Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararlarını ikinci kez tanımamasının ardından CHP yurttaşları sokağa çağırdı.
Yargıtay 3. Dairesinin Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay davasında ikinci kez ihlal kararını tanımaması üzerine CHP Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı, 14 Ocak’ta ise tüm muhalefet partilerini ve yurttaşları açıkhava toplantısına çağırdı.
Yargıtay daha önce de Anayasa Mahkemesi’ni tanımamıştı
Gezi Davasını kişisel bir hesaplaşma haline getiren AKP’nin Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a bağlılığını kanıtlarcasına davranan Yargıtay, tüm yasal ve anayasal yasaların üstüne çıkarak Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın, yasal hakkı olmasına karşın salıverilmemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez bir hak ihlali olduğunu karara bağlamasına karşın ülkeyi büyük bir kaosa soktu.
Sivil toplum örgütlerinde, bağımsız basın-yayın ve toplumsal paylaşım ortamlarında büyük bir tepkiye neden olan karar üzerine, baskılar sonucu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sokağa çıkma kararı aldı.

Parti Meclisi toplantısından sonra uzun bir basın toplantısı yapan Başkan Özgür Özel, 9 Ocak’ta Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı; ardından tüm yurttaşları Ankara Tandoğan Alanı’nda 14 Ocak’ta düzenlenecek olan #AnayasayaSahipÇıkıyoruz açık hava toplantısına çağırdı.
Çağrıya DEM Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi partiler olumlu yaklaşıp çağrının altına imza atarken, İyi Parti imzalamadı, ancak toplantı gerçekleşirse katılacağını bildirdi.

Bu arada CHP’nin İstanbul Belediye Başkan adayı kesinleşti. Dün Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan aday tanıtım toplantısında Ekrem İmamoğlu’nun yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğu açıklandı.
Bizim Anadolu / 06 Ocak 2024