Press "Enter" to skip to content

‘Derneğimize sahip çıkalım!’

Derneğimize sahip çıkalım!

Ottava Türk Kültür Derneği Başkanı Yasin Altuğ: Derneğimize sahip çıkalım!

 

 

 

 

 

Yalçın Diker
Yalçın Diker

 

Türk Kanada Kültür Derneği yönetim kurulu, bazı konularda toplum üyelerinin görüşlerini almak amacıyla dernek üyelerini ve eski yöneticilerini 4 Mart 2017 tarihinde olağanüstü bir toplantıya davet etti. Toplantı davetinde “kendisini toplumun parçası kabul eden insanlarımız arasında dayanışma, destek, yol belirleme, görüş alışverişi ve kaynaşma” amaçları vurgulanarak, Ottava toplumunun derneklerine daha büyük bir destek ile sahip çıkması isteniyordu.

Jack Purcell Community Center’da yapılan toplantıya Dernek Yönetim Kurulu’nun yanısıra, dernekte daha önceki dönemlerde görev almış bazı dernek başkanları, onur üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve üyeler katıldılar.

Jack Purcell Community Center’ın yaklaşık elli kişilik salonunda gerçekleştirilen toplantıyı açan dernek Başkanı Yasin Altuğ, yönetim kurulu olarak derneğin etkinliklerinden ve üye sayısındaki artıştan memnun olduklarını belirttikten sonra eski başkanların ve yönetim kurulu üyelerinin derneğe daha etkin bir şekilde katkılarını beklediğinin altını çizdi.
Üyelik aidatının üyeleri rahatsız etmeyecek kadar küçük bir tutar olduğunu, ancak asıl sorunun üyelere erişip üyeliklerinin yenilenmesi olduğunu; ve bunun için de bazı düzenlemelere gidilmesi gerektiğini belirti.

 

Yasin Altuğ
Yasin Altuğ

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Altuğ daha sonra konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Kültür derneği olarak kapımız hangi siyasal görüşten olursa olsun TC kimliği taşıyan herkese açıktır. Biz siyasi görüşlerini, dini inançlarını bir kenara bırakarak Ottava Türklerinin bu çatının altında toplanmasını istiyoruz. Hangi politik görüşten olduklarının önemi yok, ama derneğin kapısından girerken herkesin siyasi görüşlerini kapıda bırakmaları şart. Bu A partisi yandaşları için de böyledir B partisi yandaşları için de.

Bununla birlikte derneğimizin bir çizgisi vardır: Atatürk’ümüzün ilke ve inkılaplarının dışına çıkmadan ve cumhuriyetimize bağlı kalmak şartı ile…

Derneğimiz ortamı boş bıraktığı zamanlarda gördük ki bu boşluklar daima bazı dini ve siyasi gruplar tarafından dolduruldu. Bu durum ise bizleri hep böldü, birliğimize zarar verdi.
Biz 1971 yılında kendi kendimize kurulmuş bir derneğiz. Hiç kimseden emir ve destek almayan, hiç bir politik partiye hizmet etmeyen ve sadece Ottava Türkleri için çalışan bir kültür derneğiyiz. O yüzden herkese çağrı yapıyorum: Lütfen Ottava Türkleri olarak derneğimize sahip çıkalım.”

Başkan Altuğ konuşmasının devamında önce yukarıdaki görüşler çerçevesinde yönetim kurulu olarak dernek üyelerine Kanada’nın kuruluşunun 150nci yılı münasebeti ile 76 ülke arasında kutlanacak üç günlük Türk etkinlikleriyle ilgili gelişmeler hakkında bilgi vererek toplumun görüşlerini almak istediklerini söyledi.
Verilen bilgilere göre Ottava Belediyesi bu etkinliğin ülkeler çerçevesinde koordine yetkisini ülkelerin Büyükelçiliklerine vermiş durumda. Büyükelçiliğimiz de Türkiye’ye ayrılan bu üç günlük etkinlikleri Ottava’daki iki dernek tarafından birlikte düzenlenmesini istemekte.

Bu aşamada sorun, apolitik bir sivil toplum örgütü olmakla birlikte Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine ve Atatürk ilkelerine sahip çıkan Türk Ottawa Kültür Derneği’nin, bu ilkelerden pek haz etmedikleri Facebooktaki sayfalarından anlaşılan Turkish Association of Canada (TAC) ile birlikte bir etkinliğe girmesinin istenmesi. (Bkz. https://www. facebook.com/TurkishCanada/)

Dernek yönetimi bu etkinliğe katılmak, Türk kültürünü ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetini tanıtmak istediğini, ancak söz konusu organizasyon nedeniyle TAC ile aynı değerleri paylaşıyormuş gibi bir izlenim vererek dernek üyelerinin tepkisini çekmekten endişe ettiğini dile getirdi.

Konu üzerine yapılan tartışmalarda Türkiye’nin tanıtımına bundan önceki 46 yılda olduğu gibi bu etkinlikte de katkı verilmesinin bir Türklük ve yurtseverlik görevi olduğu, Büyükelçilik mensuplarının içinde bulunduğu koşulların da anlayışla karşılanması gerektiği vurgulanarak, Kanada’nın 150nci yılı kapsamındaki tanıtım etkinliklerine kültür deneği olarak destek verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

 

***

 

Bu noktada toplantının ikinci kısmına geçmeden önce, derneğin konum ve işlevine göz atmanın yararlı olacağına inanarak Ottava’daki Türk Kanada Kültür Derneği üzerinde kısaca durmak ve özet bilgi vermek istiyoruz.

Kültür Derneği, bildiğimiz kadarıyla 1963’te Vancouver’de kurulan Türk Kanada Cemiyeti’nden sonra Kanada’daki en eski Türk Derneği. 3 Ekim 1971 yılında Ottava Türkleri tarafından kurulmuş. Dernek yarım asra yaklaşan bir süre boyunca ilk başkanı olan Şeref Alemdağ’dan şimdiki başkanı Yasin Altuğ’a kadar inişlerle çıkışlarla da olsa sadece Ottava Türk toplumuna değil yeni vatanı olan Kanada’ya da hiç bir maddi karşılık beklemeksizin hizmet etmiş. Türkiye ve Türk kültürünü duyurarak Türklerin çağdaş yüzünü sergileyen saygın, modern ve görünür bir diaspora olmasına çalışmış. Dernek isimli-isimsiz, anımsanan-unutulan üyelerinin maddi manevi destekleriyle bu günlere gelmiş.

Zaman zaman üyeleri arasında görüş ayrılıkları, anlaşmazlıklar, hatta küsüp elini eteğini çekmeler olmuşsa da, dernek her zaman ayakta kalmayı ve hizmet üretmeyi başarmış. Derneğin bunu nasıl başardığı da sır değil elbette. Diğer sözde sivil toplum örgütlerin tersine, Kültür derneğinin her köşesinde çağdaş Türk kadınlarının izini görmek mümkündür. Nazım’ın deyişi ile “Bizim kadınlarımızın”…

Ottava Türk toplumu derneği kurmakla kalmamış, Türkiye’deki siyasi partilerden veya herhangi bir dini cemaatten yardım ve destek beklemeksizin ve almaksızın, derneğine 46 yıl boyunca sahip çıkmayı bilmiş. Bu 46 yıllık süre Ottava’daki diğer Sivil (ve sivilimsi) Toplum Örgütleri’nin yaşlarının toplamından daha fazla.
Kanadalı veya Türk, yetkili veya yetkisiz, resmi veya sivil, hatta zaman zaman bizzat derneğin başkan veya yönetim kurulu üyeleri tarafından bile önemi yeterince algılanamasa dahi; Kültür Derneği Ottava’daki Türklerin, tamamen kendi girişimiyle kurdukları bir sivil toplum örgütü olarak, tarihsel öneminin yanı sıra, hem yaşamsal bir işleve, hem de ciddi bir potansiyele sahip.

 

***

 

Toplantının ikinci kısmında dernek yönetim kurulu tarafından; Kanada Parlamentosu’nda gündeme getirilmeye çalışılan sözde Pontus Soykırımı önerisine gösterilecek tepki, tüzük değişikliği, dernek demirbaşlarının durumu, derneğe ait bir yer edinilmesi, yönetim kurulu seçimlerinin bir yerine iki yılda bir yapılması ve Kanada Parlamentosu’nda bir Türk parlamenterin yer alması gibi projelerinin görüşülmesi için Eylül ayında tüzük değişikliğini de içeren bir Genel Kurul toplanması kararı alındı.

 

 

 

Yalçın Diker / Bizim Anadolu / 15 Haziran 2017

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...