Dünyada Koronavirüs Alarmı
Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni bir SARS virüsü Kovid-19 adıyla tanımlanan ve Koronavirüs olarak geniş kesimlerce bilinen hastalık küresel genişlikte yayılmaya ve ölümlere neden olmaya devam ediyor.
2019 yılı Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinden yayılan ve önce önemsenmeyen salgın, ölümlere neden olunca ciddi önlemler alınmaya başladı.
Çin daha önce tanınmayan ve hayvanlardan ya da su ürünlerinden geçtiğine inanılan, daha sonra laboratuvardan kaçtığı savlanan Kovid-19 virüsüyle savaşmak için özel bir hastaneyi 10 günde kurdu ve sıkı izleme ve müdahaleyle denetim altına almayı başardı.
Çok yüksek düzeyde bulunan Çin’deki bu hastalığa yakalananların sayısında önemli bir düşüş gerçekleşti ve sayı 16’ya kadar geriledi. Bu haberin yazıldığı anlarda ise Çin’de 1 Koronavirüs olayının tespit edilmiş olduğu bilgisi geldi.
Ancak evrenin başka yörelerinde fazla ciddiye alınmaması dolayısıyla, önce İran’da, sonra İtalya’da ciddi sorunlar görülmeye ve önemli ölümlere neden olduğu gözlendi.
İtalya’nın tüm ülkeyi karantina bölgesi ilan etmesinden sonra insanları evlerinden çıkmamaya yönelik uyarılarda bulundu.
Dünyanın değişik yörelerinden önlem almaya yönelik duyurular gelirken, Türkiye Suudi Arabistan’a Umre ziyareti için 21 binin üzerinde ziyaretçi gönderdi.
Geç önlem alanlardan ve önemsemeyen ülkelerden İran’da devlet yetkililerinin de içinde olduğu ölümlerin gerçekleşmesi üzerine, ilköğretim, yüksek öğretim okulları eğitime ara verdi, insanların bir araya gelebileceği her türlü toplantının ve bu arada camilerin de kapatıldığı duyuruldu.
Suudi Arabistan Kâbe’ye ziyareti yasaklayıp camileri ibadete kapatırken, Lübnan da virüsün yayınlamasını önlemek için camileri kapattığını duyurdu.
Bu sırada bazı savlara göre İMF’nin bu virüsle savaşan ülkelere para yardımı yapacağını duyurmasının ardından Türkiye de ülkede Koronavirüsü bulunabileceği duyurusunda bulundu.
Batı’da ve Müslüman ülkelerde sıkı önlemler alınırken, Türkiye’nin geç kalması çeşitli eleştirilere neden oldu.
Baskılar üzerine AKP hükümeti de bazı önlemler almaya başladı, okulları 18 Mart, Pazartesi’nden itibaren kapatılacağını duyurdu. Ancak bu arada Diyanet İşleri Başkanı Cuma namazı için hangi camiye gideceğini bildirdi, insanları camiye davet etmiş oldu.
Cuma namazında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, insanlara kalabalıklardan uzak durmaları için önerilerde bulundu, Umre ziyareti için Suudi Arabistan’da bulunan 21 bin civarındaki kişinin Türkiye’ye dönüş yolunda olduğunu, bu kişilerin dönüşlerinde 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıldıklarını bildirdi.
Yoğun eleştiri ve baskılar sonucu bazı kişilerin Ankara ve Konya’da karantinaya alınmasına karar veren AKP hükümeti, Suudi Arabistan’dan dönen bu kişileri geceyarısı apar topar yataklarından kaldırılan öğrencileri dışarı çıkardı ve bu yurtlara yerleştirdi.
Konunun önemine varamayan bu kişiler ise karantinadan kaçmak için uğraşırken polisle çatışmaya girdi ve ilginç görüntüler oluştu.
Yine baskılar sonucu 16 Mart, Pazartesi günü Cuma namazlarını ve toplu namazları yasakladığını duyuran hükümet, ancak camilerin açık kalacağını duyurdu.
Bu arada Urfa’da bazı yurttaşlar bu kararın ‘Diyanet’in kendi şahsi kararı’ olduğunu, kendilerinin bu karara uymayacaklarını ve camide toplu namaz kılmaya devam edeceklerini bildirdi.
Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan koronavirüs, bugüne kadar 118 ülkeye yayıldı. Koronavirüsün tespit edildiği kişilerin sayısı 119 bini, virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 4 bin 200’ü aştı. 16 Mart günü itibariyle Türkiye’de tespit edilen koronavirüs olayı 18 olarak açıklandı.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, toplumsal paylaşım ortamı Cıvıltı (Twitter)’dan yaptığı açıklamada Avrupa ve Amerika’dan Türkiye’ye dönen yurttaşlara tanı konduğunu bildirdi.
