Gezi Parkı Türküsü 7 Yaşında
2013 Mayıs’ı sonunda İstanbul Taksim Gezi Parkı direnişinin 7 yılındayız.
Uzun süredir tartışılan Taksim’i yayalaştırma ve Gezi Parkı Projesi, parktaki ağaçların sökülmesi işlemine başlanacağının duyulmasının ardından 28 Mayıs’ta Taksim Dayanışma Platformu üyeleri çevreciler parkta yatıp kalkmaya başladılar.
Projenin amacı İstanbul’un elde kalmış sayılı küçük yeşil alanlarından biri olan Taksim Gezi Parkı’nı ortadan kaldırıp yerine artık yerinde uzun yıllardır yeller esen ‘Topçu Kışlası’ biçiminde alışveriş merkezi ve lüks konutlar yapılmak istenmesi, çoktan beri yurttaşların büyük tepkisini çekiyordu.
Taksim Dayanışma Platformu üyeleri tamamen barışçıl bir biçimde hiçbir şiddete başvurmadan kitap okuyarak, şarkılar, türküler söyleyerek eylemlerini yapıyorlardı.
Ancak, 30 Mayıs sabahı saat 5.00 sıralarında polis uykudaki eylemcilerin çadırlarını yakıp yıkıp biber gazıyla çevreyi savaş alanına benzetince basın-yayından umudunu kesmiş olan gençler birbirlerini toplumsal paylaşım ortamlarında haber vererek Taksim’de karşı eylemlere başladılar.
Dönemin Başbakanı çıkış olduğu Kuzey Afrika gezisinden telefon edip polise sert müdahale etme emri vererek fitilin ucunu ateşledi.
Tüm yurda yayılan eylemlerde polisin sert müdahalesi, kışkırtması sonucu yüzlerce kişi yaralandı, onlarca kişi öldü.
Eylemleriyle bir ağıt, bir türkü yaratan gençlerin direnişinin 7 yılanda, tüm dünyada özellikle Türklerin yaşadığı ülkelerde büyük destek eylemleri düzenlendi.
Kanada’dan destek
Kanada’da da önemli ölçüde destek eylemleri düzenlendi.
Bu eylemleri ve konuyu işleyen Bizim Anadolu’nun 2013 Mayıs ve Haziran ayları sayılarından derlemiş olduğumuz haber ve görsellerle Gezi Parki Direnişinin 7. yılını kutluyoruz..
İşte 7 yıl önceki Bizim Anadolu’ya yansıyan Gezi Direnişi haber ve yazıları:
Bizim Anadolu / 29 Mayıs 2020
Şu haber ve yazılarla da ilgilenebilirsiniz: