Tüm evreni kasıp kavuran koronavirüsü salgını hemen her kesimi olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor.
Bu kesimlerden biri de yeme-içmenin yanında, tinsel olarak da en büyük gereksinimlerimizden biri, sanatsal yaşam ve bu yaşamın sürekliliğini sağlayan emekçileri.
Bu zor günlerde tiyatro emekçileri; özellikle de günlük olarak çalışıp yaşamlarını sürdürmeye çalışan, herhangi bir güvenceleri olmayan emekçiler, tiyatroların kapanmasıyla zorlu bir sürece girdiler.
Birçok sanatçı yapmış olduğu sanatıyla topluma bir görüngü (ayna) tutarken, yaşamın zorlukları içinde bulunan yoldaşlarını da unutmadı.
Bir araya gelen bu sanatçılar, tiyatro emekçilerine el uzatmak amacıyla bilgisunar (internet) üzerinde kurmuş oldukları bir ortamda diğer sanatçı dostları ve toplumu bu saygın oluşuma destek olmaya çağırıyorlar.
www.dayanismanin100usiir.org adıyla oluşturulan bu ortamla ilgili bu girişimin öncülerinden, Türk izleyicisinin yakından tanıdığı, Kanada ve özellikle Montreal Türk Filmleri Şenliği’nin değerli konuklarından, toplumun da yakından tanıdığı oyuncu / yönetmen Ali Düşenkalkar’dan bilgi almak istedik.
Ali Düşenkalkar, gereksinimin bu zorlu salgın günlerinde işlerini yitiren tiyatro emekçilerine az da olsa bir katkıda bulunabilmek amacıyla bazı dostlarla bir araya gelip ne yapabiliriz sorusunu sorduklarını ve ortaya özgün bir yöntem çıkardıklarını söylüyor.
Sanatçı dostlarıyla girişimin adını ‘Dayanışmanın 100’ü Şiir’ olarak belirlediklerini söyleyen Ali Düşenkalkar, bunun için bir zoru başarmışlar ve 100 sanatçı arkadaşlarını bir araya getirmişler.
Sanatçılara üç şiir seçeneği verip bunlardan istedikleri birini okuyup görüntüsünü kendilerine ulaştırmalarını istediklerini, sonrasında da bunları bir araya getirip sayfaya yükleme işine yoğunlaştıklarının altını çiziyor.
Tüm sanatçıların bu işe gönüllü katıldıklarını; ama bu arada telif hakkı dolayısıyla hak sahiplerini tek tek arayıp yayınevi, sanatçı ve/ya da temsilci/mirasçılardan izin istediklerini; onların da herhangi bir ücret istemeden bu girişime katkıda bulunduklarını belirten Ali Düşenkalkar, bu iki buçuk aylık sürecin oldukça zorlu geçtiğini yadsımıyor.
Ortaya muhteşem bir olgu çıkmış
Hepsinin adını tek tek sayma olanağı bulamayacağımız bu 100 sevilen sanatçı, yine ünlü Türk ozanlarının şiirlerini görüntülü olarak okumuş ve bunları sizlerin beğenilerine sunuyor.
Sayfaya girdiğinizde girişimin amaçlarını en açık biçimde anlatan bölümleri gördüğünüz gibi, destek olabilmek için çeşitli düğmeleri seçerek katkıda bulunma olanağı bulabiliyorsunuz.
Canan Ergüder Rıfat Ilgaz’ın Leylaklarını Anlatıyorum adlı şiirini okudu:
Sayfada destek için seçenekler bulunurken, gereksinim duyan sanatçı-emekçiler için de başvuru bölümü var ve oradan başvurulabiliyor.
Bizim o Anadolu değerlerinden gelen ‘veren elin alan eli görmediği’ bir yöntemle, kimseyi incitmeden gerekesinim içindeki kişinin güvenle yararlanabileceği bir ortam oluşturulmuş.
Bu katkılarla haftalık gereksinimini giderebilmek için emekçilere kart sunulurken, bu kartlarla herhangi bir -örneğin– para çekme makinelerinden paraya çevirme olanağı olmayacak; sadece alışveriş yapma olanağı bulunacak.
Elbette kişi bakkal ya da market gibi alışverişini yaptığı kuruluştan dilerse – belki – bir eder karşılığı paraya çevirme olanağı da bulunabiliyor. Bu, artık kişi ile o kuruluş arasındaki iletişime bağlı olacak.
Metin Akpınar’dan, Deniz Türkali’den Can Gürzap ve Cihan Ünal’a, Haldun Dormen’den, Demet Akbağ’dan Zühal Olcay’a nice sanatçıları görüntülü olarak dinleyip ekinsel yaşamımızı varsıllaştıran emekçilere destek olabilmek için şu adresi ziyaret edebilirsiniz:
https://dayanismanin100usiir.org/
Öte yandan, sayfadan destekte bulunamayan kişiler dilerlerse İBAN numarasıyla da katkıda bulunabilecekler.
Bilgiler şöyle:
Hesap adı: Daynismanin100uSiir
Hesap no: 401 – 6292536 LEVENT
IBAN: TR93 0006 2000 4010 0006 2925 36
Ömer F. Özen / Bizim Anadolu / 06 Haziran 2020
Şu haber ve yazılarla da ilgilenebilirsiniz: