Kıraçta Yeşeren Uygarlık – 2
Diyarbakır Kalesi surları Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surları…
Kaçar mı benden! Kaçamadı tabii ki…
Diyarbakır Musiki Derneği, Diyarbakır’ın zengin Kültürünü, tarihini, manevi değerlerini ve musikisini tanıtma, yayma amaçlı kurulan bir dernek.
Dernekten içeri girdiğimde Ahmed Arif Müzesi’nde tesadüfen karşılaştığım ve resimlerini çekmemi isteyen eczacılıkta okuyan Barış arkadaş, yine sıcak ilgileriyle masalarına davet ettiler. Hemen oturdum müzik dinlemeye başladım. Derneğe konservatuvar öğrencileri gelip kendi çaplarında söylemeye çalışıyor, dolayısıyla aynı zamanda pratik yapıyorlar. Mustafa Bey ve ekibinin öğrencilere çok büyük katkıları var.
Bu kadar dinlenme yeter deyip artık Diyarbakır kalesini gezme vakti geldi dedim ve tabana kuvvet, yola devam ettim. Sonunda kaleye vardım.
Diyarbakır kalesi yapılış efsanesi
Yaklaşık 5,5 km uzunluğu ile Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surlarına sahip olan Diyarbakır Kalesi ve surları Dicle Vadisi’nden 100 metre yükseklikte konumlanmıştır. Duvarları 10-12 metre yüksekliğinde ve 3-5 metre genişliğinde olan Diyarbakır Kalesi ve surları, insan eliyle yapılmış en görkemli ve büyük anıtsal yapılardan biridir. Diyarbakır Kalesinin anlatılmakta olan bir de efsanesi vardır. Diyarbakır Kalesiyle Harput Kalesi aynı zaman diliminde iki usta kardeşin kontrolünde yapılmış. Diyarbakır Kalesi’nin inşaatına nezaret eden kardeşlerden biri kalenin kirecini yumurta akıyla, diğer kardeş de Harput Kalesi’nin kirecini sütle karmış. Bu ustalar ölümsüzlük suyundan içtikleri için hâlâ yaşıyorlarmış ve bazı dönemler kalelerin durup durmadığını kontrol ediyorlarmış. Bunun nedeni olarak da, kalelerin her ikisinin de yıkıldığı zaman kıyametin kopacağına işaret etmesidir.)
Kalenin dibinde çimenlere oturup bir de kaçak çay söyledim kendime. Oldukça yorulmuştum. Oh be! deyip havanın tadını çıkarmaya koyuldum.
Çay güzel, hava güzel, dinlenmek güzel ama, bu kadar tembellik yeter; geziye devam.
Sırada Diyarbakır Kitap Fuarı var. Fuarda Kürt yazarların ve Kürtçe kitap yayınlayan yayınevlerinin kitapları vardı. Kürt dili ve edebiyatıyla ilgili bir açık oturuma katıldım. Açık oturumda ancak 10 dakika kalabildim. Konuşmalar tamamen Kürtçe olunca hiçbir şey anlamadım. Ancak beklerdim ki konuşmacılar söylediklerini bir de Türkçe’ye çevirsinler ki Kürtçe bilmeyenler anlayabilsin.
Kıraçta Yeşeren Uygarlık -2 (Görseller)»
Sürecek…
Kıraçta Yeşeren Uygarlık/Önceki Bölümler»
Zehra Özen / Kıraçta Yeşeren Uygarlık / Gezi / Bizim Anadolu / Ağustos 2015
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun…