Press "Enter" to skip to content

Binaları, yolları ve gemileri ne kadar güvenli?

Binaları, yolları ve gemileri ne kadar güvenli?

Konya ve Ankara’da TIR kazaları: 13 ölü, 12 yaralı (10 Haziran 2016)

 

 

 

«Türkiye bugüne kaza ve ölüm haberleriyle uyandı. Konya’nın Ereğli İlçesi’nde TIR ile minibüs çarpışması sonucu 10 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Ankara’da ise öğrenci servisi kaza yaptı: 3 öğrenci öldü.»

Mühendislik biliminden soyut inşa ettikleri her şey tehlikeli. Bu nedenle; binalarına girilmez, demiryolu ve karayolunda gidilmez, gemilerine binilmez durumda. İnanın insanlar tedirgin ve kuşkulu…

Düz ovada keklik avlarcasına, oy avlamak için yoğunlaştırılan “Bölünmüş Yol (Duble Yol)”lar, merkez kaç kuvvetini engellemek için dışarıdan içeri verilen mm’lik eğim olan “Dever”den uzak veya önceki yolun deveri’ne uyarlanmış mühendislik disiplininden yoksun yapılmaktadır. Dikkat edin, her iki kaza da duble yolda gerçekleşmektedir.

Yine, Hızlı Tren raylı sistemi, eski raylara uyarlanarak, kapasite ve yük kaldırma ölçümleri yapılmaksızın, dahası; 1920’lerde Almanların 20 km’lik lokomotifler için yaptıkları tren yoluna inşa edilmektedir. 41 insanımızın ölümü (Sakarya- Pamukova Hızlı Tren kazası -22 Temmuz 2004) bu nedenle yaşanmıştır… Yapılar, deprem riskleri esas alınarak ‘1999’da yaşam bulan kiriş, kolon ve tabliye kesitlerine (boyutları) artırma zorunluluğu getiren “Deprem Yönetmeliği’ uygulanmamaktadır. Bu nedenle, yazılı ve sosyal medyaları taradığınızda; yaptıkları bina ve sanat yapılarının çöktüğü haberleri ile karşılaşacaksınız.

Bir zamanlar, Binali Yıldırım’ın Genel Müdürlüğünü yaptığı İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeciliği) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurumun ithal ettiği hızlı deniz otobüsleri rantabl işletilmediği gibi ulaşım güvenliği de vermemektedir.

Karayolu Güvenlik Kurulu toplantılarına katıldığımda, Binalı beyin kurul üyelerine verdiği brifingde şu soruyu sormuş; “Hızlı Deniz Otobüsü” üretimi yapan İskandinavya ülkeleri adalar ülkesi olmalarına karşın, hatta Yunanistan neden bu otobüsleri kullanmamakta veya bir iki tanesini değerlendirmekte iken, biz neden 6 tane birden ithal ederek ancak 1 tanesini veya 3 diyelim, değerlendiriyoruz?” Ve sorumun yanıtını veremeyerek, ‘bu konuda danışmanım size bilgi versin’ kem-kümleri dinlemiştik…

Boğaz köprülerimizin neden yorulduğuna değinerek, her yatırıma karşıymışım izlenimi vermek istemem.

Şu bir gerçek ki; “binaları var girilmez, yolları var gidilmez, gemileri var binilmez” diyerek kapkara bir senaryo yazmasak da, bir tedirginlik içinde olduğumuzu da yadsıyamayız..

 

Şevket Çorbacıoğlu

 

evesbere@mynet.com

 

Tüm Yazıları»

 

Bizim Anadolu / 11 Haziran 2016

 

Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...