Artvin’de çalışmalar ‘şimdilik’ durdu
Cerattepe’de halkın Cengiz Holding’in çıkarmak istediği madene karşı direnişi sonuç verdi.


Cerattepe’de Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in çıkarmak istediği madene karşı günlerdir süren direniş Çankaya Köşkü’ne taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu savaşımın önde gelen sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte muhalefet temsilcilerini ilgili bakanlar ve partililerle birlikte dinledi. Toplantıdan Cerattepe’deki maden kuruluşunun işlemlerinin hukuksal süreç tamamlanıncaya dek durdurulması kararı çıktı.
Günlerdir süren Artvin Cerattepe direnişi, Çankaya Köşkü’nde ses getirdi. Başbakan Davutoğlu Artvinli çevrecileri, muhalefet temsilcilerini dinlemek ve krizden çıkışın yol haritasını belirlemek için Çankaya Köşkü’ne çağırdı. 2 saat boyunca direnişçileri dinleyen Davutoğlu, Konya’daki izlencesine gitmek üzere Köşk’ten ayrıldı. Artvinliler ise ilgili bakanlarlarla görüşmesini sürdürdü.
Artvin Belediyesi, Davutoğlu’nun çıkışı nedeniyle verilen arada, toplantının ilk bölümünde alınan kararı açıkladı. Belediyenin resmi toplumsal paylaşım ortamı cıvıltı (twitter) hesabından yapılan “Başbakanımızdan sevindirici haber” başlıklı açıklamada, “Maden şirketinin Artvin Cerattepe’deki çalışmaları hukuki süreç bitene kadar durdu” denildi.

Köşk’teki toplantıdan çıkan Cengiz Holding’in bakır madenine ilişkin etkinliklerinin hukuksal süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması kararı akıllara Gezi Parkı direnişini getirdi. “Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesine İlişkin” imar değişiklikleri, yoğun karşı çıkışlar üzerine İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin kararıyla 6 Haziran 2013’te iptal edilmişti. İstanbul BB karara itiraz etmiş, Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin kararını onamıştı. Ancak belediye, onama kararını veren Danıştay dairesine yeniden başvurarak kararın düzeltilmesini istemişti. İptali onayan daire, 31 Mart 2015’te Taksim Yayalaştırma Projesine ilişkin kendi kararını kaldırmıştı.

Toplantıda kimler vardı?
Köşk’teki görüşmeye Cerattepe savaşımının önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Yeşil Artvin Derneği Başkan Yardımcıları Nursal Bülbül ve Bedrettin Kalın katıldı. Artvin Ticaret Odası Başkanı Kurtul Özel, Memur Sen Artvin İl Başkanı İbrahim İnce, Girişimci Kadın Derneği Başkanı Dilek Alkan, Livane Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ahmet Özçelik ve Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Rıdvan Peker de masada yer aldı.
Toplantının hükümet temsilcileriyse Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan ve Selçuk Özdağ, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, AKP İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Ali Sarıkaya, AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Başbakan Başmüşavirleri Osman Sert, Hatem Ete, İsmail Küçükbayrak ve Sevinç Özcan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AKP Artvin İl Başkanı Erkan Balta, AKP Artvin il örgütü kurucusu Nevzat Güven’den oluştu.
Toplantıya muhalefet partilerinden de katılımlar oldu. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Artvin İl Başkanı Yücel Kurt, MHP Artvin İl Başkanı Serdar Kılıç katılanlar arasındaydı. Başbakanlıktaki toplantıya akademi dünyasından ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Bölümü’nden Oğuz Kurdoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Sinan Güner katıldı.
***

Cerattepe’de çalışmalar şimdilik durdu, avukatlar kuşkulu
Bu arada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe’de çalışmaların hukuki süreç sona erene kadar durdurulduğunu söyledi ancak, Davutoğlu’nun yanı sıra ilgili bakanlarla görüşen Artvinliler ve avukatları açıklamaları kuşkuyla karşılıyor.
AKP’ye yakın Cengiz Holding’e ait Etir Bakır şirketine karşı günlerdir örnek bir direniş sergileyen ve bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra ilgili bakanlarla görüşen Artvinliler, şirketin Cerattepe’den çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladılar. İktidarın, “Hukuki süreç tamamlanıncaya kadar maden çalışmalarının durdurulduğu” yönündeki açıklamalarını da, “Biz zaten yargıda kazanmıştık. Ama dikkate alınmadı” diye yorumladılar.
Kuruldakilerle 2 saat sonra görüştükten Konya’daki izlencesinde konuşan Davutoğlu da, hukuksal sürecin bekleneceğini söyledi, madenin çevreye zarar vermeyeceğini öne sürdü.

Polis ve Şirket çekilsin
Kurul üyeleri Başbakan ayrıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik, Enerji, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlarıyla 3 saat daha görüştüklerini bildirdi. Kurul üyeleri, Artvin halkının isteğinin kente yığılan güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerattepe’yi terk etmesi olduğunu vurgulayarak, “Bu taleplerimizle ilgili olumlu bir kararı henüz alamadık. Ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının haklı mücadelesi maden şirketi Cerattepe’yi terk edene kadar devam edecektir” dediler.

Artvinliler kazanmıştı
Şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ilk ÇED onayı, Rize İdare Mahkemesi’nce 2014 sonunda iptal edilmişti. Proje yerinin hatalı olduğu vurgulanan mahkeme kararında, “ya maden ya Artvin” tercihi yapılması gerektiğine dikkat çekilmişti. Buna karşın bakanlık ÇED yönetmeliğini değiştiren 2009/7 sayılı genelgeyle Eti Bakır AŞ’ye ikinci kez onay verdi. Bu genelge, raporları iptal edilse bile şirketlerin yapacağı “ufak” değişikliklerle yeniden ÇED onayına başvurmalarının önünü açıyor.
Bizim Anadolu / 24 Şubat 2016
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…