HABERLER

 

Dr. Kaiser ezber bozdu


HABER MERKEZİ-
Montreal McGill Üniversitesi Ermeni Öğrenci Derneği'nin çağrılısı olarak 26 Kasım akşamı üniversitede konuşma yapan Alman araştırmacı Dr. Hilmar Kaiser, 'soykırım' sözcüğünün yinelenmesine alışık Ermeni kökenli dinleyicilerin ezberini bozdu.

İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşivi Dairesi'nde bazı belgelerin izinsiz fotokopilerini çektiği gerekçesiyle 1996'da arşivlere girmesi yasaklanan, ancak 2005 yılında yeniden arşivlere girme izni verilen Alman tarihçi-araştırmacı Dr. Hilmar Kaiser, yine aynı yıl Aztag Daily gazetesinden Haçik Muradyan'la yaptığı söyleşide, daha önce engellendiğini savladığı belgelere hiçbir çekince olmaksızın ulaşabildiğini ve arşiv yetkililerinin, kendisini şaşırtırcasına, yardımcı olduğunu bildiriyor.

Aztag Daily gazetesinden Haçik Muradyan'ın sürekli kışkırtmalarla ağzından kendi görüşlerine göre laf almaya çalışmasına direnen araştırmacı Dr. Hilmar Kaiser, varsayımlar üzerinde konuşmak yerine eldeki verilerle konuşmanın gereğini vurguluyor.

Türkiye'de belirli değişim rüzgârlarının estiğinin altını çizen Dr. Hilmar Kaiser, Türk devlet yetkililerinin olduğu gibi, aydınlarının da her soruna daha soğukkanlı yaklaştığını gözlemlediğini, Türk devlet yetkililerinin de kendisini 'sadece soykırım propagandacısı' değil, tarihçi olarak kabul ettiğini, bunun da çok sevindirici olduğunu belirtiyor.

McGill Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Ermeni eylemcilerinin eylemlerinin ve Van olaylarının ayrıntılarına giren Dr. Hilmar Kaiser, 'soykırım' sözcüğünü duymaktan başka bir şey duymayı pek istemeyen Ermeni kökenli izleyicilerinin protestolarıyla karşılaştı.

Dinleyenleri sakin olmaya çağıran Dr. Hilmar Kaiser, kendisinin bir tarihçi olarak bu ayrıntıları anlatmak zorunda olduğunu, ayrıca şimdiye kadar özellikle Ermeni diyasporasınca dışlanmış olan Türk tarihçi ve araştırmacılarını da göz ardı etmemek gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Kaiser, çok iyi yetişmiş Türk araştırmacılarla karşılaştığını, çok iyi incelemelerde bulunduklarını, akıllı soru sorduklarını ve Ermeni diyasporasının bunu çok ciddiye almak zorunda olduğunu bildirdi.

Dr. Kaiser, Türk kökenli izleyicilerden gelen 'Türkiye'nin ortak komisyon kurma çağrısına nasıl baktığına' ilişkin bir soruya ise, şu anda böyle bir komisyonun kurulabileceğine, kurulsa bile yararlı olabileceğine inanmadığını kaydetti. Konuşmasının sonunda Türk kökenli dinleyicilerin yanına gelip sohbet eden Dr. Hilmar Kaiser, kendilerine geldikleri için teşekkür etti.


Aralık 2007