlerimi beğenmeyen vatandaşlarımız varsa, ne tür hizmetlerimizi beğenmediklerini bildirirlerse biz de ne olduğunu bilir ve o eksikliklerimizi gidermeye çalışırız. Ya da bana bildirmek istemiyorlarsa, benim bağlı olduğum kurumumuz Ottava Büyükelçiliğine doğrudan şikâyette bulunmalarını rica ediyorum. Böylece biz de nerede hata yaptığımızı öğrenir ve hatalarımızı gideririz. Ancak bu arada şunu da söyleyeyim, vatandaşlarımızın çoğu burada Fahri Başkonsolosluğun açılmasından ve buradan hizmet almalarından oldukça memnun. Hatta öğrendiğim kadarıyla bir teşekkür kampanyası başlatmışlar. O vatandaşlarımıza ben ayrıca teşekkür ederim.
Bu arada toplum üyelerimizden şunu bilmelerini istiyorum ki, burası T. C. Devletinin Fahri Başkonsolosluğu’dur ve hiçbir biçimde yöre, köken, dil, din, mezhep kültürel ya da siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet vermektedir.
– Efendim bu güzel söyleşi için teşekkür ederiz.
– Ben teşekkür ederim efendim bu olanağı bana sunduğunuz için.
Emine Süleymanoğlu / Bizim Anadolu / Mart 2016
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…