HABERLER

 

Şehit Albay Altıkat Ottava'da anıldı


YALÇIN DİKER

Alb. Altıkat.

OTTAVA - 27 yıl önce Asala Terör Örgütü tarafından katledilen Şehit Askeri Ataşe Alb. Atilla Altıkat, öldürüldüğü yerde yapılan bir törenle anıldı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da hiçbir hükümet yetkilisinin veya temsilcisinin katılmadığı törenlerin ilki 27 Ağustos pazar günü saat 14.00'te başladı. Törene Türkiye ve Azerbaycan büyükelçilerinin yanı sıra, Muhafazakâr Parti milletvekili Royal Galipeau ile Montreal, Ottava ve Toronto'dan gelen yüz civarında Kanada Türk toplumu üyeleri de katıldı.

1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende konuşmacılar ağırlıklı olarak katillerin hâlâ bulunamamasını ve uygulanan çifte standartları eleştirdiler.

Tören sırasında bir konuşma yapan Büyükelçi Rafet Akgünay, töreni düzenleyen Kanada Türk Konseyi'ne ve katılanlara teşekkür ederek, terörizmin nerede ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın insanlık, barış ve hoşgörü kültürünü tehdit ettiğini, bu suikastın Ottava'daki ilk terörist hareket olduğunu, 1973 - 1986 yılları arasında Ermeni terör örgütlerince üstlenen 200 civarında saldırının, sadece diplomatlara yönelik değil, diplomat olmayan kişilere yönelik de gerçekleştirildiğini; ve bu saldırılar sonucunda 55 Türk, 16 yabancının öldürüldüğünü, pek çok kişinin de yaralandığını vurguladı.

Saldırganların yargı önüne getirilmelerini talep eden Büyükelçi Akgünay, teröristlerin yargılanmamasının terörizmin bir zaferi olacağına dikkati çekti. Yetkilileri suikastla ilgili olarak yeniden göreve davet eden Büyükelçi Akgünay, "Teröristlere, cinayetlerinin yanlarına kalmayacağını göstermeliyiz" dedi.

Konuşmasında Türkiye'nin başlattığı Ermenistan'la ilişkilerin geliştirilmesi girişimlerine Ermeni diyasporasının da destek vereceğini umduğunu söyledi.

Büyükelçi Akgünay konuşmasını yaparken. Fotoğraflar: Can Kutay

Konuşmasının son bölümünü Türkçe yapan Büyükelçi Rafet Akgünay, "Acımızı artıran, bu işi yapanların ceza görmemeleri, yakalanmamalarıdır" dedi. Terör suçlarının aydınlatılmasının terörizmle mücadeledeki önemini vurgulayan Akgünay, nefret yerine sevgi, şiddet yerine barış istediklerini ve bu barış çabalarımızın karşılıksız kalmaması gerektiğini belirterek, herkesin Türkiye ile Ermenistan arasında devam eden olumlu girişimleri desteklemesini istedi.

Anma törenleri sırasında Kanada Türk Konsey'i ve Kanada Türk toplumu adına Atilla Altıkat ve Ermeni terör örgütlerinin saldırılarıyla ilgili konuşmalar yapıldı, terör lanetlendi, çifte standart uygulamaları eleştirilerek, katillerin yakalanması talep edildi.

Gündüz törenlerinin kapanışında Antalya Kepez Müftüsü Kemal Uçkun tarafından Şehit Albay Atilla Altıkat için dua edildi.

Altıkat'ı anma törenleri, havanın kararmasından sonra Parlamento önünde mumlarla yapılan bir protesto gösterisiyle sona erdi.

Eylül 2009