Bu yazının yazıldığı Doğu Kuzey Amerika saatiyle sabahın erken saatlerinde Türkiye’de koronavirüs tanısı konulan hasta sayısı 47’ye çıktı ve bunların hepsinin dışarıdan gelen yolcularda olduğu açıklandı.
Bunun nedeninin testlerin sadece yurtdışından gelenlere uygulandığı belirtilirken, yurt içinde yaşayanlara da uygulandığı durumda daha fazla çıkacağından korkulduğu bildirildi.
Beş günden beri görülmeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise yarın açıklamalarda bulunacağı savlandı.
Dünyada neler oldu?
Avrupa panik içinde. İtalya tüm ülkeyi karantina olarak ilan ederken, Fransa iki hafta boyunca sokağa çıkma yasağı koydu, asker güvenliği sağlamak için sokağa indi. Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ‘virüse karşı savaş içindeyiz, düşmanımız bu virüs ve biz ciddi olarak karşı duracağız’ dedi. Fransa’da bu nedenle hiç bir şirketin iflas etmeyeceğini açıklayan Macron, tüm harcamalar için 300 milyar avro ayrıldığını bildirdi.
İsviçre ve İspanya olağanüstü hal ilan etti, İngiltere sıkı önlem almaya başladı. Hollanda’da ise yasakların başlamasından önce halk esrar, marihuana satınalmak için kuyruğa girdi.
ABD Başkanı Donald Trump sınırlarını dışarıya kapattı. Son bilgilere göre birçok bölgede ABD’liler silahlanmaya başladı.
Kanada’da neler oluyor?
1 Milyar doların bu konu için ayrılacağını açıklayan Başbakan Justin Trudeau 16 Mart 2020, Pazartesi günü mikrofonların başına geçti ve ABD’liler dışında Kanada sınırlarının yabancılara kapatıldığını bildirdi.
Şu anda Kanada dışında bulunan ve Koronavirüs belirtileri görülen Kanadalıların da bu yasağın içinde olduğunu söyleyen Başbakan Trudeau, ancak hükümetin bu kişilere bulundukları yerde her türlü yardımı yapacağını anımsattı.
Geçen hafta İngilitere’den dönen eşi Sophie’nin de test sonucu pozitif çıkması sonucu evde karantinaya alındığını açıklayan Justin Trudeau, kendisinde herhangi bir belirti olmadığını, ancak kendisinin de evde olacağını ve görevini evden yürüteceğini bildirdi.
Kanada genelinde 441 koronavirüs olayının belirlendiği bildirilirken, bu nedenle 4 ölümün görüldüğü ve bunların hepsinin İngiliz Kolombiyası’nda olduğu açıklandı.
Koronavirüsün görüldüğü iller ise şöyle: Ontario 177, İngiliz Kolombiyası 103, Alberta 74, Kebek 50.
İnsanların toplu olarak bir araya gelmemesi için önlemlerin alındığı Kanada’da, okullar iki hafta boyunca tatil edildi, etkinlikler iptal edildi, tiyatrolar, ulusal ve belediye kitaplıkları, müzikli bar ve lokanta ve kafeler kapatıldı.
Türk toplumu da önlemler alıyor
Bu genel havanın yanında, İran ve Azerbaycan toplumu İlkyaz (Nevruz) Bayramı etkinliklerini iptal ederken, Anadolu Halkoyuncuları da 39. yıldönümü etkinliğini iptal etti.
Bu arada, Mississauga’da etkinlik gösteren Kanada Türk Cemiyeti de 18 Nisan’da düzenlemeyi tasarladığı 23 Nisan etkinliklerini ileriki bir tarihte düzenlemek üzere iptal ettiğini duyurdu.
İnsanlar eve kapanırken, bazı çalışanlar evden görevlerini yerine getirmeye başladı; bu arada evde kapalı kalanlar zamanlarını değerlendirebilmeleri için kitap okumak, sanal müze gezmek gibi önerilerde bulunuldu. Ünlü müzisyenler Gülsüm Onay, Haluk Levent ve Atilla Taş ise sanal dünyada dinleti verdi.
Öte yandan, Kanada’daki Türkiye Cumlhuriyeti temsilcilikleri de konuyla ilgili önlem duyuruları yayınladı.
Montreal Başkonsolosluğu çalışma saatleri konusunda açıklamada bulundu. Ayrıntılara şuradan ulaşabilirsiniz:
Montreal Başkonsolosluğu Duyurusu»
Toronto Başkonsolosluğu Duyurusu»
Vankuver Başkonsolosluk Duyurusu»
T.C. Ottava Büyükelçiliği Duyurusu»
Bizim Anadolu / 17 Mart 2020
Şu haber ve yazılarla da ilgilenebilirsiniz: