TOPLUMSAL HABERLER

 

Federasyon Yönetim Kurulu
Bakan Jason Kenney ile görüştü


TORONTO (Bizim Anadolu) - Düzenlemesini Mehmet Tohti'nin gerçekleştirdiği ve 26 Eylül 2009 tarihinde Toronto Anadolu İslam Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Kanada Türk Dernekleri Federasyonu, Göçmenlik, Yurttaşlık, ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney ile görüştü.

Yaklaşık iki saat kadar süren toplantıda Kanada'daki Türkçe konuşan toplumlara ait örgütlerin temsilcileri Bakan Kenney'e kendileri ve Kanada'yla ilgili sorunlarını birinci ağızdan iletme olanağı buldu.

Göreve başladığı tarihten itibaren sözde Ermeni Soykırımına verdiği destekle Kanada Türklerinin yoğun tepkisini çeken Bakan Kenney, bu toplantıyla bir yandan Türklerin gönlünü almaya çalışırken bir yandan da kabine içinde kendisine yönelik ve giderek arttığı öğrenilen tepkilere karşı bir adım atmış oldu.

Toplantıda Federasyonu Başkan Dr. Mehmet Bor ve Başkan Yardımcısı Dr. Yalçın Diker temsil etti.

Başkan Yardımcısı Yalçın Diker yaptığı konuşmada Kanada Türk toplumunun barışçı olduğunu, Kanada'ya gelirken sorunlarını da yanlarında getirmediklerini, geçmişteki tartışmalı konuların tartışma yerinin Kanada Parlamentosu olmadığını belirtti ve Parlamentonun uzmanlara bile danışmadan tarihi yeniden yazmaya soyunduğunu dile getirerek eleştirdi.

Diker konuşmasında, Türk toplumunun Ermenilerle bir sorunu olmadığını, Ermenilerin büyük çoğunluğunun Türklere antipati beslemediğini ve sorunun kaynağının aşırı uçtaki Ermeni terör örgütleri olduğunu vurguladı.

Sivil Toplum Örgüt temsilcileriyle yaptığı toplantıda sorunları dinleyerek notlar alan Bakan Jason Kenney, toplantıdan sonra bir diğer salona giderek çok az sayıdaki dinleyicilere hitap etti ve bazı soruları yanıtladı.

Konuşmasında kendisine yönelik sözde Ermeni soykırımıyla ilgili tutumunu kınayan eleştirilere karşı, bunun kendi kararı olmadığını, kendisinin ve hükümetin tavrının parlamentoda bulunan bütün partilerin oylarıyla alınan bir karara dayandığını, bütün parti liderlerinin aynı görüşte olduğunu, hatta Kebek Bloku'nun daha ileri yaklaşımlarına kendilerinin de karşı çıktığını ve buna karşı çıkanların yapması gerekenin ise parlamentoya giderek demokratik usuller çerçevesinde bu karara karşı karar çıkartmak olduğunu vurguladı.

Kendisi tarafından göçmenlik yargıcı olarak atanan ve Türk karşıtı Ermeni örgütlerinin en ateşlilerinden olan Hınçak yanlısı Babikian ile ilgili olarak da, siz de kendi yargıç adayınızı gönderin, onun da özgeçmişini işleme koyarım diyerek savunan Jason Kenney, bu toplantının kendisi açısından çok yararlı olduğunu söyleyerek katılanlara teşekkür etti.

Gazetemize ulaşan haberlere göre Bakan Jason Kenney, çok yararlı bulduğu bu toplantının devamı için Kasım ayı sonunda Türkçe konuşan toplum temsilcileriyle yeniden buluşacak.


Ekim 2009