Press "Enter" to skip to content

AKP’ye fazladan 4 milyon oy, 45 milletvekili

AKP’ye fazladan 4 milyon oy, 45 milletvekili

Odatv’ye açıklamada bulunan Prof. Dr. D. Ali Ercan, 1 Kasım seçimleri konusunda çarpıcı irdelemelerde bulundu.


 

 
 
YSK ile TÜİK verileri arasında 1,5 milyon seçmen farkı var. Prof. Dr. Ercan uyardı: ‘Adi oy hırsızlığı, legal hırsızlığın yanında devede kulak. Seçim yasası mutlaka değişmeli!’

1 Kasım seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. D. Ali Ercan, YSK’nin yurtiçi seçmen sayısının TÜİK verilerine göre 1,5 milyon eksik olduğunu ortaya çıkardı. Bu durumun açıklamaya gereksinim duyulduğunun altını çizen Ercan, 1 Kasım seçimlerinde Kürt kökenli seçmenlerin yarısının HDP’yi desteklemediğine dikkat çektiği değerlendirmesinde, seçmene televizyon yarışmalarındaki şaşırtma tekniğinin uygulandığı görüşünü savundu. Seçim sonuçları konusunda kamuoyu araştırmaları kuruluşlarının tümünün yaklaşık yüzde 13 oranında yanıldığını da belirten Ercan, siyasal yapının ana ekseninin AKP-CHP olduğunu, MHP ve HDP’nin ise yüzde 10-15 düzeyinde kalmaya devam edeceklerini kaydetti. Ercan’a göre seçim sistemi yüzünden diğer partilere verilen yaklaşık 4 milyon oyun da hesabına yazıldığı AKP, bu sayede fazladan 45 milletvekili çıkardı.
 
Prof. Dr. Ali Ercan: ‘TÜİK ve YSK verilerinde 1,5 milyonluk fark var.’

İstatistik konusunda da çalışmaları bulunan Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan, 1 Kasım seçimlerinin sonuçları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerde önce TÜİK ve YSK’nin seçmen sayılarındaki tutarsızlığa dikkati çeken Ercan, seçim sonuçlarıyla birlikte güncellediği değerlendirmesinde, ‘TÜİK’e göre nüfusumuz 1 Ocak 2015 itibarıyla 77, 696 milyondur. Yine TÜİK’in verilerine göre nüfus içerisinde 18 yaş ve üzeri olan kişilerin (seçmen) oranı yüzde 70,7’dir. 2013’te binde 13,7 ve 2014’te binde 13,4 olan yıllık nüfus artış hızımızı 2015 için binde 13,0 olarak alabiliriz. Buna göre 1 Kasım 2015’teki nüfusumuz 78,5 milyon, seçmen sayımız ise 55,6 milyondur. Bu rakam, YSK’nin yurtiçi seçmen sayısı olarak verdiği rakamdan 1,5 milyon farklıdır’ bilgisini verdi.
 

Oyların yüzde 97’si Meclis’e yansıdı

TÜİK verilerinden çıkarttığı 55,6 milyonluk seçmen sayısına, YSK’nin verdiği 2,9 milyonluk yurtdışı seçmen sayısın da eklendiğinde Türkiye’nin toplam seçmen sayısının 58,5 milyon, yurtiçi ve yurtdışı toplam nüfusun da 82,6 milyon olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. D. Ali Ercan, ‘dolayısıyla toplam katılımın yüzde 83 olduğu bu seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 97,4’ü, yani 46 milyon 614 bin oy doğrudan meclise yansımıştır’ değerlendirmesinde bulundu.
 

1 Kasım’ın en başarısız partisi MHP

1 Kasım seçimlerinin sonuçlarına göre AKP’nin 63, CHP’nin 6, HDP’nin ise 12 ilde birinci konumda olduğunu kaydeden Ercan, buna karşın AKP’nin 2, CHP’nin ise 35 ilde sıfır çektiğini belirterek seçimin en başarısız partisinin, 7 Haziran’da kazandığı milletvekillerinin yarısını kaybeden MHP olduğunu dile getirdi.
 
Bombalı, tabutlu ve gözyaşı efektli psikolojik oyun: Emin misin?

AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40,9 oy alarak tek başına hükümet yetkisini yitirdiğini dile getiren Prof. Ercan, şu görüşleri dile getirdi: ‘Başta MHP’nin mızıkçılığı olmak üzere, muhalefetteki 3 partinin beceriksizliği nedeniyle üçlü bir koalisyon hükümeti kurulamamıştı. Seçim sonucunu hazmedemeyen RTE, AKP’nin içerisinde olacağı bir koalisyon hükümetinin kuruluşunu da engellemişti. Böylece yasallık görüntüsü kurtarılarak yeniden seçime gidilmiştir. Televizyon programlarındaki yarışmalarda, yarışmacıyı şaşırtmak program moderatörünün yaptıkları arasındadır. Yarışmacının soruya verdiği yanıt üzerine, ‘Tamam mı? Son kararınız mı?’ diye sorarak yarışmacıyı tereddüde düşürür ve çok defa fikrinden caymasını sağlar. Burada da benzer bir ‘psikolojik oyun’ oynanmış, tabii sahne arkasında bombalar, tabutlar, çığlıklar, gözyaşı vs. efektler de bol bol kullanılmış, halka seçimi yeniden sorulmuştur: ‘Bu seçiminden emin misin? Son kararın mı?’
 

Erdoğan’ın toplum mühendisliği uzmanlığını teslim etmek gerek

‘Gerçekten de seçim sonucu, ciddi kamuoyu araştırma kuruluşlarının bile ağzını açık bırakacak derecede şaşırtıcı olmuştur. Moderatör RTE’nin ‘toplum mühendisliği’ dalındaki uzmanlığını teslim etmek gerekir. 6 kamuoyu araştırma şirketinin (Andy-AR, Konda, A&G, Gezici, Metropol ve ORC), seçimden kısa süre önce, 20-29 Ekim 2015 tarihleri arasında yaptıkları anketlerin ortalamasında AKP yüzde 43,7, CHP yüzde 26,6, MHP yüzde 14,2, HDP yüzde 12,8 ve diğerleri yüzde 2,7 görünüyordu. AKP’nin yine açık ara ile birinci parti olacağı, hatta tek parti iktidarını tekrar ele geçireceği bile öngörülüyordu ancak yüzde 49,5’lik bir sonuç beklenmiyordu.
 

Kamuoyu araştırma kuruluşları fena yanıldı

Kamuoyu araştırma şirketlerinin tümü kabaca ± % 13 yanıldılar; oysa güvenilir anket sonuçlarında kabul edilebilir hata Payı ± % 5’ten küçük olmalıdır. Kamuoyu araştırma şirketleri sadece baraj altında kalanların toplamını doğruya yakın bildiler, o kadar. İşte ‘Tamam mı? Son kararın mı?’ şaşırtmaca sorusunun yarattığı psikolojik etki farkı.’

 

 

AKP’ye fazladan 4 milyon oy, 45 milletvekili!

‘Bildiğimiz kadarıyla, dünyadaki demokratik ülkelerde 4 defa üst üste seçim kazanan ve her seferinde oy oranını artıran başka parti yoktur’ diyen Ercan, bu bakımdan AKP ve Türkiye’nin ilginç bir dünya rekoruna sahip olduğunu belirterek, ‘oyların yüzde 50’sini alan AKP, ‘Barajlı d’Hondt’ sisteminin uygulandığı seçim yasasının birinci konumdaki partiye yüzde 15-20 oranında bahşettiği bonus sayesinde, meclisteki sandalyelerin yüzde 58’ine sahip olmuştur; bir diğer ifade ile CHP için verilmiş olan 454 bin oy, MHP için verilmiş olan 2 milyon 212 bin oy, HDP için verilmiş olan 12 bin oy ve baraj altında kalanlara verilmiş olan 1 milyon 223 bin oy, yani toplamda 3 milyon 901 bin oy AKP’nin hesabına + yazılmış ve böylece AKP matematik olarak hak ettiği sayıdan 45 Milletvekili fazladan çıkarmıştır. Sandıklarda veya tutanaklarda yaşanan küçük bir olumsuzluk karşısında hemen tepki gösteren siyasal partilerimiz bu büyük ‘oy vurgunu’ karşısında nedense susuyorlar; anlaşılır şey değil’ diye konuştu.
 

‘Adi oy hırsızlıkları yasal hırsızlıklar yanında devede kulak’

Değerlendirmesinde, 7 Haziran seçiminden sonra, ellerine altın fırsat geçtiği halde seçim yasasını düzeltmeyen muhalefet partilerini kınadığını kaydeden Prof. Ercan, ‘seçim günü, ‘Aman oylar çalınmasın, sandığa illegal oy girmesin, hile olmasın, listelerde yanlışlık yapılmasın’ diyerek sandık başlarında gecelere kadar çırpınan, didinen gönüllü gözlemciler, yaşlı hanımlar asıl büyük hırsızlığın seçim yasası aracılığı ile yapıldığını, bir seferde 3-4 milyon oyun birinci parti hesabına yazıldığını, adi oy hırsızlıklarının bu ‘legal hırsızlık’ yanında ‘devede kulak’ kaldığını ah bir bilseler, herhalde çoktan havlu atarlardı. Ben bu adaletsizliği yıllardır anlattım durdum ama siyasi partiler nezdinde gerekli ilgiyi yaratamadım’ dedi.

Seçim yasasındaki ülke barajının mutlaka yüzde 5’e düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Ercan, d’Hondt sistemi yerine ‘oransal temsil’ sisteminin kullanılması gerektiği görüşünü savunduğu değerlendirmesinde, her ile +1 kontenjan kuralının da kesinlikle kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
 

AKP, 2,1 milyon MHP’li seçmenin oyunu aldı

Seçmenlerin partilere yönelik eğilimleri konusunda da çarpıcı bilgiler aktaran Prof. Ercan, 7 Haziran seçimine kıyasla partilerin net kazanç ve kayıplarına bakıldığında AKP’ye 4,1 milyon yeni seçmenin yöneldiğinin görüldüğünü belirterek, buna göre 2,1 Milyon MHP, 1,0 milyon HDP 390 bin SP ve baraj altında kalan diğer partilerden 610 bin seçmenin 1 Kasım seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini kaydetti. Ercan’a göre 7 Haziran seçimlerine göre CHP’nin artırdığı net seçmen sayısı ise 173 bin oldu. CHP’ye oy veren seçmenlerin 48 bini Vatan Partisi’nden, 125 bini ise HDP’ye verilen ödünç oylardan geldi.

 

Kürt kökenlilerin yarısı HDP’ye oy vermedi, Alevilerin yüzde 80’i CHP’ye verdi

2023’e kadar CHP’nin yüzde 40 sınırını yakalayabilmesi için yıllık net yüzde 6 gelişmesi, eş deyişle her yıl seçmen oranını yüzde 6 artırması gerektiğini vurgulayan Ercan, şunları dile getirdi:

‘Bu seçimde kesinlikle en kritik konumda olan Parti HDP oldu. Yüzde 10,8 ile barajı zor bela geçti diyebiliriz. Görünen o ki, Türkiye’de nüfusun yüzde 20’sini oluşturan Kürtlerin yarısı, genellikle mütedeyyin, muhafazakâr Kürtler HDP’ye oy vermediler. 7 Haziran’da AKP’den HDP’ye giden 2,5 milyon Kürt oyunun 1 milyonu geri döndü. 7 Haziran’da CHP’den ödünç gelen oylar da geri döndü. HDP baraj altında kalsaydı AKP mecliste rahatlıkla 2/3 çoğunluk sağlayabilirdi. Yurtdışından gelen 200 bin kadar Kürt oyu HDP’nin baraj üzerinde kalmasına çok yardımcı oldu. Alevilerin HDP’ye desteği zannedildiği kadar yoğun olmamıştır. Alevi oylarının yüzde 80 kadarı CHP’ye verilmiştir. Bir başka ifade ile CHP’nin seçimlerde aldığı oyların yaklaşık yarısı Alevi/Bektaşi seçmenlerin oylarıdır.
 

Siyasi yapının ana ekseni AKP-CHP

YSK yurtiçi seçmen sayısının TÜİK verilerine oranla 1,5 milyon eksik oluşu açıklanmaya muhtaç önemli bir sorundur. Yeni bir nüfus sayımı mutlaka gereklidir. Seçim Yasası mutlaka değiştirilmelidir. Kürtlerin yarısı bu seçimde HDP’yi desteklemedi. CHP’nin veya sosyal demokrat bir partinin Türkiye’de tek başına iktidar olması mümkün görünmüyor. De-facto 4 partili siyasal yapının ana ekseni AKP-CHP eksenidir. HDP ve MHP yüzde 10-15 bandında kalmaya devam edeceklerdir.’

 

Bizim Anadolu / 7 Kasım 2015
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…

 

 

    Share with your friends / Partagez avec vos amiEs / Dostlarınızla paylaşın...