Bayramda aldığımız kalorileri ne yapalım?
“Bayramda Aldığınız Kalorileri Kendiniz Telafi Etmeye Çalışmayın”
“Bu sene de Kurban Bayramı’nı bitirdik. Bayramları her millet sever lakin, biz bir başka seviyoruz. Kalabalık aile toplantıları, zengin sofralar, tatil havasının hakim olduğu günleri geride bıraktık. Kavurmaya ve tatlılara doyduğumuz bugünleri, her zamandan farklı olarak olağanüstü bir beslenme tarzıyla geçirdik. Yani her zaman böyle beslenmiyorduk ve beslenmemeliyiz de. Öncelikle kendimizi bu dönemde yaptığımız sağlıklı olmayan seçimlerden dolayı suçlamayı bir kenara bırakıp, ne yapmamız gerektiğini konuşmaya başlayalım” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sinem Usuk açıkladı.
Akdeniz Tipi Beslenmeye Dikkat Edelim
“Akdeniz tipi beslenmeyi sofralarımızın baş tacı yapalım. Mutfağımızda sebzeler bol, et az olsun. Katı yağ değil, zeytinyağı tüketelim. Kuru baklagillerle hem protein hem lif kazandırdığımız vücudumuzu toparlayalım.
Probiyotikleri Tercih Edin
Kurban Bayramı süresince tüketmiş olduğunuz yoğun et içerikli öğünler sadece; fazladan doymuş yağ almanıza neden olmuyor. Aynı zamanda bağırsak sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Bu dönemde kabızlık şikâyetiniz arttıysa ilk maddedeki Akdeniz tipi beslenme önerilerinden uzaklaşmamalısınız. Ayrıca probiyotik bakterilerin iyileştirici gücünden de faydalanmak doğru olacaktır.
Şekerden Bir Süre Uzak Durun
Bayramda sunulan tatlı ikramlarını tatlı tatlı kabul ettiyseniz bilin ki şeker içeren gıdaları bir süre daha hayatınızdan çıkarmakta zorlanacaksınız. Ama zor olması, çıkmayacakları anlamına gelmiyor. Bayram sonrası özellikle kahvaltılarınızı protein ağırlıklı yapar ve yanında bol söğüş sebzeyi ihmal etmezseniz kolaylıkla karbonhidrat bağımlılığından kurtulabilirsiniz.
Aldığınız Kalorileri Kendiniz Telafi Etmeye Çalışmayın!
Bayram sonrası yapılan bir diğer yanlış da bu dönemde fazlaca alınan kalorileri kendinizce telafi etme yollarına başvurmanız. Bu süreçte ana öğün atlayarak ya da ara öğün tüketmeyerek kendinizce kalori kısıtlama yoluna giderseniz metabolizmanızı daha çok hırpalarsınız. Ayrıca sonraki öğünlerde daha büyük açlık krizi de sinsice sizi bekliyor olacaktır. Yani bütün gün almadığınız kaloriyi sadece bir akşam yemeğinde fazlasıyla alırsınız. Ara öğünlerde bitki çayları, özellikle yeşil çay tercih etmek hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de iştah kontrolünüze yardımcı olur.
Her Saat Başı 1 Bardak Su İçmeye Çalışın
Gün içine yayılmış bir şekilde su tüketmeyi kesinlikle unutmayın. Her saat başı 1 bardak su içmek hedefiniz olsun. Şekerli gıdaların yoğun tüketimi ve bayram tatilinde yaptığınız seyahatler nedeniyle artan ödem sorununuzun doğal çözümü bol su tüketmekte yatıyor.
Fiziksel eylemlerinizi gözardı etmeyin
Günlük fiziksel eylem ve etkinliklerinizi gözardı etmeyin. Her gün 10 bin adım atmak sizi hem bedenen hem ruhen bayram tatili sonrası dönemde rahatlatacaktır. Son olarak; bu kadar kısa süre içinde bile kendinizi kilo almış görebilirsiniz. ‘Battı balık yan gider’ demek bu noktada kendinize yapacağınız en büyük kötülük olur. Kısa sürede gelen kiloların giderilmesi gözünüzde büyüttüğünüzden çok daha kolay, emin olun. Yeter ki süreci doğru kişilerle yönetin… ”
Bilgi: damla.karasu@okanhastanesi.com.tr , ece.hersek@okanhastanesi.com.tr
Bizim Anadolu / 27 Ağustos 2018
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…