Hocalı Katliamı Montreal’de anıldı
1992 26 Şubat’ında Ermeni güçlerince gerçekleştirilen Hocalı Katliamının 26. yılı Montreal’de anıldı.
Montreal Türk Kültür Derneği’nin düzenlemiş olduğu Hocalı Katliamı’nı Anma izlencesi, değişik toplum temsilcileri, Kebek Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Mesud Aliyev ve Türkiye’nin Montreal Başkonsolosu Deniz Barkan Umruk’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Montreal Türk Kültür Derneği’nin 1900 Sauvé est, 205 adresinde düzenlenen Hocalı Katliamını Anma toplantısı yönetim kurulu üyelerinden Kerim Şen’in açılış konuşmasıyla başladı.

Montreal Türk Kültür Derneği Başkanı Mehmet Örs, yapmış olduğu konuşmada katılan konuklara teşekkürlerini sundu ve Hocalı katliamının hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.

Kebek Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Mesud Aliyev’in bugünkü Ermenistan, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ’a ilişkin bilinmeyen ya da unutulan tarihsel gerçekleri anlattığı konuşmasında Ermenistan’ın 25-26 Şubat 1992’de Hocalı’da etnik temizliğe giriştiğini belirtti. Yüzlerce masum kadın, çocuk, yaşlı kişilerin Ermeni güçlerince acımasızca katledildiğine dikkat çeken Mesud Aliyev, dünyanın ne yazık ki bu soykırımı görmezden geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin Montreal Başkonsolosu Deniz Barkan Umruk yaptığı konuşmada, iki kardeş ülkenin derin tarihsel ve kültürel bağlarına dikkat çekti ve 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecesinde Hocalı’da katliama uğrayanları saygıyla andığını belirtti.

Hocalı’da ne olmuştu?
Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azerbaycan resmi kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı içinde olmak üzere toplam 613 kişi öldürüldü, toplam 487 kişi ağır yaralandı. Bunun yanında 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştu. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görüldü; hamile kadınlar ve çocukların da aynı zulme uğradığı tespit edildi.

Öte yandan eski ASALA eylemcilerinden Monte Melkonyan, Hocalı’ya yakın bölgede Ermeni askeri birliklerine komutanlık yapmış ve katliamdan bir gün sonra Hocalı çevresinde gördüklerini günlüğünde anlatmıştır.

Melkonyan’ın ölümünden sonra, Markar Melkonyan kardeşinin günlüğünü ‘Kadeşimin Yolu’ (My Brother’s Road) başlığıyla ABD’de çıkardığı kitapta Hocalı Katliamı’nı şöyle anlatıyor: “Bir gece önce akşam 11 civarında, 2.000 Ermeni savaşçısı, Hocalı’nın üç tarafındaki yüksekliklerden ilerleyerek, kasaba sakinlerini doğudaki açılışa doğru sıkıştırmışlar. 26 Şubat sabahına kadar mülteciler Dağlık Karabağ’ın doğu yüksekliklerine ulaşmış ve aşağıdaki Azeri kenti olan Ağdam’a doğru inmeye başlamışlar. Buradaki tepeciklerde yerleşen sivilleri güvenli arazide takip eden Dağlık Karabağ askerleri onlara ulaşmışlar. Mülteci kadın Reise Aslanova İnsan Hakları İzleme Örgütüne verdiği açıklamada ‘Onlar sürekli ateş ediyorlardı’ diye konuşmuştu. Arabo’nun savaşçıları daha sonra uzun zaman kalçalarında taşıdıkları bıçakları kınlarından çıkartarak bıçaklamaya başlamışlar. Şu anda yalnız kuru çimenden esen rüzgârın sesi ıslık çalıyordu, ve ceset kokusunu uçurması için bu rüzgâr henüz erkendi. Monte, üzerinde kadınların ve çocukların kırılmış kuklalar gibi saçıldığı çimene eğilerek “Disiplin yok” diye fısıldadı. O bugünün önemini anlıyordu: bugün Sumgayıt Pogromunun dördüncü yıldönümüne yaklaşıyordu. Hocalı stratejik bir amaç olmasından başka aynı zamanda bir öç alma eylemiydi.”

Montreal Türk Kültür Derneği hakkında
Montreal’in en eski derneklerinden olan ancak bir süredir kapalı görünen Montreal Türk Kültür Derneği, geçen yılın son aylarında değişik toplum üyelerinin bir araya gelip işlevlik kazandırmış olduğu bir dernek.
Son yapılan dernek seçimlerinde yönetim kurulu şöyle oluştu:
Başkan – Mehmet ÖRS
Başkan Yardımcısı – Şükrü BALCI
Sekreter – Abdurrahman UÇTU
Muhasip – Hüseyin MERÇİL
Üye – Şenel YILMAZ
Üye – Kerim ŞEN
Kadın Kolları Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi – Fatma ULUDAĞ
Fahri Başkan ve Yönetim Kurulu Üyesi – Osman AKYOL

Montreal’de bir boşluğu doldurmayı amaç edinen Montreal Türk Kültür Derneği etkinliklerini 1900 Sauvé est, bureau 205, Montreal adresinde sürdürüyor.

Değişik etkinliklerle toplumu bir araya getirmeye çalışan derneğin son etkinliği Hocalı Katliamını Anma toplantısıydı.
Kalabalık bir topluluğun katıldığı anma toplantısının yapıldığı Dernek Merkezi’nde birçok izleyici tarafından ülkemizin kurucusu Ulusal Önderimiz Atatürk’ün bir portresinin olmaması önemli bir eksiklik olarak nitelendi.
Bizim Anadolu / 6 Mart 2018
Paylaşın, dostlarınızın da haberi olsun….
Comments are closed.