Bartın Amasra’daki patlamada 41 madenci yaşamını yitirdi.
Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun maden ocağındaki patlamada 41 işçi öldü. Maden patlamasının ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.
41 madenci yaşamını yitirdi
Maden ocağı patlamasında 41 madenci öldü. 58 madenci kurtarılırken 11 yaralı işçiden 1’i taburcu oldu. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedavisi süren 6 madenciden 5’inin solunum cihazına bağlı ve durumlarının ağır olduğunu açıkladı.
Patlama bölgesinde 15 Ekim sabah 6.15 sularında açıklamada bulunan Soylu, yaşamını yitiren 26 madencinin adını açıkladı.
Maden cinayetinde ölen işçilerin adları şöyle:
‘Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emre Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Aymaz, Serkan Lakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabi Akdere, Murat Özsan, Sedat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Selenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Acet.’
Üç savcı görevlendirildi
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, madende yaşanan patlama nedeniyle soruşturma başlattı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ‘Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir.’ denildi.
AFAD, maden ocağı patlamasının ‘trafo kaynaklı’ olduğu yönündeki açıklamasını toplumsal paylaşım ortamından sildi.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD, patlamanın önce trafo kaynaklı olduğunu daha sonra ise açıklamanın ‘sehven’ yapıldığını açıkladı.
CNN Türk’e bağlanan Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun’dan AFAD tepkisi: ‘Soma’da da ilk anda trafo patlaması denilmişti.’
Siyasiler bölgeye gitti
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Başkanı Meral Akşener de bölgeye ziyarette bulundu.
Hep Kader!
Diyarbakır programını erteleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamanın yaşandığı bölgede yaptığı konuşmada, ‘Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım” ve “Birileri dalga geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız’ dedi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden Rahman Özçelik’in ablasının “Kardeşim gaz kaçağı olduğunu söyledi neden bu ihmale önlem alınmadı” sorusuna yanıt veremedi.
Türkiye’yi yasa boğan patlamada bir ihmal olup olmadığı tartışılırken yaşamını yitiren madencilerden Rahman Özçelik’in ablasının sözleri gündem oldu. Kendisini teselli etmek için gelen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dert yanan kadın, ‘Kardeşim bundan 15 gün önce madende gaz kaçağı olduğunu bize söyledi. Bizi patlatacaklar abla dedi. İçine doğdu. Bu ihmale karşı neden önlem alınmadı?’ ifadelerini kullandı.
Erdoğan, kardeşini kaybeden ablanın sorusuna ‘cümleten başımız sağ olsun’ demekle yetindi.
İktidara tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Gerçekten öfke doluyum, gerçekten üzgünüm” ve ‘Önlem alacağız’ diyorlar. 20 yıldır neredesiniz ya?’ dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın’da maden ocağındaki patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirildiği bildirildi.
‘Hiçbir kaza kader değil’
Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu: ‘Hiçbir kaza kader değil önlenebilir. Kazalar insan faktörü ile oluşur ama esas sorumluluk işletmelere ait. Grizu kader değil önlenebilir. Bunu da işçiler yapamaz yönetenler yapar.’
Bizim Anadolu / 16 Ekim 2022